Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Γιατί η Fed πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%

MarketWatch: Γιατί η Fed πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%
Οι δαπάνες, και όχι ο πληθωρισμός, είναι αυτές που φέρνουν την ανάπτυξη και την ευημερία
Η Federal Reserve (FED) η αμερικανική κεντρική τράπεζα, δεσμεύεται από το Κογκρέσο να επιτύχει πλήρη απασχόληση και σταθερές τιμές, αλλά για τους οικονομολόγους αυτοί οι στόχοι αποτελούν συμβιβασμό, όπως είναι και ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.
Όλα αυτά βασίζονται σε οικονομικές θεωρίες οι οποίες καθίστανται παρωχημένες από την παγκοσμιοποίηση των πολλών αγορών αγαθών και υπηρεσιών, την κινητικότητα των κεφαλαίων και την επακόλουθη διαιτησία των μισθών.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός κοντά στο μηδέν δεν είναι βιώσιμος, επειδή καθώς ο μέσος πληθωρισμός χαμηλώνει, οι τιμές των ειδών διακριτικής ευχαίρειας, όπως είναι τα νέα αυτοκίνητα, θα μπορούσαν να μειωθούν, γεγονός που θα καθιστούτε τις επιχειρήσεις διστακτικές στο να επενδύσουν και θα βύθιζε την οικονομία σε ύφεση.
Επί του παρόντος, η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά και ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά «εξημερωμένος», ενώ οι περισσότερες ανοδικές πιέσεις του πληθωρισμού φαίνεται να έρχονται από τους πρόσφατους δασμούς και τις διεθνείς αγορές πετρελαίου.
Κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν σχετίζεται με την εγχώρια αγορά εργασίας, ενώ τέσσερις ακόμα παράγοντες έχουν επίσης αποκλείσει τον πληθωρισμό από το ποσοστό ανεργίας που παρατηρήθηκε.
Πρώτον, το ποσοστό ανεργίας στο 3,6% ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει πολλά κρυφά χαλάσματα στις αγορές εργασίας.
Δεύτερον, περισσότεροι ηλικιωμένοι εργάζονται στις μέρες μας, επειδή είναι πιο υγιείς σε σχέση με τους γονείς τους και λόγω της κατάργησης πολλών συντάξεων καθορισμέων παροχών.
Τρίτον, ο επιφανής τομέας της τεχνολογίας χρησιμοποιεί λιγότερα κτήρια και μηχανές σε σύγκριση με την παλιά βαριά μεταποιητική βιομηχανία, ενώ τα λογισμικά και τα οχήματα απαιτούν περισσότερο δαπανηρή Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), αλλά η παραγωγή περισσότερων αντιγράφων μίας νέας εφαρμογής δεν απαιτεί τις ίδιες δαπανηρές επενδύσεις κεφαλαίου καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τα SUV.
Τέταρτον, η Amazon.com και οι εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων επιτρέπουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές πιο εύκολα, συν ότι οι καταναλωτές είναι λιγότερο πιστοί στις μεγάλα brands, περιορίζοντας την ικανότητα των επιχειρήσεων αυτών να αυξήσουν τις τιμές.
Επιπλέον, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η σαφήνεια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια για τα επιτόκια μπορεί να αποτελέσει μία «άγκυρα» για τον πληθωρισμό και να ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Εκτός από την περίπτωση στην οποία η Fed εκφράζει τις προθέσεις της για την πολιτική της, συνήθως προειδοποιεί ότι οι μελλοντικές ενέργειες θα εξαρτηθούν από τα γεγονότα, όπως αυτά εξελιχθούν.
Νωρίτερα ετνός του έτους, η Fed έβαλε τέλος στα σχέδιά της να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια ως απάντηση στην αναταραχή των αγορών, γεγονός που καθιστά την επικοινωνιακή πολιτική της Fed σχεδόν άχρηστη για τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.
Θα ήταν καλύτερο για τη Fed να στοχεύσει σε ρυθμό αύξησης των συνολικών δαπανών κατά 4,5% ή 5%, γεγονός που προστίθεται στο 2,5% με 3% πραγματικής ανάπτυξης και στο 2% του πληθωρισμού.
Αυτό θα σήμαινε έναν στόχο ρυθμού πληθωρισμού πάνω από το 2% όταν η ανάπτυξη υποχωρεί και κάτω από το 2% όταν η ανάπτυξη είναι ισχυρή.
Η Fed θα μπορούσε να λάβει ορισμένα μη συμβατικά μέτρα για να αυξήσει τις δαπάνες ανάλογα με τις ανάγκες, όπως το να προσφέρει πρόσβαση των ηλικιωμένων σε τοκοφόρους λογαριασμούς ή να αγοράσει κρατικά ομόλογα για νέα έργα υποδομής καθώς η οικονομία επιβραδύνεται.
Οι δαπάνες, και όχι ο πληθωρισμός είναι αυτές οι φέρνουν την ανάπτυξη και την ευημερία και εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθεί η Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης