Draghi και άνοδος διεθνώς επέδρασαν στο ΧΑ +0,70% στις 853 μον. μετριάζοντας εσωτερικές και εξωτερικές ανησυχίες – Σε ιστορικά χαμηλά όλα τα ομόλογα

Draghi και άνοδος διεθνώς επέδρασαν στο ΧΑ +0,70% στις 853 μον. μετριάζοντας εσωτερικές και εξωτερικές ανησυχίες – Σε ιστορικά χαμηλά όλα τα ομόλογα
Ο Γενικός Δείκτης στις 853 μονάδες, κοντά στα υψηλά της ημέρας με στηρίξεις από τον FTSE 25 - Ράλι στα ομόλογα μετά τις δηλώσεις  Draghi
(upd20)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από την νέα παρέμβαση Draghi και την ισχυρή άνοδο των διεθνών αγορών μετριάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας αλλά και την εσωτερική αβεβαιότητα για τις μετεκλογικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.
Η χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε όχι μόνο να μηδενίσει τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -1,44% αλλά με στηρίξεις από δεικτοβαρείς  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25% όπως
 Motor Oil +3,73%, ΟΠΑΠ +1,32%, ΟΤΕ, Coca Cola...έκλεισε με κέρδη ενώ από την άλλη ο Τραπεζικός Δείκτης σχεδόν μηδένισε τις αρχικές απώλειες αλλά δεν κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες κοντά στα υψηλά της ημέρας με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ειδικότερα, ο
Draghi της ΕΚΤ δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα μειωθούν τα επιτόκια ή θα υπάρξει ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης QE και η εξέλιξη αυτή επιδρά θετικά στα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών της Ευρώπης και της Ελλάδος σημειώνοντας ιστορικά υψηλά τιμών και αντίστοιχα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων αλλά και στην ισχυρή άνοδο των διεθνών αγορών με τον Dax στην Γερμανία +2,2%, τον FTSE MIB στην Ιταλία +2,3% και τον Dow Jones με κέρδη +1,3%. 
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει ράλι στο 2,53% με απόδοση πώλησης 2,51% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, αλλά και το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται σημαντικά στο 2,10% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 43 μονάδες βάσης..
Επίσης, σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 290 μονάδες βάσης
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 200 μ.β
Η νέα ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει 3 ή 4 μακροπρόθεσμες εκδόσεις  ομολόγων δηλαδή 10ετή, 15ετή και 20ετή ομόλογα έως το τέλος του 2019.
Με βάση πληροφορίες ενώ θεωρείται «εύκολη» λύση η έκδοση 3ετούς, 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει προβεί στην έκδοση 15ετούς ομολόγου οριακά κάτω από 3% καθώς θα λήγει το 2034 δηλαδή θα ξεπερνάει το 2032 που είναι η ημερομηνία όπου φθάνουν οι παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση..
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου θα είναι ένα μήνυμα ότι οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και πέραν των μακροπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί έως το 2032.
Με μόνιμο αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Τραπεζικός Δείκτης μηδενίζοντας όμως σχεδόν τις αρχικές απώλειες στις δημοπρασίες, με την Eurobank στο  -0,71%, Alpha Bank -0,6%, Πειραιώς -0,25% - με χαμηλό ημέρας -4,91% - αμετάβλητη την Εθνική ενώ συνεχίστηκε η εξόφθαλμη κερδοσκοπία στην Attica Bank +15,37% με υψηλό ημέρας +16,97%
Από την άλλη, σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, μειώνοντας όμως τη σύσταση σε hold (διακράτηση), εκτός της Alpha Bank, για την οποία διατηρείται η σύσταση της αγοράς (buy).
Ειδικότερα, αυξάνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,47 ευρώ από 1,93 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 0,94 ευρώ από 0,80 ευρώ, για την Εθνική στα 2,80 ευρώ από 2,29 ευρώ και στα 3 ευρώ για την Πειραιώς, από 1,91 ευρώ προηγουμένως.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο Jumbo, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Sarantis, Lamda ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Tέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Aegean.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,24% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,05%.
Λίγο πριν τις 11:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,49% και ο Γενικός Δείκτης -1,44%
Λίγο πριν τις 15:45 μηδενίστηκαν σχεδόν οι τραπεζικές απώλειες ενώ κέρδη κατέγραψαν μη τραπεζικοί τίτλοι του FTSE 25 όπως Jumbo +5,43% , Motor Oi +3,73%, ΟΠΑΠ, Coca Cola ... και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,78%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 791,42 μονάδες με πτώση -0,37%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,70% στις 853 μονάδες έχοντας υψηλό στις 853,96 μονάδες και χαμηλό στις 835,15 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 37,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 25,9 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,24 εκατ.ευρώ και όγκου 1,88 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,63 εκατ. τεμάχια αξίας 1,37 εκατ. ευρώ και η Εθνική 121 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 79 χιλ. τεμάχια αξίας 791 χιλ. ευρώ και ο Τιτάν 46 χιλ. τεμάχια αξίας 782 χιλ. ευρώ..

 Τα τραπεζικά νέα

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Τρ. Πειραιώς καθώς αναμένεται έως τις 19 Ιουνίου να έχει συγκεντρώσει 350 εκατ ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιακού tier 2 ενώ το επιτόκιο θα καθοριστεί στο 9,5% ή σε ένα εύρος 9,5% με 10% ενώ θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα μετά από 12 χρόνια που εκδίδει ομολογιακό tier 2
Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο στο road show της Goldman Sachs και της UBS και με βάση πληροφορίες περίπου 50 επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον .
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή στο ομολογιακό tier 2 θα συμμετάσχει με κάποια μορφή και η Intrum που πλειοδότησε στην διαχείριση των NPEs 27 δισεκ. ευρώ ενώ θα έχει ενδιαφέρον εάν θα συμμετάσχει και ο Paulson άπαξ και κατέχει το 9,23% της Πειραιώς
Επίσης, θετικά ήταν τα μηνύματα που έλαβε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας στο road show που πραγματοποίησε στις 13 Ιουνίου 2019 στο Λονδίνο με επίκεντρο την έκδοση tier 2 ύψους 350 με 500 εκατ ευρώ.
Υπήρξαν ορισμένοι επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον να αγοράσουν μέρος της έκδοσης με επιτόκια κοντά στο 8% με 8,25%.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση tier 2 όχι ειδικά τον Σεπτέμβριο που έχει αναφέρει το bankingnews αλλά ενδεχομένως και τον Ιούλιο 2019.
Εν τω μεταξύ η Εθνική τράπεζα μελετάει τρόπους ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ανέκυψε με το ΛΕΠΕΤΕ και την αιφνιδιαστική και μονομερή ενέργεια του Πετρόπουλου του υφυπουργού Εργασίας ενώ αναμένεται να  ζητηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ να τροποποιηθεί η απόφαση που επιβαρύνει την Εθνική τράπεζα κεφαλαιακά.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες.
Στον αντίποδα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 791 μονάδες με τη πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των  700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποεί στην ανατολική Μεσόγειο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, την ώρα που η προκλητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή χτυπά "κόκκινο" καθώς όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι το Fatih προχώρησε ήδη σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διεμήνυσε ότι ετοιμάζεται να κάνει και δεύτερη ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στέλνει στην περιοχή και το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz.
Ο κ.Τσίπρας ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Την ίδια στιγμή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι απάντηση θα αποφασίσει να δώσει η ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Πάντως δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως η ΕΕ θα περιοριστεί σε μια απλή προειδοποίηση κατά της Τουρκίας  παρά το αίτημα Ελλάδας και Κύπρου να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις  ΗΠΑ ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει πως η Ιταλία είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.
«Σε μια εποχή που οι θεσμοί της ΕΕ είναι εύθραυστοι και αλλάζουν σημαντικά, η Ιταλία θέλει να είναι η πρώτη, πιο σταθερή, αξιόπιστη και συνεπής εταίρος των ΗΠΑ» ανέφερε ο Salvini, ο οποίος είχε συναντήσεις στην Ουάσινγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence και με τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Αν και δεν έχει κανέναν λόγο επί της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μια και για αυτήν αρμόδιοι είναι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Εξωτερικών, Enzo Moavero, ο Salvini έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια του, λέγοντας πως έχει την ίδια θέση με τις ΗΠΑ για την Κίνα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.
Μάλιστα έσπευσε να στείλει και μήνυμα στην ΕΕ με αφορμή και τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου από το 2020.
«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την ΕΕ με αριθμούς και με ευγένεια.
Αλλά σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε στη μείωση της φορολογίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο φόβος μιας αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι περισσότερο ορατός από ποτέ από την περασμένη Πέμπτη όταν δυο πετρελαιοφόρα δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις.
Από την πλευρά του το Ιράν αρνείται την εμπλοκή του στις επιθέσεις στα τάνκερ και δήλωσε ότι σύντομα θα θέσει όρια στα ποσοστά εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να διαθέτει στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία είχε ως στόχο τον περιορισμό των πυρηνικών του ικανοτήτων.
Μιλώντας στο Πεκίνο ύστερα από συνάντηση με το υπουργείο εξωτερικών της Συρίας, ο Κινέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος Wang Yi είπε óτι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς το Ιράν και κάλεσε τις δύο πλευρές να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα στις αγορές της Ασίας καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ιαπωνίας αργότερα εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,72%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,09% στις 2890,16 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,99% στις 27495,50 μονάδες

Αξιόλογα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφονται στις ευρωαγορές, μετά την πτώση που κατέγραψαν νωρίτερα εντός της ημέρας, δεχόμενες ώθηση από τις νέες διαβεβαιώσεις του Mario Draghi ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον.
Επίσης τα «βλέμματα» στρέφονται στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με κέρδη +2,2%, ο CAC στο Παρίσι στο +2,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +2,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,4%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +1,3%, ο S&P στο +1,2%, ο Nasdaq με κέρδη +1,9% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,11% (9,30 δολ)

Οριακή πτώση στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Οριακά υποχώρησαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα έχοντας μηδενίσει σχεδόν τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -5%. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,48 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,66 ευρώ με πτώση -0,60% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,17 ευρώ με πτώση -0,25% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8420 ευρώ με πτώση -0,71% με όγκο 10,46 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4020 ευρώ με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 626 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,5030 ευρώ με άνοδο +15,37% με όγκο 1,88 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 232 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,30 ευρώ με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Sarantis, Lamda.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Tέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Aegean
H Coca Cola έκλεισε στα 33,03 με άνοδο +1,01% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,30 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,69 ευρώ με άνοδο +1,12% και αποτίμηση 6,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 2,13 ευρώ αμετάβλητη και αποτίμηση 494 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,05 ευρώ με άνοδο +1,99% και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,97 ευρώ με άνοδο +1,32% και αποτίμηση 3,18 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε  στα 16,96 με πτώση -0,24% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 8,80 ευρώ με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 23,34 ευρώ με άνοδο +3,73% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 10,00 ευρώ με άνοδο +0,05% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 16,26 ευρώ με άνοδο +5,11% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε  στα 1,4860 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 283 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,18 ευρώ με πτώση -0,38% και με κεφαλαιοποίηση στα 268 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,1120 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 105 εκατ. ευρώ

Σε ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,53% το spread με την Ιταλία 43 μ.β. και με την Πορτογαλία 200 μ.β.  

Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων απόρροια του γενικευμένου ράλι που προκαλούν οι δηλώσεις Draghi της ΕΚΤ ότι εάν χρειαστεί είτε θα μειώσει τα επιτόκια, είτε θα επαναφέρει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE
Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αλλά και όλα τα ομόλογα της Ευρώπης.
Το ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 43 μονάδες βάσης καθώς και στην Ιταλία καταγράφεται ράλι.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,20%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης καταγράφουν νέα  ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται ράλι σήμερα στις τιμές των ομολόγων παρά τα εσωτερικά προβλήματα
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,10% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,66 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,22% και απόδοση πώλησης 1,16%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 18 Ιουνίου 2019 στο 1,40%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71% με το ιστορικό χαμηλό 1,71% στις 18 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 110,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,42% με απόδοση αγοράς 2,44% και απόδοση πώλησης 2,39%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 111,07 μονάδες βάσης και απόδοση 2,52% με απόδοση αγοράς 2,53% και απόδοση πώλησης 2,51%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019 στο 2,55%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 110,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,93%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 110,89 μονάδες βάσης και απόδοση 3,18%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 111,80 μονάδες βάσης και απόδοση 3,44%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 285 μονάδες βάσης από 293 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 290 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,90% ή 290 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Ράλι και στην Ιταλία

Ράλι σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα λόγω των δηλώσεων Draghi της ΕΚΤ ωστόσο ακόμη οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,17%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/6/2019 στο -0,32% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου στο -0,30%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό 0,208% σημειώθηκε 18 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,51% που  σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,375% που σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,10% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,734%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.   

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS