Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Παζάρι" για τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ - Η Merkel στρέφεται στον Weidmann για την ΕΚΤ μετά την αδυναμία Weber

Η Merkel θέλει να εξασφαλίσει οτι η Γερμανία για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια θα έχει ένα από τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ, είτε εκείνο της Κομισιόν είτε της ΕΚΤ 
Ένα σκληρό "παζάρι" για τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ μετά την λήξη της θητείας των Juncker και Draghi βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ο χρόνος φαίνεται να πιέζει ασφυκτικά και ο εκλεκτός της Merkel για την προεδρία της Κομισιόν, M. Weber δεν φαίνεται να κερδίζει το απαιτούμενο έδαφος.
Ετσι, η Γερμανία στρέφεται περισσότερο στην υποψηφιότητα Jens Weidmann για την ΕΚΤ, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του Bloomberg.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Βερολίνο αντιλαμβάνονται τα εμπόδια που ορθώνονται στον δρόμο του Weber καθώς ο υποψήφιος του ΕΛΚ δυσκολεύεται να πείσει για την καταλληλότητά του να διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker και προετοιμάζονται για την πιθανότητα να στρέψουν την προσοχή τους στον Jens Weidmann.
Η στρατηγική της Merkel εστιάζεται στο να εξασφαλίσει η Γερμανία, για πρώτη φορά μετά από μισό και πλέον αιώνα, ένα από τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ, είτε εκείνο της Κομισιόν είτε της ΕΚΤ, αλλά η αλήθεια είναι ότι και η υποψηφιότητα του επικεφαλής της Bundesbank αντιμετωπίζει δυσκολίες, κυρίως λόγω της ακαμψίας του και της αντίδρασής του σε ορισμένες από τις πολιτικές που προώθησε ο Mario Draghi.
«Αν οι Γερμανοί δεν εξασφαλίσουν την προεδρία της Κομισιόν, τότε θα ενταθεί η πίεση για την ΕΚΤ. Ουδέποτε υπήρξε Γερμανός επικεφαλής της στο παρελθόν», σημειώνει στο πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Julius Baer, Janvilemm Aket.

O Macron προωθεί και στηρίζει τη Merkel για την Κομισιόν 

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τα κορυφαία πόστα της Ένωσης δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς, ενώ το πρόβλημα περιπλέκεται κι από το γεγονός ότι θα πρέπει να εγκρίνει και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον υποψήφιο για την Κομισιόν.
Με το επιχείρημα ότι η μεγαλύτερη οικονομία και ταυτόχρονα πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ δικαιούται αυτή τη φορά να προωθήσει έναν Γερμανό στο πόστο, η Merkel αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και πάλι ο γαλλογερμανικός άξονας, με τη Merkel και τον Μακρόν να προσπαθούν να βρουν κοινά αποδεκτή λύση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την προσπάθεια για τον Weber, χθες υπερασπίστηκε εκ νέου την αρχή του Spitzenkandidat -βάσει της οποίας ο πρόεδρος της Κομισιόν επιλέγεται από την παράταξη του ευρωκοινοβουλίου που κέρδισε τις ευρωεκλογές- και θα επιδιώξει κάποια συμφωνία για τα κορυφαία πόστα, ανέφερε ένας από τους Γερμανούς αξιωματούχους στο Bloomberg. Μέχρι να συνεδριάσει το ευρωκοινοβούλιο για να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο η απόφαση θα εχει ληφθεί, είπε η Merkel.
Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στήριζε τη γερμανίδα καγκελάριο αν ήθελε να διαδεχθεί τον Juncker στην Κομισιόν, θεωρεί τη διαδικασία του Spitzenkandidat πολύ αυτοματοποιημένη, ενώ και η ευρωβουλή δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο.
Ερίζουν στον μεγάλο συνασπισμό της Merkel για τον κατάλληλο υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν
Ένα άλλο πρόβλημα για τη Merkel είναι ότι οι συγκυβερνώντες εταίροι στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκράτες προκρίνουν την υποψηφιότητα του Ολλανδού Frans Timmermans έναντι του WEber.
Ο εκπρόσωπος της είπε χθες ότι η κυβερνητική συμμαχία ίσως αναθεωρήσει τη στάση της για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ «την κατάλληλη στιγμή», γεγονός που ίσως ανοίξει το δρόμο για μια ισχυρότερη ώθηση στην υποψηφιότητα του Jens Weidmann για την ΕΚΤ, την οποία στηρίζουν αμφότεροι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης