Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κοντά σε μια μείωση των επιτοκίων η Fed, αλλά όχι ακόμη

Κοντά σε μια μείωση των επιτοκίων η Fed, αλλά όχι ακόμη
Η Fed είναι έτοιμη να αλλάξει κατεύθυνση και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια
Κοντά στην πρώτη της μείωση των επιτοκίων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), καθώς οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα επιμένουν, ενώ η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.
Ωστόσο, οι επενδυτές που ελπίζουν να δουν μια μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, μάλλον θα απογοητευτούν.
Από τις αρχές του έτους, που η Fed δεσμεύτηκε να παραμείνει υπομονετική ως προς την νομισματική της πολιτική, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούν με προσοχή, για μια αλλαγή στο ύφος από την κεντρική τράπεζα και τον πρόεδρό της, Jerome Powell, καθώς και ένα σημάδι ότι η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να ενισχύσει την οικονομία.
Μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, στο εύρος 2,25%-2,5%.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο και αργότερα εντός του 2019.
Εξάλλου, οι επενδυτές «ποντάρουν» σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της εννέα φορές τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε.
Αλλά οι επιθετικές δασμολογικές πολιτικές του Trump έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη και ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι ενδέχεται να χρειαστούν μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η Fed είναι έτοιμη να αλλάξει κατεύθυνση και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Το μόνο ερώτημα είναι πότε.
Ο James Bullard, πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια τέτοια εξέλιξη, λέγοντας στις αρχές του μήνα ότι θα μπορούσε να χρειαστεί «σύντομα» μια μείωση των επιτοκίων.
Μόλις λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος ο Powell άνοιξε την πόρτα σε μια πιθανή κίνηση, λέγοντας ότι η Fed θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο «για να στηρίξει την επέκταση της οικονομίας» - μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο ύφος του.
Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «μιας μείωσης ασφαλείας», κάνοντας λόγο για μια προληπτική μείωση των επιτοκίων, μόνο για την περίπτωση που οι οικονομικές προοπτικές αρχίσουν να επιδεινώνονται.
Η Fed είχε προβεί σε παρόμοιες «προληπτικές» μειώσεις των επιτοκίων, παρά την «στέρεη» οικονομία, το 1995 και το 1998, εν μέσω χαμηλότερων προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη και της ρωσικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, αντίστοιχα.
Οι κινήσεις, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, βοήθησαν να διατηρηθεί η οικονομική επέκταση της δεκαετίας του 1990.
Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Fed μπορεί να προβεί σε ένα παρόμοιο βήμα αυτό το καλοκαίρι είναι ότι το επιτόκιο αναφοράς της εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τις εννέα αυξήσεις από τα τέλη του 2015.
Αυτό αφήνει τους αξιωματούχους της Fed με ελάχιστα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις σε μια ενδεχόμενη ύφεση, κάτι που θα μπορούσε να τους «αναγκάσει» να κάνουν τώρα ό,τι μπορούν για να αποφύγουν μία.
Από την τελευταία ανακοίνωση της Fed στα τέλη Μαΐου, η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως συνεχίζει να στέλνει μεικτά μηνύματα.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι σε υψηλά επίπεδα, η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα 50ετή χαμηλά, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Αλλά αλλού οι ειδήσεις δεν είναι τόσο καλές.
Η οικονομική οικονομία των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να καταγράψει το ήμισυ του ρυθμού επέκτασης που καταγράφηκε στο πρώτο, ο μεταποιητικός τομέας εξακολουθεί να εξασθενεί και οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώνονται.
Αλλά πέρα από τους αυστηρά οικονομικούς παράγοντες, υπάρχουν και οι πολιτικοί, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να ασκεί συνεχώς κριτική στην πολιτική της Fed και να πιέζει για μείωση των επιτοκίων.
Την ίδια ώρα, ο Trump έχει απειλήσει με την επιβολή δασμών σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά, αξίας 300 δισ. δολ.
Ωστόσο, όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν πρόσκαιρες και το αρνητικό κλίμα να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες.
Αυτό αφήνει τη Fed με μια δύσκολη αποστολή: να δείξει πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια, χωρίς, όμως, να δεσμεύεται γι’ αυτό και χωρίς να σπείρει τον πανικό για την κατάσταση της οικονομίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης