Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έντονη ανησυχία των επενδυτών για την τιμή του πετρελαίου λόγω της έντασης στην Μέση Ανατολή

tags :
Έντονη ανησυχία των επενδυτών για την τιμή του πετρελαίου λόγω της έντασης στην Μέση Ανατολή
Η αύξηση αποθεμάτων των ΗΠΑ διαμόρφωσε την τιμή του Brent κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι
Το Brent που χαρακτηρίζεται από την S&P Global Platts ως ο σημαντικότερος δείκτης αναφοράς πετρελαίου παγκοσμίως, σημείωσε αύξηση άνω του 4% μετά τις επιθέσεις στις 13 Ιουνίου και διαπραγματεύθηκε για λίγο πάνω από τα 62 δολάρια το βαρέλι. 
Από την πλευρά της, αυτή η μέτρια άνοδος δεν αντανακλά τον κίνδυνο για το ένα πέμπτο σχεδόν του παγκόσμιου πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω του στενού Hormuz, ενός στενού μήκους 21 μιλίων που χωρίζει το Ιράν από την Αραβική Χερσόνησο.
"Βλέπω την περιορισμένη αντίδραση στην αγορά του αργού πετρελαίου ως ένδειξη αναμονής των traders" δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα της Saxo Bank, και συνέχισε "Αν το έκανε το Ιράν, θα ήταν μια ανοικτή πρόκληση προς τις ΗΠΑ να εντείνουν την εμπλοκή τους, κάτι που θα έστελνε την τιμή πολύ υψηλότερα".
Επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Hansen, η τιμή του αργού πετρελαίου είχε υποχωρήσει νωρίτερα την εβδομάδα, με το Brent να πέφτει κάτω από τα  60 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου, αφού τα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.
Ο συνδυασμός των αυξανόμενων αποθεμάτων, της χλιαρής αύξησης της ζήτησης και των φόβων για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν αρκετός για να "σκουπίσει" 13 δολάρια από την αξία ενός βαρελιού Brent από τον Μάιο, παρά τις πρόσφατες επιθέσεις σε τάνκερ και σε υποδομές της Μέσης Ανατολής.
Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας περιγράφηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo ως "μια απαράδεκτη εκστρατεία κλιμάκωσης της έντασης από το Ιράν".
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ήδη κατηγορηθεί για τη διεξαγωγή μυστικών επιθέσεων τον περασμένο μήνα στα πετρελαιοφόρα που αγκυροβολούν στα ανοικτά των ακτών του Fujairah στα ΗΑΕ. 
Η Τεχεράνη αρνείται την ευθύνη παρά τους Ιρανούς αξιωματούχους που απειλούν να κλείσουν τον Ορμούζ, απαντώντας στις κυρώσεις των ΗΠΑ που εμποδίζουν το καθεστώς να εξάγει πετρέλαιο.
Αντί να διαμαρτύρονται για το τι θα μπορούσε να συμβεί, οι traders συνέχισαν να εστιάζουν στα βασικά στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης. 
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,21 εκατομμύρια βαρέλια στις αρχές Ιουνίου, στα 485,47 εκατομμύρια βαρέλια. 
Τα αποθέματα αργού της Αμερικής - εξαιρουμένων των στρατηγικών αποθεμάτων της - έχουν αθξηθεί κατά σχεδόν 50 εκατομμύρια βαρέλια, από το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Εν τω μεταξύ, η ακαθάριστη παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενισχύοντας τις θέσεις της Αμερικής ως ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως μπροστά από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στις 14 Ιουνίου, μείωσε την εκτίμησή του για την αύξηση της ημερήσιας ζήτησης φέτος κατά 100.000 βαρέλια, σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, γεγονός που σηματοδοτεί περισσότερο αισιόδοξη αντίληψη για το αργό. 
Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στις αγορές πετρελαίου. 
Δεδομένων των γεγονότων, ο ΟΠΕΚ δεν έχει άλλες επιλογές από το να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τη συμμαχία του με τη Ρωσία, εάν θέλει να αυξήσει τις τιμές.
Υπάρχει επίσης το επιχείρημα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, αλλά αυτό θα διακινδύνευε να χάσει περισσότερο μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ. 
Ωστόσο, η ομάδα αγωνίζεται να συμφωνήσει ακόμη και για την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης καθορισμού πολιτικής της, αφού η Ρωσία ζήτησε αλλαγή της χρονικής στιγμής.
Φυσικά, οι ηγέτες του Ιράν αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των συνεδριάσεων του ΟΠΕΚ. 
Η βασική βιομηχανία πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας αισθάνεται ήδη τον πλήρη αντίκτυπο των κυρώσεων, ενώ έχει λάβει μικρή υποστήριξη από τους εταίρους της στη βάση της Βιέννης, με σημαντικότερη αυτή της Σαουδικής Αραβίας. 
Η παραγωγή τον Μάιο του 2019 υποχώρησε σχεδόν κατά 230.000 βαρέλια ημερησίως, σε μόλις 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, δεδομένου ότι έληξε η άδεια σε οκτώ χώρες να αγοράσουν ιρανικό ακατέργαστο πετρέλαιο.
Οι traders μπορεί να πιστεύουν πως η Τεχεράνη αρνείται ότι προσπαθεί να προκαλέσει έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι παίζει με τη φωτιά αναμειγνύοντας την πολιτική με πετρέλαιο.
"Ο κίνδυνος εσφαλμένου υπολογισμού στη Μέση Ανατολή σίγουρα αυξάνεται", προειδοποιεί ο Paul Sheldon, επικεφαλής γεωπολιτικός σύμβουλος της S & P Global Platts Analytics.
 




bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης