Moody's: Υποβαθμίζονται 18 τουρκικές τράπεζες - Παραμένει αρνητικό το outlook

Moody's: Υποβαθμίζονται 18 τουρκικές τράπεζες - Παραμένει αρνητικό το outlook
Νέο «χαστούκι» της Moody’s στην Τουρκία
Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων για 18 τουρκικές τράπεζες προχώρησε σήμερα (18/6) η Moody’s, στον απόηχο ανάλογης κίνησης για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.
Ο αμερικανικός οίκος διατήρησε σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) των τουρκικών τραπεζών.
Όπως σημειώνεται, οι υποβαθμίσεις αντανακλούν κυρίως:

* τη σημαντική αύξηση της εξωτερικής ευπάθειας της χώρας, που εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε μεγαλύτερο κίνδυνο από μία ξαφνική μετατόπιση του επενδυτικού κλίματος και της συμπεριφοράς των καταθετών.
* τους κινδύνους των ακραίων μέτρων κυβερνητικής πολιτικής, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόσβαση των καταθετών σε ξένο νόμισμα, αντανακλώντας την πολιτική αβεβαιότητα και αποδυναμώνοντας τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας,
* μια παρατεταμένη επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένηση της φερεγγυότητας των τραπεζών. 

Την περασμένη Παρασκευή (14/6), η Moody's Investors Service (που βρίσκεται στο στόχαστρο του Recep Tayyip Erdogan) υποβάθμισε σε «Β1» την αξιολόγηση (μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) της Τουρκίας, από «Ba3» -«Not Prime» η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Μάλιστα, η Moody's διατήρησε σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών συνεχίζει να επιδεινώνεται και, παράλληλα, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών ομολόγων από την κυβέρνηση.
Η βαθμολογία «Β1» εξισορροπεί αυτούς τους κινδύνους ενάντια στα θεμελιώδη πιστωτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ιδιαίτερα τη μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.
Ο αντίκτυπος της συνεχιζόμενης διάβρωσης της θεσμικής ισχύος και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, αντισταθμίζει όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της Τουρκίας, σχολιάζεται.
«Η χώρα εξαρτάται διαρθρωτικά από τις εξωτερικές ροές κεφαλαίων. (…)
Τα αποθέματα συναλλαγματικών διαθεσίμων είναι μειωμένα και η Moody's αναμένει να συρρικνωθούν περαιτέρω κατά τα επόμενα δύο χρόνια. (…)
Η βούληση ή η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη των εξωτερικών επενδυτών στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αδυναμίες, παραμένει αβέβαιη.
Από τα μέσα του 2018, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πακέτων οικονομικής μεταρρύθμισης.
Τα περισσότερα κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν στο τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας σε βάρος της υποβάθμισης της υποκείμενης ανθεκτικότητας της οικονομίας και του τραπεζικού της συστήματος σε εξωτερικούς κραδασμούς, εν μέρει με την αύξηση της ευαισθησία στις μετατοπίσεις του κλίματος της αγοράς. (…)
Το 2019, η Moody's αναμένει ότι οι αποπληρωμές του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους, το οποίο επί του παρόντος θα ωριμάσει το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος και οι συνολικές καταθέσεις μη κατοίκων, θα ανέλθουν σε περισσότερο από 2,6x το επίπεδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Επιπλέον, το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ οι αποδόσεις αυξάνονται κατά περίπου 400 μονάδες βάσης από τον Φεβρουάριο. (…)
Οι εξωτερικές πιέσεις επιδεινώνονται από τη συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή τη φορά σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Οι κυρώσεις τις οποίες το αμερικανικό Κογκρέσο θα εξετάσει αν η αγορά προχωρήσει, επισκιάζουν περαιτέρω την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας. (…)
Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια περαιτέρω αρνητική αντίδραση στην αγορά.
Επιπλέον, ανάλογα με τις επιβληθείσες κυρώσεις, θα μπορούσε επίσης να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν χρειαστεί κάποιος στο μέλλον για να αποφευχθεί η κλιμάκωση του ισοζυγίου πληρωμών και της οικονομικής κρίσης».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS