Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Commerzbank: Η λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα και στις άλλες αδύναμες χώρες δεν οδήγησε πουθενά - Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η ύφεση αρχίζει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις

tags :
Commerzbank: Η λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα και στις άλλες αδύναμες χώρες δεν οδήγησε πουθενά - Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η ύφεση αρχίζει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις
Η παραίτηση την ολλανδικής κυβέρνησης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Ευρωζώνη για ακόμη μία φορά, με τους αναλυτές να κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλλει οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank, οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε επιθετικές μειώσεις των κρατικών δαπανών, αύξηση των φόρων και να παραμείνουν παράλληλα αυτοδύναμες στην εξουσία. Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το κρατικό χρέος στην ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται πολύ σκληρά μέτρα με την καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μελετώντας τα στοιχεία της Πορτογαλίας, είναι σχεδόν αδύνατο η χώρα να επιτύχει τους στόχους της για το 2012, χωρίς περαιτέρω μείωση των δαπανών. Την ώρα μάλιστα που φαίνεται το αδιέξοδο της λιτότητας, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες πιέζουν τις χώρες να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο με τη λιτότητα, και να εφαρμόσουν ακόμη σκληρότερα μέτρα.
Όχι μόνο η Πορτογαλία, αλλά και η Ισπανία βρίσκεται στην ίδια μοίρα. Παράλληλα, ούτε στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Ιταλία έχει διαφανεί κάποια πρόοδος με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank.
Αν και είμαστε ακόμη στις αρχές του 2012, τα μεγέθη που εμφανίζουν οι πέντε επίμαχες χώρες είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, με την ύφεση να έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Και όλα αυτά ενώ οι πολιτικοί τριγμοί αυξάνονται, απειλώντας την οικονομικοπολιτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης