Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή από Weidmann: Το ΟΜΤ είναι ένα απαραίτητο «εργαλείο» σε περιόδους κρίσης

tags :
Στροφή από Weidmann: Το ΟΜΤ είναι ένα απαραίτητο «εργαλείο» σε περιόδους κρίσης
Αλλαγή στάσης από τον επικεφαλής της Bundesbank, πιθανώς και λόγω της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της ΕΚΤ
Σαφής στροφή πραγματοποιεί ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας εκ των επικρατέστερων για να διαδεχθεί τον Mario Draghi όταν η θητεία του τελευταίου ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2019, αναφορικά με τις «επιθετικές» πολιτικές που ακολούθησε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο κ. Weidmann εμφανίζεται… υπέρ του προγράμματος ΟΜΤ (σ.σ.: το πρόγραμμα της ΕΚΤ μέσω  του οποίου κατέστη δυνατή η αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης από την τράπεζα), υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που κρίθηκε ως «νόμιμο» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση στην εφαρμογή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Weidmann ήταν ένας από τους σκληρότερους –και μάλιστα δημοσίως- επικριτές του συγκεκριμένου προγράμματος, μη διστάζοντας σε δηλώσεις του να υποστηρίξει ακόμη και ότι παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΚΤ αλλά και τις «εντολές» που αυτή θα πρέπει να ακολουθεί βάσει του καταστατικού δημιουργίας της.
«Η θέση μου, ωστόσο, δεν είχε νομική βάση.
Προήλθε από την ανησυχία ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να εμπλακεί με τη δημοσιονομική πολιτική.
Φυσικά, μια κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά στο χειρότερο σενάριο, αλλά, δεδομένης της ανεξαρτησίας της, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ενεργεί στο πλαίσιο της εντολής της», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να δικαιολογήσει και τη δική του... στροφή.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης