Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Δικαστήριο αποφασίζει για τους 224 στρατιωτικούς που εμπλέκονται στο πραξικόπημα του 2016

Τουρκία: Δικαστήριο αποφασίζει για τους 224 στρατιωτικούς που εμπλέκονται στο πραξικόπημα του 2016
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είναι o Gullen, ο πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγοί και ο πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Erdogan
Τουρκικό δικαστήριο αποφασίζει σήμερα (20/6) για την τύχη 224 τούρκων, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί, που κατηγορούνται από την κυβέρνηση Erdogan για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ήδη σε τουρκικές φυλακές, είναι o αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας Gullen, ο πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας Akin Aztuek, ο πρώην στρατηγός Mehmet Disli, ο αδελφός του Τούρκου πρεσβευτή στην Ολλανδία καθώς και ο συνταγματάρχης Ali Yazici, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Erdogan.
Άλλοι είκοσι πρώην στρατηγοί, κατηγορούνται μεταξύ άλλων για «παραβίαση του Συντάγματος», «δολοφονία 250 ανθρώπων» και «συμμετοχή και σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης».
Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη σε σχεδόν 40 από αυτούς, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Από τους 224 κατηγορούμενους, οι 176 βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, 35 είναι ελεύθεροι και 13 καταζητούνται.
Η δίκη διεξάγεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα Σιντσάν, κοντά στην Άγκυρα, όπου έχει κατασκευαστεί μια αίθουσα ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε τη νύκτα της 15ης προς 16η Ιουλίου του 2016 και είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 250 άνθρωποι να σκοτωθούν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραξικοπηματίες, ενώ χιλιάδες ακόμη τραυματίστηκαν.
Η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα που είχε στόχο την ανατροπή του Erdogan τον πρώην σύμμαχό του F. Gullen, ένα ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και είκοσι χρόνια. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής 3.239 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε 261 δίκες, ενώ 28 άλλες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τον Μάιο ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωση 12 κατηγορούμενων τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης