Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας επιχειρεί να αποκτήσει η κυβέρνηση Salvini - Di Maio - Αντιδράσεις Visco

Ιταλία: Τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας επιχειρεί να αποκτήσει η κυβέρνηση Salvini - Di Maio -  Αντιδράσεις Visco
Με νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή δίνει το δικαίωμα επιλογής στην κυβέρνηση κι όχι στην ανεξάρτητη νομισματική αρχή όπως ισχύει σήμερα
Ανατροπή στον τρόπο επιλογής του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας επιχειρεί η ιταλική κυβέρνηση Salvini - Di Maio καθώς με νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή δίνει το δικαίωμα επιλογής στην κυβέρνηση κι όχι στην ανεξάρτητη νομισματική αρχή όπως ισχύει σήμερα.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναμένεται να κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ιταλίας αρνήθηκε προς το παρόν να σχολιάσει, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις, όταν το σχέδιο επισημοποιηθεί.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα για αποτυχία στο έργο της εποπτείας τραπεζών, που κατέρρευσαν.
Από την πλευρά του ο κεντρικός τραπεζίτης Ignasio Visco έχει επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη από την επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύουν να υπερκαλυφθούν από το αυξημένο κόστος δανεισμού, που παράγουν, χωρίς να δίνουν προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, για να καταστεί νόμος. Ο Matteo Salvini πριν από τέσσερις μήνες είχε δεσμευθεί να «καθαρίσει πλήρως» το τοπίο στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρωθυπουργός, βάσει του νομοσχεδίου, θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει τον επικεφαλής, τον αναπληρωτή διοικητή και ακόμη ένα μέλος του ΔΣ, ενώ ακόμη δύο μέλη θα ορίζουν η Βουλή και η Γερουσία με μυστικές ψηφοφορίες, που θα πραγματοποιούνται στο κάθε σώμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης