Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από FTSE 25 το ΧΑ +0,23% στις 838 μονάδες - Ασανσέρ τα ελληνικά ομόλογα λόγω Ιράν και Η2Ο, με το 10ετές στο 2,56% από 2,35%

Με στηρίξεις από FTSE 25 το ΧΑ +0,23% στις 838 μονάδες - Ασανσέρ τα ελληνικά ομόλογα λόγω Ιράν και Η2Ο, με το 10ετές στο 2,56% από 2,35%
Ο Τραπεζικός Δείκτης κράτησε την πρώτη στήριξη των 750 μονάδων αλλά με σωρευτικές απώλειες -5,85% σε πέντε συνεχόμενες συνεδρίασεις
(upd20)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στις 838 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25 όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,53%, ΑΔΜΗΕ +3,57%, ΔΕΗ +3,01%, ΟΠΑΠ +2,3%..
Στις δημοπρασίες οι τράπεζες περιόρισαν τις αρχικές απώλειες με την Πειραιώς -1,68%, Eurobank -1,27% αμετάβλητη η Alpha Bank ενώ η Attica bank έκλεισε με ισχυρή πτώση -8,57%.

Αυξημένη μεταβλητότητα καταγράφηκε σήμερα στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς με την τριπλή λήξη παραγώγων ο Γενικός Δείκτης διπλασίασε σχεδόν τις απώλειες από -0,57% στο -1,04% και με αύξηση του τζίρου κατά 10 εκατ. ευρώ ενώ στις δημοπρασίες με την αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE καταγράφηκε αύξηση του τζίρου κατά 35 εκατ. ευρώ και κατά 8 εκατ. τεμαχίων στις τράπεζες κλείνοντας στο υψηλό της ημέρας. 
Νωρίτερα, επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν στην ελληνική αγορά ομολόγων αν και μετά το αρχικό sell off εμφανίστηκαν εκ νέου αγορές εν μέσω αβεβαιοτήτων και εντάσεων με Τουρκία, Ιράν..
Από την άλλη, οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης δεν ήταν τόσο επιθετικές, σχετίζονται και με την βελτίωση του PMI για το επιχειρηματικό κλίμα.
Στην Ελλάδα οι πωλήσεις ήταν πιο επιθετικές και αποδίδονται
1)Στις ρευστοποιήσεις θέσεων του fund Η2Ο asset management το οποίο για να ενισχύσει την ρευστότητα του πούλησε μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.
2)Η αβεβαιότητα για την ΔΕΗ
3)Οι δραματικές εξελίξεις στο Ιράν και οι απειλές των ΗΠΑ ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος.
Όλα αυτά εκτόξευσαν τα ελληνικά ομόλογα π.χ. στην 10ετία από 2,35% σε 2,74% για να βελτιωθεί εν συνεχεία στο 2,56%

Το ιταλικό 10ετές στο 2,16% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 40 μονάδες βάσης..
Σταθεροποιητικά κινούνται  τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 272 μονάδες βάσης
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 198 μ.β
Ανέκαμψε σήμερα η ΔΕΗ +3,01% - με υψηλό ημέρας +5,96% - μετά τις χθεσινές ισχυρές μεγάλες απώλειες απόρροια των πληροφοριών για ζημίες άνω των 250 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2019.
Οι πληροφορίες ότι οι ελληνικές τράπεζες απέστειλαν επιστολές στις 20 Ιουνίου όπου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι παραβίασε τις δανειακές συμβάσεις διαψεύδονται από την εταιρεία
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες ανησυχούν καθώς δεν έχουν πάρει προβλέψεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην ΔΕΗ 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 838 μονάδων με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 825-835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδεων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες
Εν τω μεταξύ είναι εμφανής ήταν η επιφυλακτικότητα των επενδυτών και η διάθεση για ανάληψη νέου ρίσκου καθώς στην εσωτερική αβεβαιότητα για τις μετεκλογικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ έχουν προστεθεί μια σειρά από αρνητικά γεγονότα όπως οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, η υπόθεση του Ιράν, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, το Brexit και η Ιταλία
Επιθετικό μήνυμα έστειλαν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και απειλές τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο διαφορετικά θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα ενώ η απόφαση για την διαδοχή του επόμενου προέδρου της Commission μετατέθηκε σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου καθώς καταγράφηκε αδιέξοδο..
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ ενώ στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Τιτάν, ΟΤΕ ..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -1,42% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,85%.
Περί τις 10:45 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης ανέκτησε τις απώλειες και κατέγραψε κέρδη +0,39% ενώ ο Γενικός Δείκτης οριακή άνοδο +0,03%
Λίγο μετά τις 11:15 εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις όπως και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,09% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,45%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 750,99 μονάδες με πτώση -0,85%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,23% στις 838 μονάδες έχοντας υψηλό στις 838,79 μονάδες και χαμηλό στις 824,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 106,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 41,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 27,3 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν  στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,53 εκατ.ευρώ και 1,14 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 800 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 620 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 44,6 χιλ. τεμάχια αξίας 447,5 χιλ. ευρώ και η Autohellas 15,2 χιλ. τεμάχια αξίας 362,7 χιλ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 838 μονάδες με τις πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων
Στον αντίποδα οι πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 750 μονάδες με τη πρώτη στήριξη στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 700 -710 μονάδων  ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες

Η επικαιρότητα

Ηχηρή απάντηση έλαβε, τελικά, η Τουρκία από τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και απειλές τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο.
Οι πιέσεις που άσκησαν τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προς τους εταίρους φάνηκε να αποδίδουν, με το τελικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα να περιλαμβάνει ακόμη και απειλή για λήψη στοχευμένων μέτρων ενάντια στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Σημειώνεται ότι το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), ενώ διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.
Νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 30 Ιουνίου καθώς κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών καταγράφηκε αδιέξοδο ως προς την επιλογή του επόμενοο πρόεδρου της Κομισιόν και διάδοχο του Jean Claude Juncker.
Το αδιέξοδο είχε διαφανεί ύστερα από τις επαφές που είχε ο Tusk με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ο Macron δεν δέχεται για πρόεδρο της Κομισιόν τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber που στηρίζει η καγκελάριος Merkel.  
Σημειώνεται ότι οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός F. Timmermars για τους Σοσιαλιστές και η M. Westager από τη Δανία για τους κεντρώους-φιλελεύθερους του Renew Europe.
Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Juncker θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίσης, σαφές μήνυμα στον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας ότι η συμφωνία για το Brexit δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της ΕΕ, Donald Tusk.
Ειδικότερα ο Tusk υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το άτακτο Brexit ενώ την στάση αυτή τήρησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C.  Juncker, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποια καινούρια εξέλιξη και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Την πρόθεση του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giusepp Conte και άρα να οδηγήσει στην κατάρρευση της απειλεί ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini εάν δεν προωηθούν μειώσεις φόρων ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.,
Ένα βήμα από τη στρατιωτική σύγκρουση βρέθηκαν χθες Πέμπτη 20/6 ΗΠΑ και Ιράν καθώς ο πρόεδρος Donald Trump έδωσε εντολή για στρατιωτικά χτυπήματα κατά του Ιράν, διαταγή όμως που στη συνέχεια ανακάλεσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Trump ενέκρινε επιθέσεις εναντίον λιγοστών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων.
Η ένταση χτύπησε κόκκινο χθες Πέμπτη 20/6 όταν επιβεβαιώθηκε από τις αμερικανικές Αρχές - οι οποίες στην αρχή διέψευδαν το περιστατικό - ότι η Τεχεράνη κατέρριψε αμερικανικό drone.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά δύο δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιραν, είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η πολεμική ρητορική, η οποία παραλίγο να οδηγήσει σε ευρεία στρατιωτική σύγκρουση.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
 
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν  οι αγορές στην Ασίας, καθώς τα ασθενή μακροοικονομικά στοιχεία στην Ιαπωνία αντιστάθμισαν το θετικό κλίμα που προκάλεσε το ράλι στη Wall Street.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,02%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,5% στις 3001,98 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,27% στις 28473,71 μονάδες

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακές μεταβολές καταγράφονται στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ - Ιράν.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,1%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%, ο S&P στο +0,05%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +0,03% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,22% (9,22 δολ)

Στις δημοπρασίες περιορίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές – Ισχυρές απώλειες στην Attica Bank  

Περιορίστηκαν οι αρχικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Ήπια πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς, Eurobank και Εθνική , αμετάβλητη η Alpha Bank ενώ με ισχυρές απώλειες η Attica Bank
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2320 ευρώ με πτώση -0,8% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,61 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,92 ευρώ με πτώση -1,68% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8165 ευρώ με πτώση -1,27%  με όγκο 12,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,03 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,46 ευρώ με άνοδο +2,24% και κεφαλαιοποίηση 651 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,8 ευρώ με πτώση -8,57% με όγκο 2,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 221 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 13,90 ευρώ με άνοδο +1,91% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΛΠ...
H Coca Cola έκλεισε στα 33,80 με άνοδο +1,44% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,17 ευρώ με πτώση -2,64% και αποτίμηση 5,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 1,78 ευρώ με άνοδο +3,01% και αποτίμηση 413 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,03 ευρώ με άνοδο +3,57% και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,9950 ευρώ με άνοδο +2,3% και αποτίμηση 3,19 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε  στα 16,70 με πτώση -4,57% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 8,79 ευρώ με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 22,92 ευρώ με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,17 ευρώ με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 16,78 ευρώ με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,28  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,47 ευρώ με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,18 ευρώ με άνοδο +1,97% και με κεφαλαιοποίηση στα 268 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1162 ευρώ με πτώση -1,53%  την κεφαλαιοποίηση 109 εκατ. ευρώ

Ακραίες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,56% από 2,74% το spread με την Ιταλία 48 μ.β. και με την Πορτογαλία 198 μ.β. 

Μετά την ακραία στρέβλωση επιθετικές πωλήσεις σημειώνονται από χθες και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές από 2,35% να φθάνει στο 2,74% και ακολούθως να υποχωρούν οι αποδόσεις στο 2,56% καθώς εμφανίστηκαν αγοραστές.
Οι αιτίες της πτώσης οι πωλήσεις από το H20 asset management που κατείχε θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, η υπόθεση της ΔΕΗ και κυρίως η κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης ενώ είχε υποχωρήσει εσχάτως έως τις 20 μονάδες βάσης. 
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 198 μονάδες βάσης από 183 μονάδες βάσης πρόσφατα.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια αλλά αυτό θα είναι μια άρρωστη - παθογενής κατάσταση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται επιδείνωση στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη αλλά τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,16% από 2,01% χθες ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,09% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,92 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,11 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 20 Ιουνίου 2019 στο 1,19%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70% με το ιστορικό χαμηλό 1,46% στις 20 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 110,87 μονάδες βάσης και απόδοση 2,41% με απόδοση αγοράς 2,51% και απόδοση πώλησης 2,32%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 111,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,54% με απόδοση αγοράς 2,55% και απόδοση πώλησης 2,52%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019 στο 2,35%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 109,70 μονάδες βάσης και απόδοση 3,02%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 109,47 μονάδες βάσης και απόδοση 3,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 109,80 μονάδες βάσης και απόδοση 3,51%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 284 μονάδες βάσης από 267 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 272 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,72% ή 272 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης - Επιδείνωση στην Ιταλία

Επιδείνωση καταγράφονται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα απόρροια τόσο των απειλών Salvini για μείωση των φόρων ειδάλλως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όσο και της έντασης ΗΠΑ με Ιράν.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο ενώ σήμερα διαμορφώνεται στο 2,16% - με χαμηλό ημέρας 2,08% - από 2,01% που ήταν χθες.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/6/2019 στο -0,28% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου 2019 στο -0,32%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό 0,208% σημειώθηκε 18 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,509% που  σημειώθηκε στις  20 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,361% που σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,16% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,67% και με ιστορικό χαμηλό 0,646% στις 20 Ιουνίου 2019.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης