Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Προτεραιότητα ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

Σύνοδος Κορυφής: Προτεραιότητα ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τον ορισμό των πηγών χρηματοδότησης ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, δήλωσαν οι ηγέτες της ΕΕ
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τον ορισμό των πηγών χρηματοδότησης ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, δήλωσαν σήμερα (21/6/2019) οι ηγέτες της ΕΕ στους υπουργούς Οικονομικών τους, αλλά παρέμειναν ασαφείς σχετικά με την ιδέα ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS).
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, ενημέρωσε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες για το τι έχουν πετύχει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον περασμένο Δεκέμβριο, που τους ζητήθηκε να εργαστούν για τη θέσπιση ενός κοινού προϋπολογισμού για τη Ευρωζώνη, καθώς και άλλων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του EDIS.
«Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup όσον αφορά την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπως αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2019, και καλεί την Eurogroup να συνεχίσει την επεξεργασία όλων των στοιχείων αυτού του συνολικού πακέτου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που έχει την ονομασία «Δημοσιονομικό Μέσο για την Ανταγωνιστικότητα και τη Σύγκλιση» (BICC).
Σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του ESM, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν πως αναμένουν από το Eurogroup να συνεχίσει τις εργασίες του, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το πλήρες πακέτο τον Δεκέμβριο του 2019.
Όσον αφορά στον κοινό προϋπολογισμό, το ανακοινωθέν αναφέρει:
«Ζητάμε από το Eurogroup να υποβάλει σύντομα έκθεση σχετικά με τις κατάλληλες λύσεις χρηματοδότησης».
«Τα στοιχεία αυτά πρέπει να συμφωνηθούν ως προτεραιότητα, ώστε να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το μέγεθος του BICC στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», συνεχίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφερόμενοι στον ευρύτερο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν μια άμεση αναφορά στο EDIS, ένα θέμα που έχει καθυστερήσει για χρόνια, λόγω της ισχυρής αντίδρασης της Γερμανίας.
Η δήλωση ανέφερε μόνο ότι «προσβλέπουμε στη συνέχιση των τεχνικών εργασιών για την περαιτέρω ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης» -σε μια έμμεση μόνο αναφορά στο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων - ένδειξη ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία για τις συζητήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης