Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η ΕΕ στέλνει σαφές και ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα - Στο εξής οι επιλογές της θα έχουν τίμημα - Επίθεση σε ΝΔ για στήριξη σε Weber

Τσίπρας: Η ΕΕ στέλνει σαφές και ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα - Στο εξής οι επιλογές της θα έχουν τίμημα - Επίθεση σε ΝΔ για στήριξη σε Weber
O Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές κατά της ΝΔ για το γεγονός ότι στήριξε τον Manfred Weber για την προεδρία της Κομισιόν
Για καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την πλευρά της ΕΕ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες αναφερόμενος στις αποφάσεις για τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» κατά της γειτονικής χώρας.
«Η ΕΕ στέλνει ένα μήνυμα αυστηρό, ξεκάθαρο.
Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ» τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής και αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της Τουρκίας που είναι στο τραπέζι.
«Τα μέτρα μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, αλλά και μέτρα που μπορεί να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην Τουρκία αν δεν σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου» είπε και συμπλήρωσε ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που έπειτα από σειρά παραβάσεων από την Τουρκία, η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασιζει τη λήψη μέτρων.
Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση που να συνοδεύεται με μέτρα δεν είχε ληφθεί ποτέ, ούτε μετά τον Ιούνιο του 1996» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
«Θεωρω ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις» είπε επίσης.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ανεξάρτητα από τις αιτίες που οδηγούν την Τουρκία σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά, η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση και συμπεριφορά, αν αποφασίσει να την συνεχίσει, θα έχει συνέπειες.
Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας αντί επί τη βάση αυτού να συνεχίζει τον διάλογο με τους γείτονες της, Ελλάδα και Κύπρο, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Οι επιλογές της στο εξής θα έχουν τίμημα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις της ΕΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας δεν ήταν της στιγμής αλλά αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας», ενώ συμπλήρωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποδείξει ότι επιζητούν μέσω του διαλόγου να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο.
Η ΑΟΖ της Κύπρου και η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε».
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και στις κατηγορίες της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας ήταν επιβεβλημένη, δεν είναι δραματοποίηση.
Καλό είναι με αυτά τα ζητήματα να μην γίνεται κομματική αντιπαράθεση, αλλά να υπάρχει μια ενιαία εθνική γραμμή».
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στα οφέλη της.
«Φανταστείτε την ώρα που έχουμε αυτές τις εντάσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, να είχαμε και τουρκικά F16 στα βόρεια σύνορα μας.
Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κερδίσαμε.
Με το πέρασμα του χρόνου οι Έλληνες πολίτες θα καταλάβουν τα οφέλη της συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υποστήριξε ότι «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει γνωρίζουν ότι είναι ασφαλείς.
Οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν ότι είναι ασφαλείς.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και οι συμμαχίες μας είναι ικανές να αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλή».
 
Αιχμές κατά ΝΔ για στήριξη σε Weber

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στήριξη που προσέφερε στον Manfred Weber για την προεδρία της Κομισιόν.
«Στη Σύνοδο συζητήσαμε και τη διαδοχή των ηγετικών θέσεων στην ΕΕ» είπε και τόνισε ότι «η επιλογή Weber για την Κομισιόν ήταν διχαστική για την Ευρώπη».
Ο ίδιος σχολίασε ότι «είναι λάθος σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα οι επιλογές να γίνονται με κομματικά κριτήρια.
Ο Weber άρχισε την περιοδεία του από την Ελλάδα και στηρίχθηκε από τη ΝΔ γιατί είχε καταφερθεί εναντίον μου» και υποστήριξε ότι «στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει να κινούμαστε χωρίς κομματικής παρωπίδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης