Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η Ισπανία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η Ισπανία - Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη Fitch Ratings 
Σε «Α-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, oι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από μια διαφοροποιημένη οικονομία με σχετικά υψηλή προστιθέμενη αξία και υψηλούς δείκτες διακυβέρνησης.
Σε αντίθετο κλίμα, στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται το πολύ δημόσιο χρέος, ο πολιτικός κίνδυνος και η αβεβαιότητα σχετικά με την επίλυση της πολιτικής κρίσης με την Καταλονία.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας συνοδεύτηκε από τη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων των διατηρούμενων πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών, της συνεχιζόμενης απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και την περαιτέρω αποκατάσταση3 του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Οι βουλευτικές εκλογές στις 26 Απριλίου ενίσχυσαν τη θέση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).
Το PSOE κέρδισε 123 έδρες στο Κογκρέσο, από 85 στο προηγούμενο κοινοβούλιο, αλλά ακόμη μικρότερο από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την πλήρη πλειοψηφία.
Αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι υπό την ηγεσία του PSOE, αν και υπάρχει κίνδυνος νέων εκλογών αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Μια κυβέρνηση υπό την αιγίδα του PSOE επισημαίνει την ευρεία συνέχεια της οικονομικής πολιτικής και τον μικρότερο κίνδυνο βραχυπρόθεσμης κλιμάκωσης των εντάσεων που σχετίζονται με την Καταλονία, καθώς η στάση του PSOE είναι πιο συμφιλιωτική. (…)
Τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά παραμένουν αδύναμα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2,5% του ΑΕΠ το 2018, από 3,1% το 2017.
Αναμένουμε το έλλειμμα να μειωθεί φέτος στο 2,2% του ΑΕΠ, καθώς τα υψηλότερα έσοδα αντισταθμίζουν την ελαφρά άνοδο των δαπανών/ΑΕΠ. (…)
Αναμένουμε το έλλειμμα να μειωθεί περαιτέρω το 2020, στο 1,4% του ΑΕΠ. (…)
Το χρέος του δημόσιου τομέα παραμένει υψηλό, παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς ανήλθε στο 97,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018», σχολιάζει ο οίκος, αναμένοντας το ποσοστό στο 95,2% έως το 2020.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, ο οίκος «βλέπει» την επίδοση στο 1,7% το 2020 και 1,6% το 2021, ενώ η ανεργία θα μειωθεί στο 14,2% φέτος και στο 13,5% το 2020.
Ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να παρουσιάζει βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 3,7% το 4ο τρίμηνο, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παρέμεινε σταθερός στο 15,3%.
Το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών μειώθηκε σε 93,2% του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο18, ενώ για τα νοικοκυριά σε 106,5% κατά την ίδια περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης