Τσίπρας: Το πρόβλημα είναι η παρασιτική Ελλάδα, η φοροδιαφυγή - Αν χρειάζεται οδοστρωτήρας είναι στη διαφθορά και στην διαπλοκή

Τσίπρας: Το πρόβλημα είναι η παρασιτική Ελλάδα, η φοροδιαφυγή - Αν χρειάζεται οδοστρωτήρας είναι στη διαφθορά και στην διαπλοκή
"H δημιουργική Ελλάδα θα κερδίσει", τόνισε ο Α. Τσίπρας
«Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι όπως λένε οι αντίπαλοί μας το υψηλό μισθολογικό κόστος και το εργασιακό πλαίσιο.
Το εμπόδιο είναι η παρασιτική Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, από το Παλαιό Φάληρο.
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με νέους επιστήμονες και εκπροσώπους startups στο εναλλακτικό καφενείο «Παντοκαφενές» στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο δημιουργήθηκε ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης.
Μίλησε για «δύο Ελλάδες που συγκρούονται», λέγοντας ότι «η δημιουργική Ελλάδα θα κερδίσει».

 «Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι όπως λένε οι αντίπαλοί μας το υψηλό μισθολογικό κόστος και το εργασιακό πλαίσιο.
Το εμπόδιο είναι η παρασιτική Ελλάδα, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, οι offshore, η απουσία κινήτρων για την υγιή επιχειρηματικότητα.
 Αν χρειάζεται οδοστρωτήρας είναι στη διαφθορά και στην διαπλοκή, στην παρασιτική Ελλάδα και όχι στους μικρούς που θέλουν να δημιουργήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στους εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων και στους νέους με υστέρηση που διαχειρίζονται το ΚοινΣΕΠ του Παλαιού Φαλήρου εξέφρασε τη χαρά που βρέθηκε «σε έναν χώρο που λειτουργεί από την αυτενέργεια των ενεργών πολιτών και δίνουν ένα στίγμα του τι σημαίνει η δραστηριοποίηση στην κοινωνική οικονομία που μπορεί να συνδυάσει τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική προσφορά», όπως είπε.
Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νέο μοντέλο που αφορά οικονομική ανάπτυξη που, όπως πρόσθεσε «προσπαθήσαμε να αναδείξαμε ως απάντηση στην ανεργία, γιατί θέλουμε υγιή επιχειρηματικότητα, θέλουμε νέους που θα έχουν ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο μας και να έχουν πορεία ικανοποιητικής δραστηριότητας αλλά και κερδοφορίας που να έχει αντανάκλαση στο κοινωνικό σύνολο».
Υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία είναι το μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα και που μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση, λέγοντας μάλιστα ότι «είναι ένα νέο μοντέλο που μπορεί να είναι η απάντηση στην υψηλή ανεργία αλλά και στο πρότυπο της επιχειρηματικότητας».
«Θέλουμε νέους ανθρώπους και επιχειρηματίες να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Να έχουν την δυνατότητα κερδοφορίας αλλά όχι αισχροκέρδειας», ανέφερε και σημείωσε πως «θα ήταν λάθος να γυρίσουμε πίσω στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό μοντέλο, όπου κάποιοι επιτήδειοι θα μπορούν φοροδιαφεύγοντας και συμπιέζοντας εργασιακό κόστος να έχουν δυνατότητα να επιβιώνουν έναντι υπολοίπων που κάνουν προσπάθεια».

Περαιτέρω, έκανε αναφορά στη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων και στη σύνδεσή τους με την έρευνα και την αγορά, αναφέροντας ότι επί των ημερών τής κυβέρνησής του, παρότι βρήκε άδεια ταμεία, αυξήθηκε η χρηματοδότηση στη έρευνα από το 0,6% του ΑΕΠ στο 1% του ΑΕΠ, αξιοποιήθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα Δημιουργώ- Ερευνώ- Καινοτομώ που έδωσε δυνατότητα να εκταμιευτούν 360 εκατ. που είναι  ποσό ρεκόρ σε ό,τι αφορά χρηματοδότηση νεοφυούς επιχειρηματικότητας, δημιουργήθηκαν 4.000 θέσεις εργασίας σε τομείς υψηλής ειδίκευσης.
Σημείωσε ότι είναι μία οπτική της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν έχει δημοσιότητα, εξηγώντας ότι «πολλοί λένε ότι καταφέραμε μόνο να σταματήσουμε την πορεία στη χρεοκοπία και να επιβάλουμε κανόνες στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, αλλά υπάρχει και η πλευρά των σημαντικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας».
Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, η δέσμευση από κοινοτικούς πόρους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών και το «πάντρεμα» με την παραγωγή.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Digital Greece του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που στηρίζει την καινοτόμα επιχειρηματικότητα σε 245 νεοφυείς επιχειρήσεις.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια  αυξήθηκε η χρηματοδότηση από τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα ακόμη και μέσα στην κρίση δίνονται ίδιες ή και καλύτερες ευκαιρίες για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ενώ σημείωσαν τη δυσχέρεια της δανειοδότησης και  χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε το πρόβλημα των τραπεζών σημειώνοντας πως «το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα».
Όπως είπε, «έχουμε για 9ο τρίμηνο ανάπτυξη, έχουμε νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά και έχουμε εξασφαλίσει τη φθηνή δανειοδότηση της χώρας.
 Η Ελλάδα που το 2010 ήταν χρεοκοπημένη, με την κοινωνία λεηλατημένη, τώρα μπορεί και δανείζεται με το χαμηλότερο κόστος στην ιστορία της.
Το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε και σχετίζεται και με την επιχειρηματικότητα είναι ο τραπεζικός τομέας.
 Ο τρόπος που επελέγη για να στηριχθεί η χώρα το 2010 ήταν η διάσωση των τραπεζών.
Εντάξει διασώθηκαν οι τράπεζες, τώρα είναι η ώρα να διασωθεί και η κοινωνία και η πραγματική οικονομία και η επιχειρηματικότητα.
Οι τράπεζες δανείζουν μόνο σε εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη από δανεισμό».
Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να αναπτύξουμε μία οικονομία έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση βρισκόταν με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, έχει ήδη δρομολογήσει μία σειρά σχέδια όπως η ίδρυση της Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει και σχέδιο για στοχευμένες μικρές πιστώσεις, εκεί όπου βρίσκεται το μέλλον της  οικονομίας.
 
Στη Φλώρινα την Κυριακή 23/6 ο Τσίπρας

Στη Φλώρινα θα βρεθεί αύριο, Κυριακή 23/6 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην πλατεία Γ. Μόδη, στις 20:00.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS