Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στις µαύρες μέρες του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του ΔΝΤ

Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στις µαύρες μέρες του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του ΔΝΤ
Ο Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χειρίστηκε ανεύθυνα και ψηφοθηρικά το Μακεδονικό
Την εκτίμηση ότι «το κλίμα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικό για την Κύπρο, και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα. Και εξαιρετικά αρνητικό για την Τουρκία και τις προκλήσεις της» εξέφρασε ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η κοινή απόφαση των Ευρωπαίων, εξάλλου, πιστοποιεί αυτό που διάφοροι στη χώρα µας, για ιδιοτελείς λόγους, αμφισβητούν:
Η διεθνής θέση της Ελλάδας, τόσο στην Ευρώπη όσο και γενικότερα, είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ» υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής».
Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας μπορούν και πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά διεθνή ερείσματα και σταθερές συμμαχίες, που έχουν διευρυνθεί και ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
Είναι µια χώρα που δεν παίζει παιχνίδια µε τη σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο τη δική της όσο και της περιοχής».
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς αναφέρει ότι πρόκειται για αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώνονται αρμοδίως από τον υπουργό των Εξωτερικών.
Είπα επίσης ξεκάθαρα ότι όποιος πολιτικός αρχηγός το θελήσει μπορεί είτε να έρθει είτε να σηκώσει το τηλέφωνο να συζητήσουμε.
Δεν χρειάζεται στα εθνικά θέματα να γίνεται μικροπολιτική με τέτοιο ευτελή τρόπο».
«Αν η ΝΔ έχει διαφορετική άποψη, διαφορετική γραμμή, από αυτό που τηρεί η κυβέρνηση στο κρίσιμο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ας το πει ανοιχτά.
Αν όχι, ας μην παίζει με τα εθνικά θέματα», προσθέτει  χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και το αποτέλεσμα της κάλπης ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει επιστροφή στις µαύρες μέρες του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του ∆ΝΤ, και όσοι βαυκαλίζονται µε όνειρα για ρεβάνς, εκδίκηση και στρατηγική συντριβή της Αριστεράς θα ξυπνήσουν απότομα στις 8 Ιουλίου»,
Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «πρωθυπουργός δεν γίνεσαι µε πήλινα πόδια», διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι οικονομικά ασφαλέστερη από ποτέ και υπόσχεται ότι η Προοδευτική Συμμαχία θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Τέλος, παραφράζοντας τον Οδυσσέα Ελύτη, λέει πως όταν ακούμε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τα χείλη εκείνων που ρήμαξαν τη χώρα, ανθρώπινο κρέας μυρίζει…
Επικρίνοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ στο Μακεδονικό ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως "ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χειρίστηκε ανεύθυνα και ψηφοθηρικά το «Μακεδονικό».
Βρέθηκε αγκαλιά µε τον ακραίο εθνολαϊκισµό, εγκαταλείποντας τη θέση της Ν∆ για επίλυση του προβλήματος.
Και τώρα, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, µας είπε προδότες για να κερδίσει λίγες ψήφους, µας λέει ότι αν εκλεγεί το µόνο που θα κάνει είναι να προσέχει την κατά γράμμα τήρηση της κατά τα άλλα προδοτικής συμφωνίας.
Σε ό,τι δε αφορά τα ελληνοτουρκικά, δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς προτείνει".

Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει από εκεί που το άφησε ο Σαμαράς

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη επικράτηση της ΝΔ λόγω και της εξαγγελίας της για μειώσεις στη φορολογία ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «αναφέρεται γενικόλογα σε λιγότερους φόρους.
∆εν εξηγεί ούτε σε ποιους ούτε πώς, ενώ πρόσφατα µας ενημέρωσε ότι είναι θολό και το πότε θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.
Γιατί από τη γραμμή των άμεσων μέτρων ελάφρυνσης, τώρα μας λέει όιτ αυτά θα εφαρμοστούν το 2020 και βλέπουμε».
Υπογράμμισε δε, ότι «δεν είναι κρυφό ότι οι θέσεις της Ν∆ συμπίπτουν σε πολλά σημεία µε αυτές του ΔΝΤ.
Για την ιδιωτική ασφάλιση και τη μείωση των συντάξεων, για τη μείωση του µμισθολογικού κόστους, για τις περικοπές δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, για τις φοροαπαλλαγές όχι γενικά, αλλά στον µεγάλο πλούτο.
Επιμένουν στην πραγματικότητα σε μια συνταγή η οποία, ανεξάρτητα από ιδεολογικές  τοποθετήσεις, έχει αποδειχθεί ολέθρια για την ελληνική οικονομία και κοινωνία
Γι΄ αυτό και είναι ξεκάθαρο ότι κρύβονται πίσω από γενικές έννοιες για να μην μπουν στα συγκεκριμένα μέτρα που περιέχονται στη στρατηγική τους, τα οποία άλλωστε είναι ταυτόχρονα και τα πεπραγμένα τους ως κυβέρνησης της χώρας μέχρι το 2014».
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Αν. Σαμαρά ο πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά λέγοντας «μα το λέει ο ίδιος, δεν χρειάζεται να το πω εγώ.
Λέει ότι το 2014 η χώρα έβγαινε από το μνημόνιο, ότι θα ερχόταν επενδυτική άνοιξη και ήρθε ο κακός λαός να βγάλει κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ για να διακόψει αυτή την πορεία».
Όπως τονίζει «ο κ. Μητσοτάκης λέει κάτι πολύ απλό: Θα συνεχίσω από εκεί που το άφησε ο Σαμαράς.
Δηλαδή, θα επαναλάβω την πολιτική περικοπών στις δαπάνες, θα χαμηλώσω τους συντελεστές για τον μεγάλο πλούτο, θα προσλαμβάνω έναν γιατρό για κάθε πέντε που αποχωρούν, θα κάνω την Αθήνα ξανά σιδηρόφρακτη πόλη, θα κάνω πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και θα ξηλώσω εργασιακά δικαιώματα».
Tο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, "είναι αν οι συμπολίτες μας που βίωσαν τις συνέπειες της διακυβέρνησης της ΝΔ ως το 2014, θα του δώσουν τη δυνατότητα να επαναλάβει και να συνεχίσει όσα άφησε στη μέση ο κος Σαμαράς».
Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ανοησία την κατηγορία ότι έχει δανειστεί στοιχεία από το πρόγραμμα της ΝΔ», υπογραμμίζοντας πως «τα προγράμματά μας είναι αντίθετα, διαμετρικά και κάθετα».
Προσθέτει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, που το τελευταίο διάστημα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως "παιδί του λαού", βγάζει τη γραβάτα, σηκώνει τα μανίκια και υποδύεται πως ξέρει τι σημαίνει ψυκτικός από το Περιστέρι, μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτούμε ότι βάζει και μια δόση ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνία του, για να την κάνει πιο εύπεπτη».
Για το debate των αρχηγών και την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει «νομίζω πως η στάση του στο ζήτημα αυτό βασικά υποτιμά τον ίδιον και δευτερευόντως και τον ελληνικό λαό.
Διότι καλός ο επικοινωνιακός μηχανισμός, καλά τα εκδοτικά συγκροτήματα που τον στηρίζουν αναφανδόν, αλλά πρωθυπουργός δεν γίνεσαι με πήλινα πόδια.
Πρέπει να αποδείξεις στον ελληνικό λαό ότι μπορείς να υποστηρίξεις την υπεροχή του δικού σου σχεδίου έναντι του πολιτικού σου αντιπάλου.
Είναι επίσης αν θέλετε και ένα δείγμα πολιτικής εντιμότητας, να δώσεις τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν άμεση και ευθεία σύγκριση ανάμεσα στα δύο προγράμματα που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι και φυσικά ανάμεσα σε δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς.
Τέλος, είναι και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία.
Δεν σας κρύβω ότι το debate των προηγούμενων εκλογών με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι μία από τις πιο έντονες αλλά και ειλικρινείς πολιτικές αντιπαραθέσεις που είχα στη διαδρομή μου.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως, επέλεξε να πορευτεί με τη γραμμή Σαμαρά, που εκτιμώ ότι προδίδει και φόβο και αλαζονεία».

«Είμαι κατηγορηματικά και ρεαλιστικά αισιόδοξος»

 «Κατηγορηματικά και ρεαλιστικά αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως αναφέρει , «ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει επιστροφή στις μαύρες μέρες του Σαμαρά, του Βενιζέλου, και του ΔΝΤ.
Και όσοι βαυκαλίζονται με όνειρα ρεβάνς, εκδίκησης, στρατηγικής συντριβής της Αριστεράς, θα ξυπνήσουν απότομα στις 8 του Ιούλη».
Κάνοντας αναφορά στις ευρωεκλογές σημειώνει ότι «προφανώς εκφράστηκε δυσαρέσκεια για πλευρές της πολιτικής μας, για προσδοκίες που δεν επαληθεύτηκαν στην πράξη, ακόμα και για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην Αριστερά.
«Αλλά στις εθνικές εκλογές αυτό που κρίνεται είναι ποια κυβέρνηση, με ποιο σχέδιο, θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 Και αυτό με κάνει αισιόδοξο για το αποτέλεσμα, γιατί ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ξέχασε ποιοι προκάλεσαν την κρίση, ποιοι απέτυχαν να την αντιμετωπίσουν, αν και διέλυσαν την οικονομία και την κοινωνία, και ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το τέλμα και την ταπείνωση».

Ευτυχώς για τη Ελλάδα αποφύγαμε τον Weber

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να πυροβολούν τα μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας που η κυβέρνησή μας πήρε, μετά την έξοδο από τα μνημόνια», υπογραμμίζει  ο κ. Τσίπρας και προσθέτει «και να προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα επέλαση λιτότητας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη βαφτίσει οδοστρωτήρα, ή και κύμα μεταρρυθμίσεων».
Μεταξύ αυτών αναφέρει τον «ακραίο βαυαρό, ανθέλληνα, φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον Μ. Weber» , σημειώνοντας πως «ευτυχώς για την Ελλάδα, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειές μου μαζί με τους σοσιαλιστές ηγέτες, αποφύγαμε τον φίλο του κ. Μητσοτάκη για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης