Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Υπευθυνότητα απέναντι στις προκλήσεις και όχι επικοινωνία εντυπώσεων - Η Άγκυρα αυτοεγκλωβίζεται

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Υπευθυνότητα απέναντι στις προκλήσεις και όχι επικοινωνία εντυπώσεων - Η Άγκυρα αυτοεγκλωβίζεται
"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλύνουμε τις αρνητικές της συνέπειες της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών", δηλώνει ο Γ. Κουμουτσάκος
«Η  Άγκυρα, μέρα με την ημέρα, αυτοεγκλωβίζεται, όλο και περισσότερο, στην επιλογή της έντασης, σ´ένα ιδιότυπο “bullying” έναντι των γειτόνων της», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έως την 7η Ιουλίου οφείλει να διαχειριστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με ψυχραιμία και σωφροσύνη, χωρίς οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα πέραν της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.
«Η συγκυρία απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους.
 Ουσία αποτελέσματος, όχι επικοινωνία εντυπώσεων», υπογραμμίζει ο κ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στο «Βήμα» και εκτιμά ότι μετεκλογικά θα επιδιωχθεί η αποκατάσταση αξιόπιστων διαύλων διαλόγου με την Άγκυρα, υπό προϋποθέσεις.
Σημειώνει ότι «η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει θεμελιώδεις κανόνες του ενεργειακού «παιχνιδιού» που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο» και «δεν έχει άλλη επιλογή από την πολιτική της έντασης και της προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι η τακτική των προκλήσεων θα διατηρηθεί και πως «η  Άγκυρα, μέρα με την ημέρα, αυτοεγκλωβίζεται, όλο και περισσότερο, στην επιλογή της έντασης, σ´ένα ιδιότυπο “bullying” έναντι των γειτόνων της».
Παρατηρεί ότι το δόγμα Νταβούτογλου “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες” έχει μεταλλαχθεί σε “μηδέν γείτονες χωρίς πρόβλημα”, ενώ υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις αρχές Μαΐου είχε διαμηνύσει ότι εάν επιμείνει η Τουρκία στην τακτική των προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή απάντηση οφείλει να είναι συντεταγμένη, συγκεκριμένη και ουσιαστική, ακόμα και με την επιβολή κυρώσεων.
«Υπάρχουν διάφορες επιλογές.
Από αναστολή χορήγησης κονδυλίων, έως πάγωμα των συνομιλιών για την ενισχυμένη τελωνειακή ένωση», σημειώνει τονίζοντας ότι «εμείς, το καθήκον που μας αναλογεί το κάνουμε».
 Κληθείς να απαντήσει γαι το  ποια θα είναι η στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ και οι πρώτες κινήσεις για την εγγύηση των ελληνικών συμφερόντων, αναφέρει ότι «εμείς θέλουμε να επενδύσουμε και να επικεντρώσουμε τη φροντίδα μας στην ανάταξη της χώρας μας.
Στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυτό προϋποθέτει στο εξωτερικό «μέτωπο», σταθερότητα, ειρήνη, αποτροπή απειλών αστάθειας και βέβαια, αποτελεσματική προστασία των αμετάθετων συμφερόντων μας.
Για αυτό θα επιδιώξουμε εξ’ αρχής με σοβαρή προετοιμασία, αξιόπιστα κανάλια επικοινωνίας και διαλόγου με την Τουρκία.
Όχι όμως σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
 Οι συνεχείς προκλήσεις και η παραβατικότητα της συμπεριφοράς της Άγκυρας, υπονομεύουν την προοπτική ενός ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου».
Εκφράζει την ελπίδα «η Άγκυρα να δει την ευκαιρία μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα, και να απεγκλωβιστεί από την πολιτική των αδιέξοδων προκλήσεων και της αντιπαραγωγικής έντασης».
Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ενώ σημειώνει ότι η ΝΔ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλύνει τις αρνητικές της συνέπειες της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών.
«Θα αναλάβουμε διεθνή εκστρατεία για να αναδείξουμε τη μια και μόνη, την αδιαίρετη κληρονομιά και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας που ήταν και είναι Ελληνική», προσθέτει και συνεχίζει λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν απεμπολεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) που έχει ως πλήρες μέλος της Ε.Ε., σ’ ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας».
Για την Αλβανία αναφέρει ότι « γνωρίζουν ότι η πορεία τους προς την Ευρώπη περνά από την Αθήνα.
Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εκεί ελληνικής εθνικής μειονότητας δεν γίνονται δεκτές.
 Δεν νοείται να υφαρπάζονται ελληνικές περιουσίες και να κινδυνεύουν ζωές».
Τέλος, κληθείς να αναφέρει τι χρειάζεται για μία ανάταξη του υπουργείου Εξωτερικών έπειτα από μια  δύσκολη τετραετία, μεταξύ άλλων, απαντά ότι «η Ελλάδα, με όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που την απασχολούν τόσο έντονα, οφείλει να έχει άριστο Υπουργείο Εξωτερικών, πέρα και πάνω από κόμματα και κομματικές αντιπαραθέσεις.
Δυστυχώς αυτή η θεμελιώδης αρχή δεν τηρήθηκε την περασμένη περίοδο. Κομματικές και προσωπικές προκαταλήψεις το εμπόδισαν να έχει την απόδοση που ξέρει και μπορεί».
Ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, όπως επισημαίνει, είναι η ανάταξη του ηθικού της διπλωματικής υπηρεσίας, η επιστροφή της αξιοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του ΥΠΕΞ.
Αναφέρει ενδεικτικά ότι είναι απαραίτητη και η ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας, η λειτουργία μιας συγκροτημένης δημόσιας διπλωματίας που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά την ήπια ισχύ της χώρας.
«Κομβικό ρόλο στο θεσμικό οπλοστάσιο τη εξωτερικής πολιτικής της χώρα θα έχει βέβαια, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης