Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Η επιμονή του Weber για την Προεδρία της Επιτροπής εκνευρίζει το Παρίσι

Euractiv: Η επιμονή του Weber για την Προεδρία της Επιτροπής εκνευρίζει το Παρίσι
Σκληρή κριτική ενάντια στον Weber έχει ασκήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron
Παρά το πλήγμα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Manfred Weber δεν παραιτείται.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag (23 Ιουνίου), δήλωσε ότι επιδιώκει την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου και προειδοποίησε κατά της επιστροφής της «διπλωματίας της πίσω πόρτας».
«Τώρα εξαρτάται από τους ευρωβουλευτές», είπε, υποστηρίζοντας τη διαδικασία Spitzenkandidat, λέγοντας ότι συμβάλλει στον «επείγοντα αναγκαίο εκδημοκρατισμό της ΕΕ».
Ο ίδιος ελπίζει ότι οι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των γερμανών σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων, θα δεσμευτούν να ενισχύσουν το προνόμιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα ήταν τραγικό εάν έβαζαν το ενδιαφέρον μερικών κεφαλαίων πάνω από τους ψηφοφόρους».
Ωστόσο, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής της σοσιαλιστικής πτέρυγας μαζί με το κεντρώο Renew Europe είπαν στον Weber ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για να τον υποστηρίξει για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, πηγές ανέφεραν στη EURACTIV.com.
Η θέση του Weber έχει επικριθεί έντονα από τη La République En Marche του Γάλλου Προέδρου Macron.
Ο βουλευτής Anglade, ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στο κόμμα, δήλωσε: «Να τους υπενθυμίσουμε τα γεγονότα.
Το ΕΛΚ κατέστρεψε τις διακρατικές λίστες επειδή φοβόταν να χάσει έδαφος από τους προοδευτικούς».
«Οι κατάλογοι αυτοί θα είχαν ενισχύσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, καθώς οι πολίτες θα μπορούσαν να είχαν ψηφίσει άμεσα για τους ηγέτες τους».
Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, ο Macron είπε ότι το να επιτρέπεται στους αρχηγούς κρατών να προτείνουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν επίσης δημοκρατικό, καθώς η συνθήκη ήταν μέρος των δημοκρατικών κανόνων.
Η κρίση για τις υποψηφιότητες δείχνει το πολιτικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών.
Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το ΕΛΚ σκότωσε τη διαδικασία Spitzenkandidaten επιλέγοντας τον Weber, έναν υποψήφιο «αυστηρά κομματικής επιλογής», ο οποίος χωρίζει παρά ενώνει την Ευρώπη.
«Δυστυχώς, η ανάγκη να βρεθεί ο κ. Weber εκτός του τραπεζιού επηρέασε αρνητικά και άλλους υποψηφίους, όπως οι Frans Timmermans και Margrethe Vestager, οι οποίοι απολάμβαναν ευρύτερη υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Ερωτηθείς αν θα υποστηρίξει έναν πιο μετριοπαθή υποψήφιο του ΕΛΚ, όπως ο Michel Barnier, ο Τσίπρας είπε ότι θα είχε υποστηρίξει όποιον δεν «έχει εμμονή» με τη λιτότητα και που ποτέ δεν έχει προσβάλλει τους λαούς της νότιας Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης