Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall λόγω Powell, στο -0,66% ο Dow, πτώση -0,94% για S&P 500 - Το «βλέμμα» σε εμπόριο και γεωπολιτικές εντάσεις

Πιέσεις στη Wall λόγω Powell, στο -0,66% ο Dow, πτώση -0,94% για S&P 500 - Το «βλέμμα» σε εμπόριο και γεωπολιτικές εντάσεις
Oι επενδυτές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και την εμπορική διαμάχη με την Κίνα
(upd) Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα (25/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Jerome Powell, πυροδότησαν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούλιο. 

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,66% στις 26.550 μονάδες, ο S&P 500 είχε πτώση 0,94% στις 2.917 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,51% χαμηλότερα, στις 7.884 μονάδες.
Ο Powell δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα αξιολογεί το κατά πόσον οι τρέχουσες οικονομικές αβεβαιότητες δικαιολογούν μια μείωση των επιτοκίων,
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ακόμη ότι η Fed εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, αν και με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα, ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει ανεξάρτητη από βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούλιο.
«Νομίζω ότι 50 μονάδες βάσης θα ήταν υπερβολικές», δήλωσε ο Bullard σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Bloomberg». 
«Δεν νομίζω ότι η κατάσταση το απαιτεί πραγματικά, αλλά θα ήμουν πρόθυμος για μια μείωση κατά 25 (μ.β.)», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι πριν τις δηλώσεις των Powell και Bullard, οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο διαμορφώνονταν στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Τα σχόλια των Bullard και Powell ήρθαν να εντείνουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά, που είχαν ήδη πυροδοτήσει τα στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ διολίσθησε σε χαμηλό άνω του 1,5 έτους τον Ιούνιο του 2019.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και την εμπορική διαμάχη με την Κίνα.
Στο γεωπολιτικό «μέτωπο», ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε χθες την επιβολή νέων «σκληρών κυρώσεων» ενάντια στο Ιράν, ως απάντηση στην κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα που δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με την Τεχεράνη.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αυξήθηκαν από τότε που ο Trump απομάκρυνε τη χώρα του από την πολυμερή συμφωνία πυρηνικής ενέργειας με το Ιράν, που είχε συναφθεί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Obama.
Ορισμένες κυρώσεις που είχαν αρθεί σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή άρχισαν να ισχύουν εκ νέου μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Αυτές οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Ορμούζ με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από αυτές.
Το Ιράν αρνείται ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στον Trump και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα.
Στα εταιρικά νέα, άλμα άνω του 25% σημείωσεη μετοχή της Allergan, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία AbbVie επιβεβαίωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της εταιρείας παρασκευής του Botox, σε μια συμφωνία σε μετρητά και μετοχές, ύψους περίπου 63 δισ. δολ.
Η μετοχή της AbbVie υποχώρησε περισσότερο από 16%.
Το τίμημα του deal περιλαμβάνει premium 45% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Allergan τη Δευτέρα (24/6), στα 129,57 δολάρια.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1% στις 383,40 μονάδες, με τον τεχνολογικό τομέα να ενισχύεται, παρ’ όλα αυτά, κατά 0,4%, στον απόηχο της είδησης της εξαγοράς της εταιρίας Altran από την Capgemini, έναντι 3,6 δισ. ευρώ.
Της σημερινής πτώσης «ηγήθηκαν» οι κλάδοι αυτοκινήτων (-1,1%) και λιανεμπορίου (-1,1%).
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,38% κι έκλεισε στις 12.228,44 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,08% στις 7.422,43 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 5.514,57 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,73% στις 21.128,41 μονάδες.

Πιέσεις στην Ασία

Η νευρικότητα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές είχε ως αποτέλεσμα να καταγράψουν απώλειες οι ασιατικές μετοχές και οι επενδυτές να στραφούν στην ασφάλεια του χρυσού, του ελβετικού φράγκου και του γιεν.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,87% κι έκλεισε στις 2.982,07 μονάδες, ενώ ο SZSE Component έκλεισε με απώλειες 1,02% στις 9.118,10 μονάδες.
Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,58% στις 21.162,94 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 1,15% στις 28.185,98 μονάδες.
Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted υποχώρησε κατά 0,67% στις 10.706,72 μονάδες, ενώ ο Kospi στη Νότιο Κορέα έκλεισε στο -0,22% στις 2.121,64 μονάδες.
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ, Donald Trump, και της Κίνας, Xi Jinping, οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο κρατών για το εμπόριο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν τις θέσεις και τις απόψεις της κάθε πλευράς.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), Robert Lighthizer, και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, «αντάλλαξαν απόψεις για οικονομικά και εμπορικά θέματα».
Η συνομιλία τους έγινε «κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς» και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η συνάντηση των Jinping - Trump προβλέπεται να γίνει το Σάββατο 29/6 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης