Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, συγκρατημένη αισιοδοξία για το εμπόριο εν όψει G20 - Οριακά απώλειες -0,04% για Dow Jones

Νευρικότητα στις αγορές, συγκρατημένη αισιοδοξία για το εμπόριο εν όψει G20 - Οριακά απώλειες -0,04% για Dow Jones
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε πως η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας είναι κατά 90% έτοιμη
(upd) Οριακά κέρδη σημείωσαν σήμερα (26/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να πλησιάζουν στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,04% στις 26.538 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,12% στις 2.914 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,32% υψηλότερα στις 7.909 μονάδες.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας είναι κατά 90% έτοιμη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες που θα έχουν κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο Κορυφής των G20, το Σάββατο (29/6).
Από την πλευρά του, ο Trump χαρακτήρισε πιθανή την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τον Xi στην G20, ωστόσο προειδοποίησε με επιπλέον δασμούς σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.
O Dow υποχώρησε, έστω και οριακά, παρά τη στήριξη που του προσέφεραν οι μετοχές των Intel (+2,8%) και Apple (+2,16%).
Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και ημιαγωγών βρίσκουν στήριξη στη μετοχή της Micron, η οποία είχε άλμα άνω του 13%, στον απόηχο των καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες.
Οι Advanced Micro Devices και Nvidia είχαν κέρδη 3,6% και 5,1% αντίστοιχα, ενώ η Amazon ενισχύθηκε κατά 1,04%.
Τα κέρδη των αμερικανικών δεικτών παραμένουν, ωστόσο, περιορισμένα, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Jerome Powell.
Ο Powell μετρίασε χθες τις προσδοκίες για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων, αναφέροντας πως η κεντρική τράπεζα αξιολογεί το κατά πόσον οι τρέχουσες οικονομικές αβεβαιότητες δικαιολογούν μια τέτοια νομισματική χαλάρωση.
Οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αλλά τα σχόλια από τον Powell και άλλους αξιωματούχους ήταν αρκετά για να αποδυναμώσουν τις εκτιμήσεις για μια αποφασιστική νέα στήριξη με στόχο την ανάπτυξη, που έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις χρηματιστηριακές αγορές αυτό τον μήνα.
Η Fed βρέθηκε εκ νέου σήμερα στο «στόχαστρο» του Trump, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Powell, ασκώντας του σκληρή κριτική για τη νομισματική πολιτική και την αύξηση των επιτοκίων.
Μάλιστα, ο Trump υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν τον Mario Draghi της ΕΚΤ».
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επιπλέον ότι έχει το δικαίωμα να υποβιβάσει ή να απολύσει τον Powell, κάτι που ωστόσο δεν έχει προτείνει.
Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed έχουν ωθήσει κατά 6% υψηλότερα τους δείκτες Dow και S&P 500 από την αρχή του Ιουνίου, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 5,8%.
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ, που έδειξαν μια νέα πτώση, την τρίτη μέσα σε τέσσερις μήνες, για τον Μάιο του 2019.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν κατά 1,3% τον Μάιο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια μικρότερη πτώση κατά 1%, με τις παραγγελίες για εμπορικά αεροσκάφη να «βουλιάζουν» κατά 28%.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν, μετά από μια νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής, εν όψει της συνάντησης Trump - Xi στη Σύνοδο Κορυφής των G20.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,31% κι έκλεισε στις 382,20 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων, που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» σε θέματα εμπορίου, να καταγράφει κέρδη 0,9%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,14% κι έκλεισε στις 12.245,32 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,08% στις 7.416,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 5.500,72 μονάδες.

Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,34% κι έκλεισε στις 21.057,14 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές γύρισαν ανοδικά μετά τις δηλώσεις του Mnunchin, ανακάμπτοντας προσωρινά από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Powell.
Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες, σε αντίθεση με τις μετοχές των εταιριών καταναλωτικών προϊόντων, λιανικού εμπορίου ή μεταποίησης, τείνουν να ευνοούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, κατέγραψαν ισχυρά κέρδη, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει στο +1%.
Στα εταιρικά νέα, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών ημιαγωγών, στον απόηχο των καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η Micron, με την AMS να ενισχύεται κατά 3,6%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία με φόντο την κόντρα Fed - Trump

Νευρικότητα επικράτησε και στις αγορές της Ασίας, μετά τη χθεσινή πτώση στη Wall Street, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δείχνει να αντιστέκεται στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
H προσοχή στρέφεται πλέον στη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, με τα μεγάλα ζητήματα της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας και της γεωπολιτικής κόντρας ΗΠΑ - Ιράν, να παραμένουν ανοικτά.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε πτώση 0,51% στις 21.086,59 μονάδες.
Παράλληλα, ο ευρύτερος δείκτης Topix, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε πτώση 0,40% στις 1.537,24 μονάδες.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,19% στις 2.976,28 μονάδες, ενώ ο SZSE Component έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 9.122,43 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 28.221,98 μονάδες, ενώ ο Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 10.652,55 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότιο Κορέα ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01% στις 2.121,85 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης