Παραλήρημα Bahceli: Να βγει ο Τσίπρας στο Αιγαίο για να δει τι θα πάθει - Αποστολάκης: Δεν θέλουμε ένταση

Παραλήρημα Bahceli: Να βγει ο Τσίπρας στο Αιγαίο για να δει τι θα πάθει - Αποστολάκης: Δεν θέλουμε ένταση
Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
(upd1) Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία καθώς μετά τα απαξιωτικά και αλαζονικά σχόλια του Τούρκου προέδρου Rejep Tayyip Erdogan κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (ότι και να λέει ο Τσίπρας, εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις) και τη σκληρή λεκτική αντιπαράθεση που ακολούθησε μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστική Δράση, Devlet Bahceli.
Ο Bahceli υποστήριξε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του υποστήριξε ότι δεν έχει γεννηθεί ο πειρατής που να μπορεί να σταματήσει την Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά.
Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, ο Τσίπρας, με θράσος δήλωσε πως θα έχουμε τίμημα εάν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις.
Η κουτσή πάπια ο Τσίπρας είπε ότι θα μας εμποδίσουν», είπε ο Bahceli.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «H Ελλάδα πρέπει να ξέρει πως δεν έχει γεννηθεί ο πειρατής που να μπορεί να μας εμποδίσει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
O Tσίπρας πρέπει να σταματήσει να προκαλεί και να ασχοληθεί με την ιστορία.
 Πρέπει να πάρει μάθημα από τους παππούδες του που έπεσαν στη θάλασσα στη Σμύρνη.
Αν δεν το κάνει τότε από τώρα πρέπει να είναι έτοιμος να τσακιστεί, να βυθιστεί στη θάλασσα».
Ωστόσο, το... παραλήρημα του Bahceli συνεχίστηκε προκαλώντας την Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με την Τουρκία στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο
«Προκαλώ, ο Τσίπρας να βγει μπροστά μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και να δει το τι θα πάθει» είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Αποστολάκη με Akar

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα (26/6/2019) στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, με τον Τούρκο ομόλογο του, Hulusi Akar, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ (26 και 27 Ιουνίου).
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αποστολάκης, η Ελλάδα επιθυμεί την αποφυγή της έντασης, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Θέλουμε την αποφυγή έντασης.
Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» υποστήριξε από τις Βρυξέλλες ο κ. Αποστολάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των εν λόγω τεχνικών ομάδων τονίζοντας ότι «είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας».
Ωστόσο, ο ίδιος -όπως είπε- εξήγησε στον ομόλογο του ότι «η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ».
Επίσης, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τον Akar έχουν θέσει «ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας».
Ωστόσο, διευκρινίσει ότι δεν λυθεί κάποιο πρόβλημα, «αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις».

«Η Ελλάδα  έχει το δικαίωμα να μιλάει για το ζήτημα, αλλά το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία», υποστήριξε ο Erdogan

Σταθερός στην τουρκική διεκδίκηση στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι τελικά μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των «δύο πλευρών» για το φυσικό αέριο που υπάρχει στα κυπριακά χωρικά ύδατα.
«Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή (σ.σ. του φυσικού αερίου), αν και δεν έχει βρεθεί κάτι» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία και τη Σύνοδο του G20, ο Ερντογάν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τους Donald Trump και Vladimir Putin, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «στην περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος».
«Όλο το λέω: η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει, είναι εγγυήτρια δύναμη, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και εμείς.
Οσο για το θέμα των θαλασσών, στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο.
Όμως, αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου, αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε.
Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή, αν και δεν έχει βρεθεί κάτι.
Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις.
Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί.
Βέβαια, εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε.
Η αρχή μας είναι το win-win» υπογράμμισε.
Όπως είπε, η Τουρκία έχει δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη.
«Η Τουρκία έχει καθήκοντα ως εγγυήτρια δύναμη της βόρειας Κύπρου, σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «ακατανόητη» την σχετική απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Οι τουρκικές διεκδικήσεις επεκτείνονται και στην... Κρήτη

Στο γαϊτανάκι των προκλήσεων μπήκε και τουρκικός Τύπος επεκτείνοντας τις προκλήσεις και τις τουρκικές διεκδικήσεις ακόμα και νότια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak κάνει λόγο για διπλή πρόκληση από την Ελλάδα αναφερόμενο αφενός στις δηλώσεις - απάντηση Τσίπρα στον Erdogan αλλά και στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ExxonMobil - Total για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης, τα οποία η Ελλάδα σκοπεύει να παραχωρήσει προς έρευνα και εκμετάλλευση.
«Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης.
Σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα τότε έρχεται μία νέα κρίση στην περιοχή.
Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή» αναφέρει το δημοσίευμα.
Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση, καθώς η Τουρκία πέρα από το πλοίο Fatih που πραγματοποιεί γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και του δεύτερου πλοίου – γεωτρύπανου Yavuz που βρίσκεται στην Αττάλεια και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να αναχωρήσει για την Κύπρο και την περιοχή της Καρπασίας, εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές οικοπέδων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τις 2 έως τις 17 Ιουλίου.

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής - Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά η ΕΕ πέρασε από τα λόγια στα έργα

«Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης, ενόψει, μεταξύ άλλων, της ανάγκης εξειδίκευσης των μέτρων που αποφάσισε να ληφθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ΟΗΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής.
Αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων.
Ο Γ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παράλληλα παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες.
Άλλωστε, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας-μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της ΕΕ.
Για τον λόγο αυτόν, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα, με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων.
Πάντως, μέχρι στιγμής, τα μέτρα βρίσκονται υπό συζήτηση
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τονίσθηκε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αποτελούν δείγμα δύναμης, αλλά αδυναμίας και απομόνωσης.

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Δεν έχει αλλάξει η στρατηγική μας

Εν τω μεταξύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν έχει αλλάξει η στρατηγική των ΗΠΑ όσον αφορά την υπόθεση της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 έστειλε ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper.
Προσερχόμενος στη διήμερη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Esper υποστήριξε πως η Τουρκία θα χάσει το δικαίωμα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εάν παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
«Εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400 σημαίνει πως δεν θα λάβουν τα F-35, είναι τόσο απλό» επεσήμανε ο Esper, ο οποίος είναι πιθανό να έχει συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογο του H. Akar.

Βασικοί εταίροι των ΗΠΑ Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ

Μέσα σε αυτό το κλίμα των διαρκών προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, τα μηνύματα από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ιδιαίτερα θετικά καθώς άνοιξε ο δρόμος για την αναδιαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει της οποίας βασικοί εταίροι των ΗΠΑ είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ υπερψήφισε το διακομματικό νομοσχέδιο East Med Act («Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο»), το οποίο επιχειρεί  να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον.
Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του Κογκρέσου πορεία ενώ η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική Βουλή με διακομματική στήριξη.
Χαιρετίζοντας την ισχυρή διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Bob Menendez υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ και ότι η ψηφοφορία της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται μια νέα στρατηγική που θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα που έχει με αυτές τις χώρες.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι 'αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας.
Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από ολόκληρη την Γερουσία», τόνισε ο Menendez.
Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ως ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαιρέτισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι θετικές τάσεις που παρατηρούνται ήδη στην περιοχή, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο.
«Η ηγεσία των γερουσιαστών Menendez και Rubio αλλά και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα και θα προωθήσει τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τις αξίες», σημείωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Κρίσιμο 15νθήμερο – Τα βλέμματα στη συνάντηση Trump – Erdogan στη G20

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο για την επόμενη ημέρα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό και στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Συνόδου G20 (28 -29/6 στην Ιαπωνία) οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan.
Trump και Erdogan θα συζητήσουν για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα προειδοποιούν την Άγκυρα με σοβαρές συνέπειες εάν πράγματι προχωρήσουν στην αγορά και στην εγκατάσταση τους
Στην φαρέτρα των ΗΠΑ είναι και οι οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες εφόσον επιβληθούν, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την αποδυναμωμένη τουρκική οικονομία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Erdogan, ο οποίος και μετά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη διαθέτει πλέον και έναν ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, τον Ekrem Imamoglu
Δεδομένου αφενός ότι στην ίδια σύνοδο είναι προγραμματισμένη και συνάντηση Putin – Erdogan και αφετέρου ότι ως χρόνος παράδοσης των S-400 έχει οριστεί η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, είναι προφανές πως στην Σύνοδο της G20 θα υπάρξουν αποφάσεις που θα δώσουν και το οριστικό στίγμα για το πως θα διαμορφωθούν στο εξής οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της Άγκυρας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης Trump – Erdogan, το οποίο αναμφίβολα θα αποτυπωθεί στις κινήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και από τη «δράση» των πλοίων Fatih και Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 15 Ιουλίου σχετικά με τα μέτρα – κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Τσίπρας: Σοβαρό τίμημα για όποιον παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Το κλίμα έντασης επιβεβαιώνουν και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που αντί να αποκλιμακώνονται, εντείνονται μέρα με την ημέρα.
«Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έχει συνέπειες.
Το τίμημα θα είναι σοβαρό.
Επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις θέσεις του Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις ότι και να λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο εντός της ΑΟΖ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας.
Δεν μιλάει μόνος του... έχει στο πλευρό του την ΕΕ», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στις δηλώσεις Erdogan.
«Το μήνυμα είναι σαφές:
Δεν έχει νόημα η τακτική ανέξοδης και ατελέσφορης κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.
Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας, οι τακτικές παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος είναι αξιόπιστες και έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας.
Η ΕΛΔΥΚ υπερασπίζεται την ελληνική ανεξαρτησία και ελευθερία.
Το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι η κινητήριος δύναμη και πολλαπλασιαστής ισχύος της Ελλάδας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, θέσεις που επανέλαβε και σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Star.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ορθώς ο κ. Αποστολάκης είπε ότι εάν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο εμείς δουλεύουμε για να αποφευχθεί - και δεν αισθάνομαι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα μπροστά μας, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και καθησυχαστικός απέναντι στον ελληνικό λαό και θα εξηγήσω αν θέλετε και το γιατί - αλλά είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δουλεύουν και έτσι θα έπρεπε να κάνουν, έχοντας μπροστά τους το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κληθούμε - εννοώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας - να αποτρέψουμε την παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας.    
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, πάνω σε αυτά τα σενάρια έχουμε κι εμείς ως πολιτική ηγεσία ενημερωθεί και έχουμε δώσει έγκριση σχεδιασμών και πάνω σε αυτό το «δυσμενές» σενάριο, δηλαδή που δεν θα είναι δίπλα μας οι δυνάμεις των συμμάχων μας, έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι είμαστε ισχυροί να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας.
Αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα εξ αιτίας της στρατηγικής της, εξ αιτίας του ρόλου που ανεδείχθη ως ηγετικός και στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο, με πολυμερείς συνεργασίες, με τα δείγματα γραφής που έδειξε και στο Κυπριακό στις συνομιλίες, που έβαλε επί τάπητος το διεθνές Δίκαιο και απέδειξε ότι ήθελε λύση, αλλά κυρίως μετά την ιστορική συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού με τους βόρειους γείτονές μας, που ούτε λίγο ούτε πολύ τότε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προκειμένου να ψηφοθηρήσουν μας έλεγαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είμαστε «προδότες» και σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτή η προδοτική συμφωνία, αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί την πιστή της εφαρμογή - τόσο προδοτική είναι που το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί πιστά την εφαρμογή της!- αυτή η συμφωνία έδωσε κύρος στη χώρα στο διεθνές πλαίσιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και σήμερα έχουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τις θέσεις μας απέναντι στην προκλητικότητας της Τουρκίας, έχουμε όλο το διεθνή παράγοντα να μας υποστηρίζει.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τουρκικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και να έχουμε το μυαλό μας και στα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και στα τουρκικά μαχητικά στα βόρεια σύνορά μας, αλλά τα ελληνικά τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στα Σκόπια, άρα όλα αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τη δυνατότητα σήμερα η Ελλάδα να είναι αυτοδύναμη, η Ελλάδα να είναι ισχυρή.
Και την Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί κανείς να την απειλεί.
Τελεία και παύλα.
Και είδατε, ήρθε το Γιαβούζ και κατευθύνθηκε προς τα κάτω.
Ούτε σκέφτηκαν να σταματήσουν στο Καστελόριζο, ούτε τους πέρασε από το μυαλό» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Celik (Εκπρόσωπος ΑΚΡ): Ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην απειλεί την Τουρκία

Επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ, σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Όπως υποστήριξε «γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει» είπε ο Celik, ο οποίος προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατά λάθος στάση.
Κι από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, αυτό είναι από την πλευρά της Τουρκίας.
Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να "βάλουν χέρι" στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς.
Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις.
Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει» είπε χαρακτηριστικά ο Celik.

Η επίθεση Erdogan στον Τσίπρα

Νωρίτερα, σε ευθεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός
«Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα.
Ο,τιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις» είπε αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γι' αυτό και θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει, λαμβάνουν και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» διεμήνυσε ο Erdogan, τονίζοντας ότι «μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή.
Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS