Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ «δείχνει» ο Παναγιωτάκης - Η Επιχείρηση να μην επωμίζεται το βάρος του ΚΟΤ

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ «δείχνει» ο Παναγιωτάκης - Η Επιχείρηση να μην επωμίζεται το βάρος του ΚΟΤ
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τάχθηκε κατά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) επισημαίνοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας που επωμίζεται η Επιχείρηση
Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ «έδειξε» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, κάνοντας λόγο για «απόλυτα διαχείρισιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης».
Μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι «η ΔΕΗ μπορεί σίγουρα να ανακάμψει και να γίνει σημαντικά κερδοφόρα με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης», σημειώνοντας ότι είναι εύλογο όλες οι κυβερνήσεις να μη θέλουν να αυξάνεται το ρεύμα και η ΔΕΗ κάνει ότι μπορεί για να απορροφήσει την αύξηση του κόστους «αλλά ως πότε».
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε κατά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ελεύθερη να δράσει ως εταιρεία με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και να μην επωμίζεται βάρη που αποτελούν υποχρεώσεις της Πολιτείας όπως το ΚΟΤ.

«Η ΔΕΗ δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού»

Ο κ. Παναγιωτάκης απέρριψε παράλληλα κατηγορηματικά τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέει και αποτελεί συστημικό κίνδυνο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για το ρόλο της ΔΕΗ στο μέλλον.
Ως προς τις δύο επιλογές που διανοίγονται επεσήμανε τα εξής:
Η πρώτη είναι η διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών και του ελέγχου της διοίκησης από το Δημόσιο.
Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, το κράτος πρέπει να εγκαταλείψει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της επιχείρησης και να προχωρήσει σε άρση των εμποδίων για προσλήψεις, αμοιβές, προμήθειες και αναθέσεις, με άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από τη νέα κυβέρνηση.
Αν το Δημόσιο δεν έχει την πλειοψηφία, εφόσον βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, αίρονται τα εμπόδια αυτά αλλά δημιουργούνται άλλα προβλήματα.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία μετόχων που θα ορίζει τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και τον ορισμό της διοίκησης.
Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε πάντως εφιαλτικά τα σχέδια να πουληθούν πρώτα πακέτα μονάδων παραγωγής και στη συνέχεια να ξεκινήσει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
«Η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση.
Σε τι θα βάλουμε στρατηγικό επενδυτή;
Σε κάτι που θα έχει μετατραπεί σε κουφάρι;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα αρνητικά αποτελέσματα του 2018 ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε ότι αυτά οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και στη μείωση των πωλήσεων.
Έκανε αναλυτική αναφορά στις προβλέψεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που είναι σε εφαρμογή, τονίζοντας ότι η επιχείρηση είναι εντός στόχων σε όλες τις επιμέρους παραμέτρους που περιλαμβάνονται σε αυτό. Συγκεκριμένα, στη μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, στον περιορισμό του προσωπικού και του κόστους μισθοδοσίας, στις ελεγχόμενες δαπάνες, στις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης