Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί deals 53 δισ. αποτιμώνται στο 1,7% ή 900 εκατ; – Συμφωνία κορυφής Fairfax με Pimco για την Eurobank, γιατί αποκλείστηκαν Fortress, Elliot

Γιατί deals 53 δισ. αποτιμώνται στο 1,7% ή 900 εκατ;  – Συμφωνία κορυφής Fairfax με Pimco για την Eurobank, γιατί αποκλείστηκαν Fortress, Elliot
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Eurobank ενημέρωσε στις 26 Ιουνίου 2019 την Fortress και το σχήμα Elliot – Bain ότι ουσιαστικά μένουν εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας ενώ από νωρίς είχε μείνει εκτός η Lone Star.
Δυο σημαντικά deals έχουν σημειωθεί σε διάστημα ενός μήνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ύψους 53 δισεκ. ευρώ έναντι συνολικού εκτιμώμενου τιμήματος 900 εκατ που αντιστοιχεί στο 1,7% της ονομαστικής αξίας.
H Πειραιώς έκλεισε συμφωνία με την Intrum για την διαχείριση 27 δισ. NPEs και ουσιαστικά ήταν ένας επενδυτής που έδειξε ενδιαφέρον καθώς η συμμετοχή του Cerberus ήταν μάλλον τυπική.
Στις 27 Ιουνίου η Eurobank ανακοίνωσε το deal με την Pimco όπου έναντι 100-116 εκατ ευρώ απέκτησε το πρόγραμμα pillar 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων που αντιστοιχεί στο 5% της ονομαστικής αξίας και ταυτόχρονα επίσης με την Pimco ξεκινάει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα Cairo ύψους 7,4 δισεκ. προβληματικών δανείων πάσης φύσεως και προφανώς την FPS την εταιρία διαχείρισης της Eurobank που διαθέτει σχεδόν 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η Pimco λοιπόν ουσιαστικά αποκτάει την διαχείριση 26 δισεκ. προβληματικών δανείων της Eurobank.
Το deal αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ ή στο βέλτιστο σενάριο 600 εκατ ευρώ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Eurobank ενημέρωσε στις 26 Ιουνίου 2019 την Fortress και το σχήμα Elliot – Bain ότι ουσιαστικά μένουν εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας ενώ από νωρίς είχε μείνει εκτός η Lone Star.
Ότι η Pimco αποκτάει την διαχείριση 26 δισεκ. προβληματικών δανείων της Eurobank δεν αποτελεί έκπληξη για το bankingnews εδώ και μήνες προϊδεάζει ότι η Pimco θα είναι ο πλειοδότης του deal της Eurobank για τα NPEs
Να σημειωθεί ότι η Pimco είναι και μέτοχος με 5% στην Eurobank με 186 εκατ μετοχές και προφανώς αποτέλεσε πλεονέκτημα στην διεκδίκηση των 26 δισεκ. NPEs.
Το bankingnews επίσης εδώ και μήνες είχε πάρει θέση ότι μεταξύ των υποψηφίων η Pimco πληρούσε όλα τα κριτήρια, το Fortress κινήθηκε πολύ εξωθεσμικά – κατέθεσε νέα βελτιωμένη προσφορά 48 ώρες μετά και εν κρυπτώ – και το Elliot είχε υποβάλλει μια προσφορά που έγειραν ορισμένα ερωτηματικά.
Ως προς την ουσία λοιπόν ορθώς η Pimco πλειοδότησε.
Όμως με βάση πληροφορίες το deal Eurobank με Pimco διαχείριση των 26 δισεκ. NPEs ήταν αποτέλεσμα άνωθεν εντολής.
Ήταν deal που κλείστηκε από το Fairfax και την Pimco με υποστήριξη και της εδώ διοίκησης της Eurobank.
Συν τοις άλλοις το deal αυτό περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους που δεν περιορίζονται μόνο στους συνήθεις όρους συναλλαγών τέτοιων deals.
Ως προς τα NPEs να σημειωθεί ότι η Eurobank
-πουλάει 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια ή πρόγραμμα Pillar.
-Τιτλοποιεί 7,24 δισεκ. προβληματικά δάνεια πάσης φύσεως
-Πουλάει την FPS την εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Συνολικά μαζί με τα NPEs που ήδη διαθέτει η Eurobank ο πλειοδότης θα αναλάβει να διαχειριστεί έως 26 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Για το Pillar η Eurobank έλαβε 100-116 εκατ ευρώ.
Για το Cairo με αξία 260 εκατ για το mezzanine bond 1 δισεκ. ευρώ περίπου ο επενδυτής θα πληρώσει 50-55 εκατ ευρώ
Για την FPS την εταιρία διαχείρισης θα μπορούσε να λάβει 330 με 350 εκατ ευρώ.
Συνολικό άθροισμα 100 εκατ + 50 με 55 εκατ + 330 με 350 εκατ = 480 με 500 εκατ ευρώ.
Άρα η Eurobank προσδοκάει ότι θα λάβει περίπου 500 εκατ ευρώ από το deal με τα NPEs.

Τα βασικά ερωτήματα

Το πρώτο βασικό ερώτημα είναι δύο μεγάλα deals όπως της Πειραιώς και Eurobank συνολικής περιμέτρου 53 δισεκ. ευρώ πωλούνται μόλις 900 εκατ ευρώ.
Θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι δεν πρόκειται για πώληση αλλά για διαχείριση NPEs ενώ οι πλειοδότες αναλαμβάνουν μια σειρά υποχρεώσεων όπως 2.500 εργαζομένους.
Τα 900 εκατ ωστόσο φαντάζουν λίγα όχι μόνο ως προς τα προσδοκώμενα κέρδη των πλειοδοτών Intrum και Pimco που υπολογίζονται σε 1,8 με 2 δισεκ. αλλά τα 900 εκατ αντιστοιχούν στο 1,7% της ονομαστικής αξίας.
Επίσης οι τράπεζες με το μοντέλο της διαχείρισης αναθέτουν σε funds τα NPEs τα οποία εν συνεχεία μπορούν να κάνουν πολλές συμφωνίες με επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ώστε να διευθετήσουν δάνεια κ.α.
Ερωτήματα του τύπου τι θα γίνεται όταν οι τράπεζες θέλουν να πουλάνε προβληματικά δάνεια που διαχειρίζονται η Pimco και η Intrum είναι άλλης στιγμής να απαντηθούν και σίγουρα οι απαντήσεις... είναι μεγάλου κόστους.
Το δεύτερο βασικό ερώτημα είναι γιατί σε τόσο μεγάλα deals τελικώς εμφανίζονται τόσο λίγοι επενδυτές;
Πολλοί υποστήριζαν ότι θα έρθουν ορδές ξένων funds να αγοράσουν ή αποκτήσουν την διαχείριση των ελληνικών προβληματικών δανείων.
Αντί αυτού βλέπουμε στην Πειραιώς να απομένει μόνο η Intrum και στην Eurobank με άνωθεν εντολή να απορρίπτονται το Fortress και το Elliot.
H απάντηση δίδεται από την ίδια την ερώτηση.
Οι ισορροπίες είναι πολλές, τα συμφέροντα εξίσου πολλά οπότε τέτοια deals επί της ουσίας δεν μπορούν να γίνουν σε ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα αναλύσουμε προσεχώς με μεγάλη διεισδυτικότητα θέματα που γνωρίζουν ελάχιστοι.
Όμως μια γενική απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι το φιλέτο που ονομάζεται NPEs των ελληνικών τραπεζών ίσως να μην είναι και τόσο φιλέτο όπως πολλοί μπορεί να εκτιμούν... 
Το τρίτο βασικό ερώτημα είναι γιατί τελικώς το ΤΧΣ ο βασικός μέτοχος συνεχώς γκρινιάζει;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Πειραιώς έχει θέσει ερωτήματα για το deal με την Intrum όπως και στο deal με το Fairfax επίσης θα θέσει ερωτήματα.
Το ΤΧΣ στην Πειραιώς είναι μέτοχος με 26% και στην Eurobank με μόλις 1,4% περίπου μετά την απορρόφηση της Grivalia.
Για την ώρα αποφεύγουμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για ορισμένες πτυχές των deals γιατί σε γενικές γραμμές δεν είμαστε κατά αλλά τα ερωτηματικά που εγείρονται αφορούν τις διαδικασίες και όχι το τελικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης