Τελευταία Νέα
Διεθνή

Times: Παλαιές έχθρες μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας πυροδοτούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Times: Παλαιές έχθρες μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας πυροδοτούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
«Σκληρή αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας»
Παλαιές έχθρες μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας πυροδοτούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.
«Κάποτε υπήρχε η ελπίδα ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο νησί της Αφροδίτης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επαναφορά της ειρήνης στο διαιρεμένο νησί.
Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των τελευταίων ειρηνευτικών συνομιλιών προ διετίας και σε συνδυασμό με την ολοένα πιο εχθρική ρητορική του Erdogan, το κοίτασμα έχει μετατραπεί σε αίτιο νέων διενέξεων», αναφέρει το βρετανικό Μέσο, προσθέτοντας:
«Τα αποθέματα φυσικού αερίου εμπίπτουν στα θαλάσσια όρια της κυπριακής ζώνης ΑΟΖ η οποία ορίστηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2003.
Η Λευκωσία από τότε διεξήγαγε έρευνες και συνεργάστηκε με ιδιωτικές εταιρείες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν γεωτρήσεις».
«Ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα δικά της όρια αλληλοεπικαλύπτονται με την ΑΟΖ της Κύπρου και συμπεριλαμβάνουν κάποια μέρη αυτών.
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν την Κύπρο και προειδοποίησαν τον Erdogan να αποχωρήσει», επισημαίνεται στη συνέχεια.
Τέλος, οι Times αναφέρουν πως «οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επί του θέματος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ε.Ε., η οποία ανέρχεται σε περίπου 890 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι παλαιότεροι πολιτικοί θεωρούν πως η κρίση εισέρχεται σε επικίνδυνη φάση.
Η Μεγάλη Βρετανία, που μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα δρουν ως εγγυήτριες δυνάμεις για την Κύπρο, συνήθως διαμεσολαβεί.
Ωστόσο, καθώς οι βρετανοί διπλωμάτες ασχολούνται με το Brexit, το Λονδίνο έχει απομακρυνθεί από το κυπριακό πρόβλημα.
Τον Μάρτιο, η Theresa May είχε δηλώσει πως ήθελε να τερματίσει τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης