Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Καμία αυτοκριτική από τον Καραμανλή - Η κυβέρνηση κλήθηκε να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» - Δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ το 36% που μας ψήφισε το 2014

Τσίπρας: Καμία αυτοκριτική από τον Καραμανλή - Η κυβέρνηση κλήθηκε να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» - Δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ το 36% που μας ψήφισε το 2014
Οξεία κριτική στον Κ. Καραμανλή αλλά και σε Γ. Παπανδρέου και Αν. Σαμαρά άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας
Κριτική και στον Κώστα Καραμανλή φρόντισε να ασκήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική του ουσιαστικά οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια και «επέλεξε να φύγει παρά να μείνει και να δώσει τη μάχη».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας», ενώ υποστήριξε ότι πάντα ασκούσε κριτική στον κ. Καραμανλή, αρνούμενος τις «κατηγορίες» ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε πάντα να φερθεί πιο ευγενικά στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς αντιπάλους.
Προσέθεσε ακόμη ότι «η ιστορία έχει γράψει ότι και οι τρεις διατελέσαντες πρωθυπουργοί, με διαφορετικές ευθύνες ο καθένας μας έβαλαν στα μνημόνια και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια», προσθέτοντας ότι «εμείς κληθήκαμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα».
Φρόντισε, πάντως, να αναγνωρίσει και κάτι θετικό στην κυβέρνηση Καραμανλή και αυτό αφορά τα ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να βάλει τάξη στην ασυδοσία των ΜΜΕ αλλά απέτυχε».

Το σκάνδαλο Novartis και ο Αντ. Σαμαράς

Επέμεινε ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για το ζήτημα της Novartis, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν μίλησα για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσει η δικαιοσύνη και το πράττει, αν και με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Αλλά αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Ο κ. Σαμαράς αυτό που κάνει ενώ έχει όλη την ευθύνη την πολιτική και ερευνάται και η ποινική του ευθύνη είναι να θέλει να εκδικηθεί πολιτικούς του αντιπάλους επειδή τόλμησαν να προωθήσουν στην δικαιοσύνη υποθέσεις.
Αυτή είναι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη;», αναρρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας

Το «παιχνίδι μπορεί να γυρίσει»

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, δηλώνοντας ότι «το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες.
Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός θα έρθει να ψηφίσει με διαφορετικά κριτήρια σε σύγκριση με αυτά των Ευρωεκλογών.
Δεν αμφισβητώ ότι έχει δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο κλίμα και μία παράσταση νίκης της ΝΔ.
Όμως μόλις καταγράφηκε η σαφής τάση ότι ο λαός ήθελε κάτι διαφορετικό, προχώρησα σε προκήρυξη εκλογών.
Είναι η πρώτη φορά που κάποιος χάνει Ευρωεκλογές και προχωρά σε κήρυξη εθνικών εκλογών.
Ταυτόχρονα θεωρώ ότι μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος θα δημιουργούσε ζημιά στην οικονομία, στον τουρισμό και κυρίως σε μία περίοδο που τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται στο προσκήνιο».
Δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι το 36% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2014 δεν είναι «ΣΥΡΙΖΑίοι, αλλά δανεικοί και δεν ντρέπομαι να το πω», προσθέτοντας ότι κατά τις ευρωεκλογές οι πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για κάποιες πολιτικές που άσκησε η κυβέρνηση», αλλά δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να κερδίσει τις εκλογές, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει μετά την 7η Ιουλίου εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, τόνισε ότι όποιο κόμμα κερδίσει, έστω και με μία ψήφο τις εκλογές, αυτό θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «λέει παραμύθια με δράκους που δεν υπάρχουν».
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αλαζονεία, καθώς «απειλεί τον ελληνικό λαό ότι εάν δεν του δώσει λευκή επιταγή τότε θα πάμε σε εκλογές τον 15Αύγουστο.
Φανταστείτε τι θα γίνει εάν του δωθεί και η λευκή επιταγή».
«Εάν στις 8 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα είναι μπροστά έστω και με μία ψήφο, τότε θα υπάρξει κυβέρνηση.
Θα σχηματίσουμε μία προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό προσανατολισμό και προοδευτικό πρόσημο», είπε και συνέχισε «πιστεύουμε στη μη νόθευση της επιλογής του ελληνικού λαού και γι’ αυτό προτείναμε την απλή αναλογική.
Στον πυρήνα της υπάρχει η προϋπόθεση των συνεργασιών».
Χαρακτήρισε ως ακραίο σενάριο το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον υπό τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς μία τέτοια συνεργασία θα γίνονταν «μόνο υπό ακραίες συνθήκες».

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Παραδέχθηκε ότι εάν μπορούσε θα είχε διαλύσει νωρίτερα από τη Συνθήκη των Πρεσπών τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, παρά το γεγονός ότι εκτίμησε ότι «εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα....
Όταν γινόταν η σκληρή διαπραγμάτευση ο Καμμένος δεν φώναζε βάστα γερά Γερούν, όπως αυτοί που τώρα θέλουν να κάνουν τους σωτήρες της χώρας», ενώ αποκάλυψε ότι είχε κάποιες επαφές με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα    

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει λόγο να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Είναι στριμωγμένη και τα κάνει αυτά, δεν έχει ερείσματα, δεν έχει συμμαχίες.
Από εκεί και πέρα, έχω πάντα στο μυαλό μου όπως κάθε Έλληνας πρωθυπουργός, ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί αφού έχουμε κάθε μέρα αερομαχίες.
Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Άλλωστε έχω ξεκαθαρίσει ότι γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν πρόκειται να ανεχθούμε, τελεία και παύλα».
Σημείωσε δε, ότι στο «στρίμωγμα» της Τουρκίας έπαιξε ρόλο και το μεγάλο έργο του East Med. Όσο για το αν γνώριζε - όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος - και αν του είχε πει ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε κατηγορηματικά όχι.  
«Στα εθνικά θέματα καλό θα είναι να αφήνουμε στην άκρη την χυδαία μικροπολιτική, γιατί τα εθνικά θέματα αφορούν όλους μας. Αν το ΚΙΝΑΛ έχει άποψη ας μας πει.
Και ο κ. Μητσοτάκης επίσης, γιατί και σε αυτά τα θέματα πάλι παίζει άμυνα», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Αποστολάκη, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα είμαστε μόνοι μας, είπε ότι «αναφέρεται σε σχεδιασμό που υπάρχει για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε απειλή μόνοι μας και όχι να περιμένουμε πότε θα κινηθούν οι σύμμαχοί μας».  
 
Ο κ. Στουρνάρας κάνει φάουλ    

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των ευρωπαίων στο πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων, απάντησε: «Φανταστείτε τι μας περιμένει αν δεν κερδίσουμε τις εκλογές».
Σε ερώτηση για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε: «Εγώ εκτιμώ τον κ Στουρνάρα και θεωρώ ότι είναι ικανός, αλλά είναι πολιτικός, δεν είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Πολλές φορές επιδιώκει να δικαιώσει τις πολιτικές του θέσεις.
Είναι θεσμικά λάθος η επιλογή να βάλεις τον υπουργό Οικονομικών που είχε μια συγκεκριμένη πολιτική, να είναι θεματοφύλακας της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης.
Έκανε φάουλ και κάνει ακόμη.
Μέσα από τις παρεμβάσεις του στο παρελθόν, ενέτεινε μία κινδυνολογία που έστελνε πολίτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.
Και τώρα, ενώ είμαστε για ένατο τρίμηνο σε ανάπτυξη, βγάζει προβλέψεις με μία μεθοδολογία που υποβαθμίζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης. Έδωσε μία μάχη για να μην βγούμε από τα μνημόνια, λέγοντας ότι δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, και σήμερα έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια.
Βγήκαμε τρεις φορές με επιτυχία στις αγορές, έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται για ένατο τρίμηνο. Ας μας εξηγήσουν πώς αυτά συνάδουν με ένα αφήγημα καμένης γης», ζήτησε ο κ. Τσίπρας.    

Για τη μεσαία τάξη   

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεσαία τάξη λέγοντας ότι «σχεδόν λεηλατήθηκε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, στην συνέχεια είχε μία μικρή ελάφρυνση, «αλλά το μεγάλο βάρος δεν της το αφαιρέσαμε.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 800.000 άνθρωποι έφυγαν από τη μεσαία τάξη την περίοδο 2010 - 2014 και όσοι έμειναν έχασαν 35% του εισοδήματός τους.
Κατά την δική μας περίοδο, ενώ έχαναν 2.500 ευρώ, κέρδισαν 600 ευρώ. Όταν όμως έχανες 2500 ευρώ, έχεις νεύρα και δυσθυμία», είπε και πρόσθεσε: «Η μεσαία τάξη ανήκει στους πολλούς.
Αν είσαι σε μία οικογένεια και έχεις τρία παιδιά και το ένα είναι φιλάσθενο δεν θα το προσέξεις περισσότερο;
Δεν θα πάρεις λίγο από το φαγητό από τα δύο παιδιά για να δώσεις στο τρίτο;
Δεν θα έπρεπε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έψαχναν στα σκουπίδια;
Θα έπρεπε να αφήσουμε το ένα τρίτο της κοινωνίας να περιθωριοποιηθεί τελείως;
Πράγματι δυσκολέψαμε κάποιους ανθρώπους αλλά όχι όπως οι προηγούμενοι.
Τα 300.000 λουκέτα στην αγορά δεν τα βάλαμε εμείς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε, ότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση «ταξική επιλογή», καθώς συνέκρινε το 17% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης, με το 87% των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπενθυμίζοντας πως παράλληλα «δώσαμε ταυτόχρονα μία σειρά ελαφρύνσεις σε αυτούς τους ανθρώπους».  
Σε ερώτηση για την τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι θα έχει εσωκομματικά προβλήματα μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ας ασχοληθεί με το δικό του κόμμα ο κ. Μητσοτάκης και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν μου αρέσει να συζητώ τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας, γιατί πάμε για να κερδίσουμε.
Αν κάτι έχει αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις οργανωτικές του αδυναμίες, είναι ότι έχει συνείδηση του ιστορικού του ρόλου, τα στελέχη του έχουν προσανατολισμό. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την μεγάλη ανατροπή είτε όχι, θα πρέπει να βαθύνει τις ρίζες του στην ελληνική κοινωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης