Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ισχυρότερος επενδυτής στα NPEs η Pimco θα αποκτήσει τα 26 δισ. της Eurobank και θα αυξήσει στο 40% από 20% στην Qualco

tags :
Ο ισχυρότερος επενδυτής στα NPEs η Pimco θα αποκτήσει τα 26 δισ. της Eurobank και θα αυξήσει στο 40% από 20% στην Qualco
Εν τω μεταξύ η Pimco που κατέχει το 20% της Qualco σχεδιάζει με βάση ορισμένες πηγές να αποκτήσει το 40% των μετοχών
Ως ο ισχυρότερος επενδυτής στα NPEs εξελίσσεται η Pacific Investment Management (Pimco) στην ελληνική αγορά μετά το deal με την Eurobank που ουσιαστικά έως τον Σεπτέμβριο 2019 θα αποκτήσει έως 26 δισεκ. NPEs με αγορά και διαχείριση έναντι 460 με 500 εκατ ευρώ.
Το βασικό deal της Pimco με την Eurobank θα επιτρέψει στην τράπεζα ουσιαστικά να βγάλει από τον ισολογισμό της περίπου 9,4 δισεκ. προβληματικά δάνεια NPEs αλλά θα διακρατήσει – αρχικώς τουλάχιστον – τα 3,5 δισεκ. senior bond κύρια ομόλογα.
Όταν τα ομόλογα αυτά ενταχθούν στο APS ή Ιταλικό μοντέλο που θα φέρει την εγγύηση του δημοσίου είναι πολύ πιθανό – έως βέβαιο – ότι μέρος των senior bond θα μπορούσαν να πωληθούν στο Fairfax που είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 32,9% και στην Pimco που είναι μέτοχος με 5% και ταυτόχρονα και το fund που πήρε την διαχείριση των 26 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Εν τω μεταξύ η Pimco που κατέχει το 20% της Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου ενός έμπειρου τεχνοκράτη που δραστηριοποιείται στην διαχείριση προβληματικών assets (NPEs, ΔΕΗ κ.α.) σχεδιάζει με βάση ορισμένες πηγές να αποκτήσει το 40% της Qualco δηλαδή θα διπλασιάσει την μετοχή του.
Προφανώς αυτή η εξέλιξη θα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Pimco στην Qualco.
Σε μέλλοντα χρόνο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η Pimco να αποφασίσει να συγχωνεύσει το 40% της Qualco με το 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης NPEs της Eurobank την οποία και θα αποκτήσει.
Μια τέτοια εξέλιξη ακόμη αποτελεί σενάριο και όχι κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Για το ορατό μέλλον θα αποκλειόταν συγχώνευση της Qualco με την FPS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης