Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Σουηδία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Σουηδία - Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Σουηδίας από τη Fitch
Σε «ΑΑΑ» (ανώτατη αξιολόγηση) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Σουηδίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η βαθμολογία αντικατοπτρίζει το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τα συνεχιζόμενα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, τη μείωση του δημόσιου χρέους, τους ισχυρούς δείκτες διακυβέρνησης και τα αποτελέσματα της ορθής οικονομικής πολιτικής.
Τα δημόσια οικονομικά παραμένουν ισχυρή στήριξη στη βαθμολογία της Σουηδίας.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο και οι δείκτες χρέους διαμορφώθηκαν στο +0,9% και 38,8% του ΑΕΠ αντιστοίχως το 2018, καθώς το ακαθάριστο χρέος βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία.
Η Fitch αναμένει το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 25% του ΑΕΠ μέχρι το 2027-2028.
«Η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας (με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες και το Πράσινο Κόμμα) παρουσίασε τον Απρίλιο τον εαρινό συμπληρωματικό προϋπολογισμό. (…)
Η Fitch προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2019.
Για την περίοδο 2020-2021 αναμένουμε τη συνέχιση της μέτριας δημοσιονομικής χαλάρωσης, αντανακλώντας τα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Lofven για περαιτέρω περικοπές των φόρων εισοδήματος, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση , και μεγαλύτερη εστίαση στους περιβαλλοντικούς φόρους. (…)
Η διαφοροποιημένη και υψηλής προστιθέμενης αξίας οικονομία της Σουηδίας, η οποία στηρίζεται σε ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, συμπεριλαμβανομένου τόσο του υψηλού επιπέδου εξοικονόμησης (29,7% του ΑΕΠ) όσο και των επενδύσεων (26,5% του ΑΕΠ), εξακολουθεί να αποδίδει καλά.
Η μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ τα πέντε τελευταία έτη διαμορφώθηκε στο 2,9% (έως το τέλος του 2018) και υπερβαίνει το μέσο όρο 2,2% των κρατών με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Η Fitch εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Σουηδίας θα επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2019, προτού να επανέλθει σε δυνητική ανάπτυξη 2% το 2020-21», σχολιάζει ο οίκος.
Ωστόσο, η άκρως ανοικτή οικονομία της Σουηδίας την αφήνει ευάλωτη σε κραδασμούς που μπορεί να προκύψουν από την εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ιδίως από τις διαταραχές που προκαλούνται από τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις, αν και το εμπόριο μπορεί να ωφεληθεί ελαφρώς από μια ασθενέστερη κορώνα.
Ο σουηδικός τραπεζικός τομέας είναι μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος της εγχώριας οικονομίας, περίπου 3 φορές το ΑΕΠ.
«Σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης, τα υψηλά επίπεδα χρέωσης των νοικοκυριών (186% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος, τέλος 2018) αποτελούν κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τη σουηδική οικονομία. (…)
Το καθαρό εξωτερικό χρέος της Σουηδίας, που υπολογίζεται σε 57,2% του ΑΕΠ κατά το τέλος του 2018, είναι σημαντικά υψηλότερο από το σημερινό μέσο όρο (18,6%) των κρατών με αξιολόγηση AAA.
Ο υψηλός δείκτης αντανακλά κυρίως σημαντικές υποχρεώσεις του τραπεζικού τομέα (περίπου 64% του συνόλου των υποχρεώσεων).
Η κυβέρνηση είναι ένας μεγάλος καθαρός εξωτερικός πιστωτής -6,7% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης