Τελευταία Νέα
Πολιτική

FAZ: Μετά την κρίση οι Έλληνες έγιναν πραγματιστές και γυρίζουν την πλάτη στον Τσίπρα

FAZ: Μετά την κρίση οι Έλληνες έγιναν πραγματιστές και γυρίζουν την πλάτη στον Τσίπρα
«Μετά από δέκα γύρους περικοπών και μια δραστική αύξηση των φόρων κατοικίας οι Έλληνες έπρεπε να ζήσουν από τις οικονομίες τους»
«Μετά από τα χρόνια της κρίσης και τις οικονομικές απώλειες οι Έλληνες έχουν γίνει πραγματιστές και τώρα γυρίζουν την πλάτη στον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι καλύτερα;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε ρεπορτάζ από την Αθήνα.
«Μετά από δέκα γύρους περικοπών και μια δραστική αύξηση των φόρων κατοικίας, οι Έλληνες, όπως και πολλοί γείτονές, έπρεπε να ζήσουν από τις οικονομίες τους» αναφέρει ενδεικτικά το εκτενές ρεπορτάζ, ξεκινώντας από τη Φιλοθέη.
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η μεσαία τάξη συμπιέστηκε με φόρους από την αριστερή κυβέρνηση που δαπάνησε αρκετά δισεκατομμύρια για να καταβάλλει το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».
Το «κοινωνικό μέρισμα», όπως και η λεγόμενη 13η σύνταξη σχεδιάστηκε για πολιτικούς λόγους, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, σημειώνει με νόημα η γερμανική εφημερίδα.
Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ σημειώνει, μετά από μια περιήγηση στα Εξάρχεια:
«Αυτή τη φορά στην κυβέρνηση ήρθαν άνθρωποι που είχαν τις ρίζες τους και τη βασική τους έδρα στην συγκεκριμένη περιοχή.
Για όσους όμως είχαν εναποθέσει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής του θητείας άλλαξαν σχεδόν τίποτα».
Αναφορικά με την ανεργία, γράφει η FAZ, ότι «η χώρα, παρά την ελαφρά βελτίωση, απέχει πολύ από μια ριζική ανάκαμψη του εργασιακού τομέα».
Όπως παρατηρεί ο αρθογράφος «μετά από τα χρόνια της οργής για την μείωση των εισοδημάτων πάνω από ένα τέταρτο, οι Έλληνες έγιναν πιο νηφάλιοι, πιο πραγματιστές και χωρίς αυταπάτες.
Πολλοί Έλληνες που εξοικειώθηκαν με μια δύσκολη ζωή χωρίς την προηγούμενη ευημερία, αποδέχονται πλέον τη σκέψη ότι όχι μόνο οι κακοί ξένοι, ή το πρόγραμμα εξυγίανσης των δανειστών (τα μνημόνια) ήταν υπεύθυνοι για την κρίση».
Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να ανορθώσει τη χώρα από τη μια και από την άλλη να εκπληρώσει υποσχέσεις που είχε κάνει στους «ιδεαλιστικές και ιδεολόγους ψηφοφόρους το 2015».
Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε, εκτιμά η εφημερίδα να «φέρει νέες προοπτικές».
O οργισμένος Έλληνας ελπίζει τώρα ότι ο συντηρητικός υποψήφιος πρωθυπουργός  θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του να μειώσει σημαντικά τους φόρους ακίνητης περιουσίας.
Πάντως η εφημερίδα επισημαίνει ότι, αν και η γενικότερη κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται, η συνέχεια είναι αμφισβητήσιμη. 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης