Σε δύο φάσεις οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής – Το ΤΧΣ έχει κινηθεί υπερβολικά, ήθελε 6 μέλη και τον έλεγχο της τράπεζας

Σε δύο φάσεις οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής – Το ΤΧΣ έχει κινηθεί υπερβολικά, ήθελε 6 μέλη και τον έλεγχο της τράπεζας
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας πάντως δεν θέλει σύγκρουση και λαμβάνει μέτρα εκτόνωσης…θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες λίαν συντόμως προς την θετική κατεύθυνση.
Μια παρ΄ ολίγον κρίση φαίνεται ότι έχει αποτραπεί με επίκεντρο την Εθνική τράπεζα και τις σχέσεις με τον βασικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,3% των μετοχών.
Το bankingnews εδώ και εβδομάδες αναφέρει ότι υπάρχουν γκρίνιες από το ΤΧΣ προς την Εθνική πότε για το business plan, πότε για την διοικητική δομή του διοικητικού συμβουλίου.
Υπάρχει προηγούμενο εντάσεων μεταξύ Εθνικής τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ξεκινάει με την υπόθεση του προηγούμενου Προέδρου του Παναγιώτη Θωμόπουλου και συνεχίστηκε και με άλλες εντάσεις.
Το ΤΧΣ επανήλθε όταν ανακοινώθηκε το νέο business plan της Εθνικής στο Λονδίνο που περιλάμβανε φιλόδοξους στόχους.
Το Ταμείο έχει διατυπώσει ενστάσεις για το business plan.
Η κατάσταση οξύνθηκε όταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικοινώνησε στην διοίκηση της Εθνικής ότι η δομή του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι αντιπροσωπευτική, ζήτησε να αντικατασταθούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ουσιαστικά ζήτησε να αυξηθούν τα μέλη του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο.
Το Ταμείο έχει εκπρόσωπο στην Εθνική τον Περικλή Δρούγκα ουσιαστικά στα 11 μέλη του ΔΣ μόνο το ένα μέλος εκπροσωπεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στην προσπάθεια του να επιβάλλει τις θέσεις του η διοίκηση του ΤΧΣ άγαρμπα, εμπροσθοβαρώς και με υπερβολικό τρόπο ζήτησε ευθέως στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο να παραιτηθούν ουσιαστικά 2 + 2 μέλη δηλαδή 4 μέλη σε σύνολο 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής υπήρξε μεγάλη ένταση και αποτράπηκαν τα χειρότερα μεταξύ άλλων γιατί κινήθηκε πυροσβεστικά ο Κώστας Μιχαηλίδης ο Πρόεδρος αλλά και άλλα μέλη.
Πηγές στην διοίκηση της Εθνικής τράπεζας αναφέρουν ότι παρά τις εντάσεις και τις διαφωνίες μεταξύ της Εθνικής και του βασικού μετόχου για την μεθοδολογία, ο στόχος είναι κοινός.
Η Εθνική αναγνωρίζει ότι απαιτούνται αλλαγές ώστε οι κατάλληλοι και οι καλύτεροι να απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο ώστε αυτό να μπορέσει να υλοποιήσει το μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού.

Τι ζητάει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Το ΤΧΣ ουσιαστικά ζητάει να αντικατασταθούν τα δύο εκτελεστικά μέλη της Εθνικής δηλαδή ο Παναγιώτης Δασμάνογλου και ο Δημήτριος Καποτόπουλος.
Να σημειωθεί ότι για τον Δασμάνογλου το ΤΧΣ θεωρεί ότι δεν μπορεί να είναι μέλος της κανονιστικής συμμόρφωσης, γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου και εκτελεστικό μέλος.
Δεν θέτουν θέμα ικανοτήτων για τον Δασμάνογλου αλλά ότι οι θέσεις που κατέχει δεν είναι συμβατές με την εταιρική διακυβέρνηση.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις για το τι θα συμβεί με τον Δασμάνογλου θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο συμφωνίας που θα διαμορφωθεί μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για τον Καποτόπουλο ο οποίος είναι Γενικός Διευθυντής εταιρικής τραπεζικής ούτως ή άλλως είχε δρομολογηθεί έως το γ΄ τρίμηνο του 2019 να αποχωρήσει από την τράπεζα.
Το ΤΧΣ όμως δεν μένει μόνο στους εκτελεστικούς ζητάει να αντικατασταθούν και δύο μη εκτελεστικά μέλη ο Χάρης Μάκκας παλαιό έμπειρο τραπειζκό  στέλεχος και η επίσης έμπειρη Eva Dederbalk από την Σουηδία.
Η επικρατούσα άποψη σε ορισμένους κύκλους είναι ότι το ΤΧΣ με το 40,3% που ελέγχεις την Εθνική εάν επιβάλλει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να είναι έως 13 όπως ορίζει και το καταστατικό τότε με τα 4 νέα στελέχη που εμμέσως θα ορίσει, συν τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο συν το 13ο μέλος που θα μπορούσε να ορίσει θα ελέγχει 6 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου άρα θα ελέγχει πλήρως την τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ εκ του καταστατικού του αλλά και εκ του νόμου μπορεί να διορίζει μόνο ένα εκπρόσωπο και να προτείνει στο nomination committee την επιτροπή αξιολογήσεων άλλα μέλη.
Δεν μπορεί να επιβάλλει δηλαδή αλλά να προτείνει.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο εσωτερικό του ΤΧΣ υπάρχει κοινή στρατηγική για την Εθνική τράπεζα.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση Μυλωνά και Μιχαηλίδη δεν επιθυμούν σύγκρουση.
Μάλιστα στην Εθνική αναφέρουν ότι έχουμε κοινό στόχο με το ΤΧΣ οπότε θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε όλες οι πλευρές να ικανοποιηθούν.
Φαίνεται ότι θα υπάρξουν δύο κύματα αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Στο πρώτο κύμα θα αφορά τους μη εκτελεστικούς και το οποίο θα λάβει χώρα στην Γενική Συνέλευση της τράπεζας στις 23 Ιουλίου.
Θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα όπου η πιθανότητα να αντικατασταθούν και τα δύο εκτελεστικά μέλη δηλαδή ο Δασμάνογλου όπου θα διατηρήσει όλες τις αρμοδιότητες του αλλά δεν θα είναι στο διοικητικό συμβούλιο... και του Καποτόπουλου άπαξ και στους επόμενους μήνες θα αποχωρήσει.
Η διοίκηση της Εθνικής δεν επιθυμεί σύγκρουση με τον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ που ελέγχει το 40,3% των μετοχών.
Από την άλλη δεν είναι ούτε λογικό, ούτε πρέπον, ούτε και ρεαλιστικό να αντικατασταθούν με συνοπτικές διαδικασίες 4 μέλη – εκ των οποίων τα 2 εκτελεστικά – του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι για να εκτονωθεί η κατάσταση να υπάρξουν 2 κύματα αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής ώστε και το management να αισθάνεται ότι ελέγχει την κατάσταση και ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ ότι εκτελούνται οι επιθυμίες του.
Η σύγκρουση παρ΄ ότι έφθασε σε οριακά σημεία μεταξύ Εθνικής και ΤΧΣ φαίνεται όχι ακριβώς να εκτονώνεται αλλά να εισέρχεται σε τροχιά εκτόνωσης.
Πάντως αξίζει να αναφερθούν δύο πράγματα.
1)Ναι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40,3% στην Εθνική πρέπει να έχει λόγο και ρόλο, όπως το Fairfax ή ο Paulson, κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό.
2)Από την άλλη όμως ο τρόπος με τον οποίο κινείται το ΤΧΣ για να επιβάλλει τις θέσεις του στην διοίκηση της Εθνικής είναι απρεπής τουλάχιστον.
Έχουν γίνει λάθη διαχείρισης από το ΤΧΣ.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας πάντως δεν θέλει σύγκρουση και λαμβάνει μέτρα εκτόνωσης…θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες λίαν συντόμως προς την θετική κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS