Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα Ιταλίας - Γερμανίας για την πλοίαρχο Carola Rackete - Την απελευθέρωσή της ζητά το Βερολίνο

Κόντρα Ιταλίας - Γερμανίας για την πλοίαρχο Carola Rackete - Την απελευθέρωσή της ζητά το Βερολίνο
Η Γερμανίδα πλοίαρχος, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο, έχει τεθεί  σε κατ΄οίκον περιορισμό
(upd) Την απελευθέρωση της πλοιάρχου του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea Watch 3 Carola Rackete, ζητά η Γερμανία από τις ιταλικές αρχές, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuseppe Conte να δηλώνει ότι δεν διαθέτει εξουσία για την τύχη της Γερμανίδας, καθώς το θέμα βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.
«Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel με ρώτησε για την πλοίαρχο και εξήγησα ότι η εκτελεστική εξουσία στην Ιταλία είναι χωριστή από την δικαστική εξουσία... ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρέμβει.
Είναι στα χέρια της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Οι δικαστές της πόλης του Αγκριτζέντο της Σικελίας θα αποφασίσουν την απελευθέρωσή της ή μη έπειτα από ακροαματική διαδικασία αργότερα σήμερα.

Την απελευθέρωση της Rackette ζητά ο Γερμανός ΥΠΕΞ

«Κατά την άποψή μας, μια δικαστική διαδικασία δεν μπορεί να καταλήξει παρά στην απελευθέρωση της Rackette», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Haiko Maas σε μήνυμά του στο Twitter.
«Αντιτασσόμαστε στην ποινικοποίηση των θαλάσσιων διασώσεων», πρόσθεσε.
Η Rackete, πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές όταν έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες, αγνοώντας τη σχετική απαγόρευση.
Μάλιστα, εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας καθώς πλησίαζε στο λιμάνι.
Η Γερμανίδα πλοίαρχος, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο, έχει τεθεί  σε κατ΄οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και παράβαση των νόμων περί ναυσιπλοϊας κινδυνεύοντας να καταδικαστεί μέχρι και σε δέκα χρόνια φυλάκισης.
H σύλληψη της Rackette έχουν δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ιταλίας - Γερμανίας όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση , με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini να χαρακτηρίζει «εγκληματία» την Rackete.
Από την πλευρά τους, Γερμανοί υπουργοί έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική στην ιταλική κυβέρνηση για τη σύλληψή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης