Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Θα καθυστερήσει η απόφαση για το ιταλικό χρέος - Η Ρώμη μειώνει τον στόχο για το έλλειμμα 2019 στο 2,04% από 2,4% του ΑΕΠ

Κομισιόν: Θα καθυστερήσει η απόφαση για το ιταλικό χρέος - Η Ρώμη μειώνει τον στόχο για το έλλειμμα 2019 στο 2,04% από 2,4% του ΑΕΠ
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το πότε θα συνεδριάσει η Κομισιόν για το θέμα της Ιταλίας
(upd1) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει την απόφασή της για το ιταλικό χρέος λόγω της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο μετά τη διακοπή της συνεδρίασης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ποιοι θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η είδηση προκαλεί ράλι στα ιταλικά ομόλογα.
Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η ιταλική κυβέρνηση -το υπουργικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει σήμερα 1η Ιουλίου 2019 - έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2020.

Σε ό,τι αφορά την Κομισιόν θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναμενόταν να αποφασίσει στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της αύριο εάν θα προτείνει πειθαρχικές ενέργειες σε βάρος της Ιταλίας για το αυξανόμενο χρέος της.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το πότε θα συνεδριάσει η Κομισιόν για το θέμα της Ιταλίας.
Όπως έχει μεταδώσει το πρακτορείο Reuters, η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για μία συμβιβαστική λύση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ιταλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2% του ΑΕΠ, αλλά δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στον στόχο για το έλλειμμα του 2020.
Για το 2020 στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών αλλά και ορισμένων φοροαπαλλαγών, προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ.

Ισχυρή πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων

Ύπό αυτό το πρίσμα, ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να σημειώνει βουτιά άνω των 16 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 1,94% από 2,090% στο προηγούμενο κλείσιμο, υποχωρώντας κάτω του 2% για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018.


Θετικά ήταν σήμερα τα νέα στην Ιταλία και από το μέτωπο της ανεργίας, καθώς ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% τον Μάιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2012.
Στην Ιταλία δημιουργήθηκαν περίπου 67.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, προσφέροντας στήριξη στην κυβέρνηση της χώρας.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί στο 10,3%.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT αναθεώρησε πτωτικά το ποσοστό της ανεργίας για τον Μάιο στο 10,1% από την προηγούμενη εκτίμηση για 10,2%.
Την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, δημιουργήθηκαν περίπου 125.000 θέσεις εργασίας συγκριτικά με ένα τρίμηνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η ISTAT.
Από αυτές, οι 96.000 ήταν μόνιμες θέσεις.
Από τα πρώτα μέτρα της αντισυστημικής κυβέρνησης του Κινήματος των 5 Αστέρων και της δεξιάς Λέγκας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από ένα χρόνο, ήταν αυτά που στόχο ήταν να περιορίσουν τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου και να ενθαρρύνουν τις συμβάσεις αορίστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης