Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall μετά το ρεκόρ του S&P 500 - Κέρδη +0,26% για τον Dow Jones

Οριακές μεταβολές στη Wall μετά το ρεκόρ του S&P 500 - Κέρδη +0,26% για τον Dow Jones
Αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου
(upd) Οριακές μεταβολές σημείωσαν σήμερα (2/7/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω της αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, διαβεβαίωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα έχουν ήδη ξαναρχίσει, ωστόσο υπογράμμισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να κλίνει υπέρ των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 26.786 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,29% στις 2.973 μονάδες, έχοντας ανέλθει χθες σε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,22% υψηλότερα στις 8.109 μονάδες.
Οι αμερικανικοί δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος μετά τις δηλώσεις του Peter Navarro, συμβούλου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί η σωστή συμφωνία.
«Οδεύουμε προς μια πολύ καλή κατεύθυνση», ανέφερε ο Navarro σε συνέντευξή του στο «CNBC».
«Είναι περίπλοκο, όπως έχει πει σωστά και ο (Αμερικανός) πρόεδρος, αυτό θα πάρει χρόνο και θέλουμε να το κάνουμε σωστά», πρόσθεσε ο Navarro.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ΗΠΑ και Κίνα διεξάγουν ήδη τηλεφωνικές συνομιλίες.
Μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της G20 στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους υφιστάμενους δασμούς αλλά θα αναβάλουν την επιβολή τυχόν νέων δασμών.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» στρέφονται και στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς με τις πρώτες να απειλών με δασμούς σε ευρωπαϊκά τυριά και ουίσκι, ύψους 4 δισ. δολ., ως αντίποινα, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, στις αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.
Στον απόηχο της εμπορικής «ανακωχής» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι εταιρείες ημιαγωγών και τεχνολογίας ώθησαν χθες τον S&P 500 σε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό.
Ωστόσο, σήμερα η Micron Technology υποχώρησε κατά 1,27%, η Skyworks Solutions σημείωσε πτώση 1,31% και η Qualcomm είχε απώλειες 0,66%.
Νέα πτώση καταγράφουν, εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με εκείνη του 10ετούς να υποχωρεί εκ νέου κάτω του 2%.
Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν οι δηλώσεις της προέδρου της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, η οποία ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μέχρις ότου να έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει σε πραγματική αποδυνάμωση.
«Προτιμώ να συγκεντρώσω περισσότερες πληροφορίες προτού εξετάσω μια αλλαγή στη στάση νομισματικής πολιτικής», δήλωσε σε ομιλία της η Mester.

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές 

Επιφυλακτική στάση τήρησαν οι επενδυτές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Την ίδια ώρα, οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,37% κι έκλεισε στις 389,29 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να υποχωρεί κατά 0,3% και τις πρώτες ύλες να καταγράφουν ισχυρές απώλειες 2,3%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,04% κι έκλεισε στις 12.526,72 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,82% στις 7.559,19 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 5.576,82 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,65% κι έκλεισε στις 21.392,87 μονάδες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται εκ νέου σήμερα, σε μια ακόμα προσπάθεια να ορίσει την ηγεσία της ΕΕ, ύστερα από την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη χθεσινή ημέρα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική και κοινά αποδεκτή λύση για το ποιοι θα ηγηθούν των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.
Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε το ράλι στα ιταλικά ομόλογα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ, από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ε.Ε.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,84% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018- από 1,943% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε προς στιγμήν κάτω από το μηδέν.


H ιταλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2% του ΑΕΠ, αλλά δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στον στόχο για το έλλειμμα του 2020.
Για το 2020 στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών αλλά και ορισμένων φοροαπαλλαγών, προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02% στις 21.734,84 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fujitsu και Hitachi ενισχύθηκαν κατά 3% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Inpex υποχώρησε κατά 1,2%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,36% στις 2.122,02 μονάδες, με τη μετοχή της Hyundai Motor να καταγράφει πτώση 2,8%, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,28% και τις 10.865,12 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,17% στις 28.875,56 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από τη χθεσινή (1/7) άνοδο, καθώς ο δείκτης ήταν κλειστός λόγω αργίας.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 3.043,94 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 9.545,28 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο +0,08% και τις 6.653,20 μονάδες, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει το επιτόκιο για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιδράσεις των εμπορικών εντάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης