Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγές στον φορολογικό χάρτη φέρνει η 4η μνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο 2019 - Τα 4 μέτωπα

Αλλαγές στον φορολογικό χάρτη φέρνει η 4η μνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο 2019 - Τα 4 μέτωπα
Το αφορολόγητο όριο, η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ... είναι τα μέτωπα στο φορολογικό πεδίο
Αλλαγές πάνω σε κρίσιμα φορολογικά ζητήματα που για την ελληνική πλευρά είχαν βγει από την «χάρτη» της διαπραγμάτευσης αλλά για τους δανειστές εξακολουθούν να είναι ανοικτά, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν στην διάρκεια της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα.  
Το αφορολόγητο όριο, η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020, όπου σύμφωνα με την σχετική διάταξη θα φθάσει μεσοσταθμικά το 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες αλλά και οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας καθώς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι τα μέτωπα στο φορολογικό πεδίο που αφήνεται ανοικτό να τεθούν σε νέα βάση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Αφορολόγητο όριο:
Μπορεί η διάταξη για τη μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020 να ψηφίστηκε την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής μαζί με την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων, αλλά οι θεσμοί τάσσονται κατά της ακύρωσης του μέτρου.
Θεωρούν ότι πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί μαζί τους.
Έτσι το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι μαζί με τη φθινοπωρινή αξιολόγηση.

2. ΕΝΦΙΑ:
Η σχετική διάταξη προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% για το 2019 και 50% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες από το 2020.
Η μείωση, με τον τρόπο που έχει ψηφιστεί, ισχύει μόνο για φέτος και δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.
Ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι μειωμένος κατά 265 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2018 και στις αρχές Αυγούστου και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να τρέξει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή του οποίου θα ξεκινήσει από το τέλος Σεπτεμβρίου.
Για το 2019 τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έκπτωση έχουν οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, ενώ οι έχοντες ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ δεν κερδίζουν τίποτα.
Σε ατομικό επίπεδο κανείς δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από 100 ευρώ, ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξεως των 50-70 ευρώ.
Για το 2020 δεν υπάρχει καμία έκπτωση νομοθετημένη καθώς ψηφίστηκε η κατάργηση της μείωσης που προέβλεπε έκπτωση έως και 70 ευρώ ή έκπτωση 30% για όσους πλήρωναν ΕΝΦΙΑ έως και 700 ευρώ.
Αυτό ήταν προγραμματισμένο να ισχύσει από την 1/1/2020, αλλά η έκπτωση αυτή καταργήθηκε.
Πάντως βασικό ζητούμενο για τον ΕΝΦΙΑ είναι να συνεχίσει να αποφέρει ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ.

3. Φορολογικοί συντελεστές:
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τον Σεπτέμβριο αναμένεται να βρεθούν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας καθώς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει μηδενική εισφορά για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα, ενώ η Ν.Δ. στο πρόγραμμα της έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση του «χαρατσιού».

4. Αντικειμενικές τιμές:
Οι μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση των τιμών. 
Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και κανονικά η δεύτερη θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.
Είναι πολύ πιθανό σενάριο είναι η ενοποίηση του δεύτερου με το τρίτο στάδιο της αναθεώρησης που θα οδηγήσει στα ύψη τον «λογαριασμό» του φόρου και το σοκ για τα νοικοκυρά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μεγάλο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης