Διεθνή

Νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street λόγω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων, στο +0,67% ο Dow - Σε υψηλά ενός έτους οι ευρωαγορές

Νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street λόγω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων, στο +0,67% ο Dow - Σε υψηλά ενός έτους οι ευρωαγορές
Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street, εν μέσω των προσδοκιών για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed
(upd) Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα (3/7/2019) οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street, εν μέσω των προσδοκιών για μια μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,67% κι έκλεισε στις 26.966,00 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,77% στις 2.995,82 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,75% υψηλότερα, στις 8.170,23 μονάδες.


Η Wall Street έκλεισε νωρίτερα σήμερα, λόγω της αυριανής (4/7) αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες προσέφεραν οι τεχνολογικές μετοχές, με τις Facebook, Netflix και Alphabet να καταγράφουν κέρδη 1,1%, 1,7% και 0,9% αντίστοιχα.
Ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική οικονομία συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό πέντε μηνών τον Μάιο του 2019, καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές της χώρας, λόγω των προσδοκιών για αύξηση των δασμών στα κινεζικά αγαθά.
Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,4% στα 55,5 δισ. δολ., ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα διαμορφωνόταν στα 54 δισ. δολ.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 12,2% στα 30,2 δισ. δολ., με τις εισαγωγές από τη χώρα να αυξάνοντας κατά 12,8%.
Την ίδια ώρα, μικρή αύξηση κατέγραψαν τον Ιούνιο οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ότι οι προσλήψεις ενδεχομένως να κατεβάζουν ταχύτητα.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 102.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο του 2019, πολύ λιγότερες από τις 140.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Παράλληλα, νέα πτώση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατέγραψαν τον Μάιο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη ότι συνεχίζεται η αποδυνάμωση του μεταποιητικού κλάδου της χώρας.
Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο, ενώ τα στοιχεία για τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν καθοδικά, δείχνοντας μια μείωση των παραγγελιών κατά 1,2%, αντί της μείωσης 0,8% που είχαν δείξει αρχικά.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε σήμερα περαιτέρω κάτω του επιπέδου του 2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.


Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις εμπορικές συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Παρά το γεγονός ότι ο Peter Navarro, εμπορικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες με την Κίνα οδεύουν προς «μία πολύ καλή κατεύθυνση», η έλλειψη λεπτομερειών για την πορεία των διαπραγματεύσεων μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξει άμεσα μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν δυναμικά την εβδομάδα, στον απόηχο της εμπορικής «ανακωχής» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο άνω του 1% από τη Δευτέρα και να καταγράφει διαδοχικά ενδοσυνεδριακά ρεκόρ.
Ουάσιγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν το σαββατοκύριακο να επαναρχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να δεσμεύεται για «πάγωμα» των νέων δασμών στα κινεζικά αγαθά.
Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός «ξεθώριασε» και έχει έκτοτε αντικατασταθεί από τις ανησυχίες για μια επικείμενη επιβολή αμερικανικών δασμών σε αγαθά από την Ευρώπη.

Κέρδη στις ευρωαγορές, άλμα στο Μιλάνο λόγω Κομισιόν 

Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέφεραν, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, να καταλήξουν στους υποψηφίους για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών της ΕΕ συμφώνησαν στην Christine Lagarde για τη διαδοχή του Mario Draghi στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς και στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ursula Von der Leyen, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,85% κι έκλεισε στις 392,58 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.
Ισχυρά κέρδη 1% κατέγραψε ο κλάδος αυτοκινήτων, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,4%, καταφέρνοντας να ανακάμψει από τις απώλειες που κατέγραφε στο άνοιγμα, εν μέσω φόβων ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει η Lagarde από την ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει την κερδοφορία τους.
«Η Lagarde, η οποία διαθέτει σημαντική πείρα στην καταπολέμηση της ατέρμονης χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναμένεται να βαδίσει στα χνάρια του Draghi, με στόχο να βοηθήσει την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», σχολιάζει ο Ipek Ozkardaeskaya, αναλυτής της London Capital Group.
Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης πως το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, έμεινε εκτός κούρσας για τη διαδοχή Draghi, προκαλεί ανακούφιση στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,71% κι έκλεισε στις 12.616,24 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,66% στις 7.609,32 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 5.618,81 μονάδες.
Από την άλλη, με ισχυρή άνοδο 2,40%, στις 21.905,34 μονάδες, έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση.


Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 5,1%, τη Unicredit να καταγράφει κέρδη 5,6%, την Banco Bpm να σημειώνει άλμα 6,6% και την UBI Banca να «εκτοξεύεται» κατά 6,8%.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν «σημαντική βελτίωση» στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα.
Το ιταλικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ένα νέο ράλι στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει «βουτιά» στο 1,59% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016- από 1,857% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό έπεσε κάτω από τις 200 μ.β., για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018.


Ώθηση στις ευρωαγορές προσέφεραν και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, που ανήλθε σε υψηλά 7 μηνών τον Ιούνιο του 2019, με τον σύνθετο ΡΜΙ να ανέρχεται στις 52,2 μονάδες, από 52,1 μονάδες τον Μάιο.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές, εν αναμονή εξελίξεων στο εμπόριο

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις εμπορικές συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,53% στις 21.638,16 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Inpex να καταγράφουν πτώση 1,3% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Fast Retailing έκλεισε στο 2,7%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών της χώρας για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε οριακή επιτάχυνση στις 51,9 μονάδες, από 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI κατέγραψε οριακή άνοδο στις 50,8 μονάδες, έναντι των 50,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 1,23% στις 2.096,02 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και SK Hynix κατέγραψαν πτώση 1,8% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,12% και τις 10.734,77 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,07% στις 28.855,14 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο +0,49% και τις 6.685,50 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,94% στις 3.015,26 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,32% και τις 9.419,84 μονάδες.
Η πτώση στις αγορές της Κίνας έρχεται στον απόηχο της επιβράδυνσης που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών της χώρας για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Markit.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 52,6 μονάδες.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης