Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Unicredit, Deutsche Bank, UBS, BNY αμφισβητούν την ικανότητα της Lagarde να αναλάβει την ΕΚΤ - Ο κίνδυνος «πολιτικοποίησης»

Unicredit, Deutsche Bank, UBS, BNY αμφισβητούν την ικανότητα της Lagarde να αναλάβει την ΕΚΤ - Ο κίνδυνος «πολιτικοποίησης»
Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη εμπειρίας της Lagarde σχετικά με τη νομισματική πολιτική
Την ανησυχία τους για την ικανότητα της Christine Lagarde να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη θέση του Mario Draghi, εκφράζουν οι αναλυτές κορυφαίων οίκων, καθώς όπως εξηγούν το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη εμπειρίας της Lagarde σχετικά με τη νομισματική πολιτική και στον κίνδυνο «πολιτικοποίησης» της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.
Ο Jim Reid της Deutsche Bank σημειώνει ότι δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας της Lagarde για την εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, τίθεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας, ειδικά στην περίπτωση που η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Ωστόσο, σημειώνει, οι αγορές έχουν αντιδράσεις θετικά στο γεγονός ότι η κα Lagarde διαθέτει ικανότητες και πολιτική εμπειρία.
Σύμφωνα με τον Reid, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, θα έχει πολύ δουλειά, καθώς είναι ο μοναδικός εκπαιδευμένος οικονομολόγος στη νέα ηγετική ομάδα της ΕΚΤ.
Την ανησυχία του για την επιλογή της απερχόμενης γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, εκφράζει ο ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit.
Όπως δήλωσε στο Bloomberg, η κα Lagarde είναι πολύ έξυπνη, εξαιρετική στην επικοινωνία και ξέρει πώς να διοικεί μεγάλους οργανισμούς.
Σημειώνει ωστόσο, ότι σε νορμάλ συνθήκες η επιλογή της θα ήταν πολύ καλή, ωστόσο δεν διανύουμε και τόσο…κανονικούς καιρούς.
Ο Nielsen εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητά της να διαχειριστεί μια κρίση, λόγω της έλλειψης εμπειρίας σε μια κεντρική τράπεζα.
Από την πλευρά του ο Marc Ostwald της ADM Investor Services ανησυχεί για την «πολιτικοποίηση» της ΕΚΤ με την επιλογή της Lagarde και ότι θα αποκλίνει από την αυστηρά νομισματική της αποστολή.
«Ο διορισμός της Lagarde ως προέδρου της ΕΚΤ α) θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτικοποίηση του ρόλου, κυρίως επειδή β) σε έντονη αντίθεση με τον Draghi,  η Λagarde δεν διαθέτει κανένα υπόβαθρο στα οικονομικά ή ακόμη περισσότερο στη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής.
Κατά συνέπεια, αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην εξεύρεση διαδόχου για τον εξαιρετικό Benoit Coeure  - ο οποίος θα ήταν η ιδανική επιλογή ως διάδοχος του Draghi», σημειώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Alicia Levine από την BNY Mellon Investment που ασκεί κριτική στη Lagarde σχετικά με τις γνώσεις πάνω στον στον καθορισιμό νομισματικής πολιτικής.
«Είναι λίγο περίπλοκο καθώς δεν είναι γνωστή ως ένα από τα κορυφαία οικονομικά μυαλά» λέει χαρακτηριστικά.
O Mark Faefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth, τονίζει ότι η Lagarde θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις στην προεδρία της ΕΚΤ.
Η Lagarde θα είναι η πρώτη πρόεδρος της ΕΚΤ χωρίς εμπειρία στη νομισματική πολιτική.
Τονίζει ωστόσο ότι η εμπειρία της στο ΔΝΤ θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει στον ρόλο της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης