Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 7 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα για τον Ιούνιο 2019 - Στις 52,1 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 7 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα για τον Ιούνιο 2019 - Στις 52,1 μονάδες ο δείκτης PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστρηριότητα στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Οριακή επιτάχυνση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Markit, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες, έναντι 52,1 μονάδων τον Μάιο του 2019, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Η μεγαλύτερη ώθηση προήλθε από τον κλάδο υπηρεσιών, καθώς ο δείκτης ενισχύθηκε στις 53,6 μονάδες, έναντι 52,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 53,4 μονάδες.
Αντίθετα, η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενο μήνα, με τον ρυθμό πτώσης μάλιστα να είναι ένας από τους μεγαλύτερους των τελευταίων έξι ετών.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος δείκτης στη Γαλλία διαμορφώθηκε σε υψηλά επτά μηνών.
Παράλληλα, οι ρυθμοί επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία και την Ισπανία παρέμειναν αμετάβλητοι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Ιταλία σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
«Οι έρευνες του PMI του Ιουνίου δείχνουν ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά το τέλος του δευτέρου τριμήνου, αν και θα ήταν λάθος να ενθουσιαστεί κανείς υπερβολικά από την ανάκαμψη», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι η έρευνα είναι ενδεικτική «μίας επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών για το επόμενο έτος σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών».
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές επικρατούν εν μέσω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο, αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης