Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Δεν θα εκκινήσει πειθαρχική διαδικασία για την Ιταλία - «Βουτιά» στο 1,59% για το 10ετές, άλμα +2,4% για FTSE MIB

Κομισιόν: Δεν θα εκκινήσει πειθαρχική διαδικασία για την Ιταλία - «Βουτιά» στο 1,59% για το 10ετές, άλμα +2,4% για FTSE MIB
Βουτιά καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου μετά την απόφαση της ΕΕ
(upd) Να μην εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος αποφάσισε η Κομισιόν, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε μεγάλη πτώση την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου.
Βρυξέλλες και Ρώμη έχουν συγκρουστεί σφοδρά για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, ωστόσο μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, η ΕΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2020.
Η Κομισιόν τονίζει ότι με σημαντική προσπάθεια η Ιταλία κατάφερε να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ωστόσο διαβεβαιώσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.
«Βάσει των δεσμεύσεων της ιταλικής κυβέρνησης, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας λόγω του χρέους δεν δικαιολογείται πλέον σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές υποθέσεις Pierre Moscovici.
Ο Επίτροπος σκοπεύει να παρουσιάσει τα συμπεράσματα αυτά στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση τους την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας πρέπει και αυτοί να αποφασίσουν ότι δεν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.
«Είμαι πολύ σίγουρος ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν» με την Κομισιόν, πρόσθεσε ο Μoscovici.
Τα κράτη-μέλη σε γενικές γραμμές υιοθετούν την άποψη της Κομισιόν.
Ο Moscovici πρόσεξε, πάντως, να μην μειωθεί η πίεση προς τη λαϊκιστική κυβέρνηση.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση του ιταλικού προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» και υποσχέθηκε να «αξιολογήσει πολύ εμπεριστατωμένα το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020, που πρέπει να φθάσει στις 15 Οκτωβρίου» στην Κομισιόν.
Ο Μoscovici υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte, δηλώνοντας στα ιταλικά «η πόρτα μου παραμένει ανοικτή».

Di Maio: Δικαίωση για την Ιταλία η απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλει κυρώσεις


Την απόφαση της ΕΕ χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που ενδιαφέρει τους Ιταλούς πολίτες είναι ο κατώταος μισθός και οι μειώσεις φόρων.
O Di Maio ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte για τη δουλειά του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
«Αποφεύχθηκε μια πειθαρχική διαδικασία που θα μπορούσε να πλήξει τη χώρα», δήλωσε ο Di Maio.
«Η Ιταλία δεν το άξιζε αυτό και η σημερινή ανακοίνωση δικαιώνει την Ιταλία και αυτή την κυβέρνηση».

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε «βουτιά» και διαμορφώθηκε στο 1,59% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016- από 1,857% στο προηγούμενο κλείσιμο, στον απόηχο της είδησης, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό έπεσε κάτω από τις 200 μ.β., για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018.


Η απόδοση του 2ετούς βρέθηκε εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, και συγκεκριμένα στο -0,03%, ενώ του 30ετούς διολίσθησε σε χαμηλό άνω των 7 ετών, στο 2,47%.


Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άλμα 2,4% και έκλεισε στις 21.905,34 μονάδες. 


Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 5,1%, τη Unicredit να καταγράφει κέρδη 5,6%, την Banco Bpm να σημειώνει άλμα 6,6% και την UBI Banca να «εκτοξεύεται» κατά 6,8%.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν «σημαντική βελτίωση» στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.
Το ιταλικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Οι κυβερνήσεις βλέπουν επίσης μια διαρθρωτική βελτίωση της τάξης του 0,3% φέτος και «σημαντική βελτίωση» στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι κάποιες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, εκφράζουν επιφυλακτικότητα για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας, ενώ η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης