Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Γιατί είναι λάθος η επιλογή της Lagarde για την ηγεσία της ΕΚΤ

tags :
Politico: Γιατί είναι λάθος η επιλογή της Lagarde για την ηγεσία της ΕΚΤ
«Η ΕΚΤ έχει ανάγκη έναν πυρηνικό επιστήμονα όχι ένα rock star», υποστηρίζει το Politico
Αρνητικό στην επιλογή της Christine Lagarde για την προεδρία της ΕΚΤ, εμφανίζεται το Politico σε εκτενές άρθρο γνώμης το οποίο δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του με τον τίτλο «Η ΕΚΤ έχει ανάγκη έναν πυρηνικό επιστήμονα όχι ένα rock star» («ECB needs a rocket scientist not a rock star»).
Όπως αναφέρεται στο άρθρο «μία Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται κάποιον ικανό να κατασκευάσει πυραύλους και εάν δεν επιλεγεί το σωστό πρόσωπο τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι τραπεζικές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες της ΕΕ παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο στην απόφασή τους να αναθέσουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Christine Lagarde, πολιτικό ροκ σταρ χωρίς οικονομική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία της νομισματικής πολιτικής.
Η Lagarde, επί του παρόντος ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει πολλές δεξιότητες.
Δικηγόρος ειδικευμένη στο διεθνές δίκαιο, άριστη γνώστης του επικοινωνιακού παιχνιδιού, αλλά σχεδόν μηδενική εμπειρία στη νομισματική πολιτική.
Επίσης την εμπιστεύονται οι ηγέτες από το Βερολίνο και το Πεκίνο έως το Μπουένος Άιρες.
Σε μια εποχή που η ΕΚΤ έχει περιορισμένες επιλογές στήριξης της οικονομίας η Lagarde τελικά μπορεί να μην έχει την εξουσία που χρειάζεται για να  πείσει την απρόθυμη, συντηρητική Γερμανία και τις Κάτω Χώρες για την επείγουσα ανάγκη παροχής περισσότερων δημοσιονομικών κινήτρων, σύμφωνα με τον Jacob Kirkegaard, στέλεχος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών της Petersen στην Ουάσιγκτον.
Πιθανώς η απόφαση των ηγετών της ΕΕ είναι ότι δεν… χρειάζεται ένας κεντρικός τραπεζίτης για να διευθύνει μία κεντρική τράπεζα.
Η στενά συνδεδεμένη αδελφότητα των κεντρικών τραπεζών, η οποία ανέμενε ότι ο υποψήφιος θα έρθει από τις τάξεις των επικεφαλής κάποιας εθνικής κεντρικής τράπεζας της ΕΕ μάλλον έμεινε κατάπληκτη από την επιλογή της Lagarde.
«Αντί να επιλέξουμε αυτό που χρειαζόμαστε, επιλέξαμε το οτιδήποτε», δήλωσε Ευρωπαίος τραπεζίτης, αναφερόμενος στην επιλογή Lagarde.
Αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο σε μια εποχή στην οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%, τα επιτόκια παραμένουν στο μηδέν και η ΕΚΤ εξαντλεί ταχέως την προσφορά επιλέξιμων κρατικών ομολόγων που μπορεί να αγοράσει για να τονώσει την οικονομία.
Ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί πραγματικά να βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα από την 1η Νοεμβρίου 2019, όταν και θα αναλάβει τα καθήκοντά του.
Ιδιαίτερα εάν επιδεινωθεί ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, η Βρετανία φύγει  από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αποχώρησης ή η αντιπαράθεση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα και το υπερβολικό χρέος χειροτερέψει.
Οι αγορές αναμένουν ήδη ότι ο Draghi θα χρησιμοποιήσει και τα τελευταία πυρομαχικά της ΕΚΤ, μειώνοντας τα επιτόκια και ξεκινώντας έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.
Η 64χρονη Lagarde επιλέχθηκε στα πλαίσια του «παζαριού» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να μοιραστούν οι κορυφαίες θέσεις της ΕΕ και να αναλάβει την Κομισιόν η Ursula von der Leyen .
Στο πλαίσιο αυτού του «παζαριού» επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αναλάβει ο απερχόμενος φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel,  ο οποίος θα προεδρεύει σε συνόδους κορυφής της ΕΕ, ενώ ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell θα είναι ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.
Όλοι οι διορισμοί, εκτός από τον Michel, απαιτούν έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δεν είναι ακόμη βέβαιο.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Lagarde κέρδισε, αντί του έμπειρου επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας François Villeroy de Galhau, φαίνεται να είναι το φύλο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης