Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn: H EKT πρέπει να προσφέρει περισσότερα μέτρα τόνωσης

tags :
Rehn: H EKT πρέπει να προσφέρει περισσότερα μέτρα τόνωσης
Δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε την πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη ως προσωρινή, δήλωσε ο Olli Rehn, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ
Η επιβράδυνση της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον προσωρινή, δήλωσε σήμερα ο Olli Rehn, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να προσφέρει περισσότερα μέτρα τόνωσης εάν θέλει να εκπληρώσει την εντολή της.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Boersen Zeitung», ο Rehn, που είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2018 και ότι μια μακροχρόνια ανάκαμψη απέτυχε να έρθει, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ισχυρότερη και παρατεταμένη επιβράδυνση.
«Αν θέλουμε πραγματικά να εκπληρώσουμε την εντολή μας, χρειαζόμαστε τώρα περαιτέρω νομισματική τόνωση, μέχρις ότου να υπάρξει βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού», σημείωσε ο Rehn.
«Δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε την πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη ως μια σύντομη, προσωρινή κάμψη της οικονομίας», συνέχισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε:
«Βιώνουμε μια μεγαλύτερη περίοδο αδύναμης ανάπτυξης».
Ο Rehn υποστήριξε ότι τα μέτρα της ΕΚΤ μπορεί να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό μείωσης των επιτοκίων, αναθεώρησης του μελλοντικού guidance ή μια επανεκκίνηση των αγορών ομολόγων.
Ωστόσο, ο Rehn δεν δήλωσε τι προτιμά, λέγοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σε μια από τις επερχόμενες συναντήσεις του.
Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, που τώρα βρίσκεται στο 0%, ο Rehn δήλωσε ότι η τρέχουσα σκέψη περιλαμβάνει μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, αυτή τη στιγμή στο -0,4%.
«Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης.
«Οι βασισμένες στην αγορά προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί δραματικά και παραμένουν πολύ χαμηλές», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης