Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Haberturk: «Φορτώνει» στις 7/7 η Ρωσία τους S-400 για την Τουρκία – Την άλλη εβδομάδα η παράδοση τους

Haberturk: «Φορτώνει» στις 7/7 η Ρωσία τους S-400 για την Τουρκία – Την άλλη εβδομάδα η παράδοση τους
Την παράδοση και εγκατάσταση των πρώτων τμημάτων των S-400 θα επιβλέψει ομάδα Ρώσων ειδικών
Την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου θα αρχίσει η Ρωσία να «φορτώνει» τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S–400 για την Τουρκία, με την παράδοση τους να αναμένεται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, το οποίο μετέδωσε ότι τα πρώτα τμήματα των S-400 με δύο αεροπλάνα ενώ μια ομάδα Ρώσων ειδικών – τεχνικών που θα επιβλέψει την εγκατάσταση τους θα μεταβεί στην Τουρκία την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σφόδρα στην αγορά και στην εγκατάσταση των S-400 από την Τουρκία, απειλώντας με μέτρα και οικονομικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ξεκάθαρα την Άγκυρα ότι η αγορά των S-400 δεν μπορεί να συνδυαστεί και με την παραγωγή του μαχητικού F-35, απειλώντας μάλιστα και με το να «διώξουν» την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
Εφόσον συμβεί αυτό, θα πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα «χτυπήματα» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 4/7 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan υποστήριξε πως θα είναι κλοπή, εάν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα F-35 στην Τουρκία
«Εάν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης σε πληρώνει στην ώρα του, πώς γίνεται να μην δώσεις σε αυτόν τον πελάτη το προϊόν σου;
Η λέξη για αυτό λέγεται κλοπή» υποστήριξε ο Erdogan.
Ο Erdogan υποστήριξε επιπλέον ότι η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35, ότι έχει παραλάβει ήδη 4 μαχητικά και ότι Τούρκοι πιλότοι πηγαίνουν στις ΗΠΑ για να εκπαιδευθούν.
«Έχουμε κάνει μια συμφωνία να αγοράσουμε 116 F-35.
Δεν είμαστε απλά μια αγορά, συμμετέχουμε στην παραγωγή του αεροσκάφους.
Παράγουμε κάποια τμήματα του στην Τουρκία» είπε ο Erdogan.
Σημειώνεται πως κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στο περιθώριο της G20 στην Ιαπωνία, ο Erdogan είχε εμφανιστεί σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S – 400, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία με τον Trump.
Ωστόσο, μετά τη συνάντηση αυτή, μια σειρά από Αμερικάνους αξιωματούχους κατέστησαν σαφές πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει σε καμία περίπτωση τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης