Τελευταία Νέα
Πολιτική

Washington Post: Η επανάσταση στην Ελλάδα τελείωσε - Επιστρέφει το κόμμα που ήταν κυβέρνηση πριν τους λαϊκιστές

Washington Post: Η επανάσταση στην Ελλάδα τελείωσε - Επιστρέφει το κόμμα που ήταν κυβέρνηση πριν τους λαϊκιστές
Στο δημοσίευμα της Washington Post περιλαμβάνονται δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γιώργου Σταθάκη αλλά και του Γιώργου Χουλιαράκη 
«Οι ελληνικές εκλογές αναμένεται να βάλουν τέλος στο πείραμα του λαϊκισμού» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Washington Post ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου στην Ελλάδα.
«Το 2015, η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή ενός κύματος λαϊκιστικής επανάστασης σε όλον τον κόσμο, ανεβάζοντας στην εξουσία μια ομάδα ριζοσπαστικών αριστερών η οποία υποσχέθηκε να απορρίψει την οικονομική λιτότητα και την αναβίωση της χώρας έπειτα από καταστροφή τόσο μεγάλο όσο η Μεγάλη Ύφεση.
Τώρα η Ελλάδα αναμένεται να βάλει τέλος στην επανάσταση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στις εκλογές της Κυριακής αναμένεται να νικήσει το ίδιο κεντροδεξιό κόμμα που ήταν στην εξουσία πριν τους λαϊκιστές.
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που γνώρισε την κορύφωση του λαϊκισμού.
Και μετά αυτός ξεφούσκωσε» επισημαίνει ο Γιώργος Παγουλάτος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το αποτέλεσμα είναι μια ασυνήθιστη στροφή σε ένα κεντροδεξιό κόμμα που δεν σκοπεύει να ρίξει βόμβες, με τον επικεφαλής του να λέει ότι θέλει να μειώσει τους φόρους και να κάνει την Ελλάδα πιο φιλική στις επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει -σύμφωνα με την εφημερίδα- ότι στην Ελλάδα μπορούν να υπάρξουν «μαζικά κόμματα», κόμματα δηλαδή που συγκεντρώνουν ψηφοφόρους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
«Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να υπάρξει ο λαϊκισμό και να εκλεγούν οι λαϊκιστές για να δεις πόσο ζημιά μπορούν να κάνουν» είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τη Washington Post σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν παρατηρείται αυτή η αλλαγή που παρατηρείται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχει μια απογοήτευση για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε δεν τα κατάφερε, καθώς μεταξύ άλλων ζήτησε την ακύρωση ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια συμφώνησε σε νέο μνημόνιο.
«Κάναμε συμβιβασμό» όταν συμφωνήσαν στο τρίτο μνημόνιο τον Ιούλιο του 2015, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Η αμερικανική εφημερίδα αφού κάνει αναφορά στα καλοκαίρι του 2015 παραθέτει και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
«Χάσαμε τη μάχη της επικοινωνίας.
Πρέπει να δείξεις ότι διαφέρεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εάν θες να επιβιώσεις.
Δεν είμαι σίγουρος ότι το δείξαμε αυτό» δηλώνει ο ίδιος.
Ο κ. Χουλιαράκης επισημαίνει επίσης πως η κυβέρνηση είναι περήφανη που κατάφερε να ανακουφίσει τμήματα της κοινωνίας που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του μνημονίου.
«Όποιος κι αν κερδίσει την Κυριακή θα ξεκινήσει από μια πολύ ισχυρή θέση, την ισχυρότερη που έχει υπάρξει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» υποστηρίζει ο κ. Χουλιαράκης.
«Έχουμε καταφέρει να οδηγήσουμε το κόμμα προς το κέντρο, ενώ την ίδια στιγμή διασφαλίζουμε ότι δεν αφήσουμε πολιτικό χώρο σε κόμματα της ακρο-αριστεράς» υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης και συμπληρώνει ότι εάν εκλεγεί ελπίζει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους δανειστές ώστε να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις δαπάνες.
«Δεν πρόκειται να επιστρέψω στις ημέρες των επιθετικών και περιττών δημόσιων δαπανών, αλλά να πάρουμε κάποιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω περικοπή των φόρων για να πετύχουμε γρήγορα την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος λέει ότι οι Έλληνες επιβραβεύουν το κόμμα του για το γεγονός ότι λέει ξεκάθαρα τι μπορεί να κάνει και τι όχι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης