Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σταθερή η ανάκαμψη για τον χρυσό παρά τις πιέσεις της περασμένης εβδομάδας – Στο επίκεντρο Fed και εμπορικές συνομιλίες

tags :
Σταθερή η ανάκαμψη για τον χρυσό παρά τις πιέσεις της περασμένης εβδομάδας – Στο επίκεντρο Fed και εμπορικές συνομιλίες
Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία που θα το πολύτιμο μέταλλο κατά το προσεχές διάστημα
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η τιμή του χρυσού βρέθηκε σε νέα πολυετή υψηλά επίπεδα, διατηρώντας την ανοδική τάση του τελευταίου διαστήματος, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα, η τιμή συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου 2019 σκαρφάλωσε τις προηγούμενες ημέρες στα 1.441 δολ. ανά ουγγιά, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην ανοδική πορεία που είχε εμφανίσει το πολύτιμο μέταλλο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι εβδομάδων.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο του τρέχοντος έτους μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η τιμή του χρυσού είχε καταγράψει άνοδο της τάξεως του 9%, μία περίοδος κατά την οποία οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο είχαν «παγώσει».
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως είχαν διακόψει τις επίσημες διαπραγματεύσεις τους κατά τους τελευταίους δύο μήνες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η εμπορική τους διαμάχη θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω γεγονότων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να υιοθετεί σταδιακά μία περισσότερο μετριοπαθή στάση αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, καθώς οι αξιωματούχοι της Τράπεζας τόνιζαν ότι δε γνωρίζουν ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος της εμπορικής διαμάχης στην αμερικανική οικονομία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αναλυτές να αυξάνουν τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά το προσεχές διάστημα, γεγονός που άσκησε πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο, ενισχύοντας παράλληλα την αξία του χρυσού.
Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία του δολαρίου, καθώς ένα ασθενέστερο αμερικανικό νόμισμα καθιστά τον χρυσό περισσότερο ελκυστικό στους κατόχους ξένου συναλλάγματος.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία έλαβε χώρα στις 18 και 19 Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,25% με 2,5%, με αρκετά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ωστόσο να δηλώνουν ότι θα ήταν κατάλληλο να μειωθούν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέσα στο 2019.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τόνισε μία μέρα μετά από την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης ότι η Fed θα μπορούσε να είχε προχωρήσει ήδη σε μείωση των επιτοκίων, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα του ότι αυτό εν τέλει θα συμβεί αργότερα εντός του έτους.
Η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, καθώς και οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών τον Μάιο του τρέχοντος έτους, προκαλώντας άνοδο του εμπορικού ελλείμματος κατά 8,4% στα 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εισαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 12,8%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείματος κατά 12,2% στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,7% για τον ίδιο μήνα, διευρύνοντας την πτώση του 1,2% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο, ενώ η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της χώρας για τον Ιούνιο ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίες στον ιδιωτικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν κατά 102.000, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση της τάξεως των 140.000 θέσεων.
Τα παραπάνω στοιχεία έδειχναν να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο η Federal Reserve θα εξέταζε όλο και περισσότερο μία μείωση των επιτοκίων, μέχρι να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων και την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Στην εμπορική διαμάχη της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου ήρθαν να προστεθούν και οι πρόσφατες εντάσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, οι οποίες έχουν στρέψει κατά το τελευταίο δίμηνο τους επενδυτές προς το «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού.
Ωστόσο, τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τις θέσεις εργασίες στις ΗΠΑ την Παρασκευή (5/7) άσκησαν σημαντικές πιέσεις προς τον χρυσό, δοκιμάζοντας το πολύτιμο μέταλλο στο επίπεδο «αντίστασης» των 1.400 δολαρίων ανά ουγγιά.
Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 224.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο του 2019, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις 165.000 θέσεις.
Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στη χώρα για τον ίδιο μήνα, σημειώθηκε οριακή άνοδος στο 3,7% ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι το ποσοστό θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,6%.
Μέχρι να δημοσιευθούν τα παραπάνω στοιχεία, οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης στις 30 Ιουλίου.
Στο τέλος της ημέρας ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές υποχώρησαν, καθώς τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, ενώ η είδηση της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα αποκλιμάκωσε τις ανησυχίες που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.
Αναπόφευκτα λοιπόν, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία που θα ακολουθήσει η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατά το προσεχές διάστημα, με τις ερχόμενες εβδομάδες να αποδεικνύονται ιδιαίτερα καθοριστικές.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Capital Economics, Andrew Hunter, «μοιάζει πλέον λιγότερο πιθανό ότι η Fed θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, όπως ανέμεναν οι αγορές, προσθέτοντας ότι «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια όταν η οικονομία σημειώσει επιβράδυνση».
«Αυτό είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο παρά τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο οικονομολόγος της Capital Economics, διευκρινίζοντας ότι «οι αγορές προέτρεξαν λίγο τις τελευταίες εβδομάδες, και από το να πιστεύουν ότι η Fed ενδεχομένως να εξετάσει μείωση των επιτοκίων έφτασαν στο να εκτιμούν ότι η Fed τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης».
Παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που θα επηρεάσει την πορεία του πολύτιμου μετάλλου, αρκετοί από τους υπόλοιπους παράγοντες συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τις κινήσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Από τον πλευρά του, ο αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της FOREX, Fawad Razaqzada, τόνισε ότι η αγορά πλέον θα αναρωτιέται «εάν η ανάκαμψη της απασχόλησης έχει μειώσει την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ιδιαίτερα υπό το φως της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στην ΗΠΑ και την Κίνα», με τον ίδιο να εκτιμά ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 25 Ιουλίου θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση.
«Εάν η ΕΚΤ επιλέξει να μειώσει τα επιτόκιά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της, τότε θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Fed, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε περαιτέρω βελτίωσης στα στοιχεία των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο κ. Razaqzada.
Παράλληλα, εάν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές που έχουν στον τομέα του εμπορίου, τότε η Fed θα μπορούσε να υιοθετήσει ξανά μία πιο «επιθετική» στάση όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική, ενισχύοντας το αμερικανικό δολάριο και ασκώντας πιέσεις στον χρυσό.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν το πολύτιμο μέταλλο παραμείνει μέσα στις επόμενες μέρες πάνω από τη ζώνη των 1.380 δολαρίων ανά ουγγιά, θα διατηρήσει την ανοδική του πορεία, δεδομένου ότι αρκετές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εξετάζουν περισσότερο μία μείωση των επιτοκίων παρά μία αύξηση.
Από την άλλη πλευρά, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν προχωρούν σε καθοριστικά βήματα για την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνία, οι επενδυτές θα εξακολουθούν να στρέφονται προς τον χρυσό, ενισχύοντας την τιμή του.

Μενέλαος Μπέλλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης