Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ΚΙΝΑΛ θα πει ΝΑΙ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου;

tags :
Το ΚΙΝΑΛ θα πει ΝΑΙ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε ως βασικό σύνθημα της προεκλογικής  περιόδου «η λογική επιστρέφει στον τόπο»
Με μία ισχυρή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξίσου ισχυρή  Αξιωματική  Αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα αρχίζει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος μετά την  εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός, ο οποίος ακόμη μία φορά απέδειξε ότι μπορεί να  σχεδιάζει  καλύτερα τον μέλλον του όταν βρίσκεται πίσω από το παραβάν.
Δύο ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου το ενδιαφέρον στρέφεται όπως  είναι φυσικό στο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο  Μητσοτάκη να θέτει τις προτεραιότητές της.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Κίνημα Αλλαγής το οποίο κινήθηκε καλύτερα  στις Εθνικές Εκλογές σε σχέση με τις Ευρωεκλογές καθώς ενίσχυσε το εκλογικό του ποσοστό στο 8,10% συγκεντρώνοντας 457.519 ψήφους από 436.726 ή 7,72% που είχε λάβει τον περασμένο Μάιο.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε ως βασικό σύνθημα της προεκλογικής  περιόδου «η λογική επιστρέφει στον τόπο ».  
Είναι βέβαιο ότι θα κληθεί σύντομα  να το υπερασπιστεί ή να το αφήσει πίσω της.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες της νέας   κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς δεν επιθυμεί οι επόμενες εθνικές εκλογές  να  γίνουν με την απλή αναλογική που ψήφισε η απερχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός λαός επανέφερε μετά από 10 χρόνια το μοντέλο της αυτοδυναμίας δίνοντας 158 βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία.
Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ όπως διαμορφώνεται από την πρόεδρο κα  Φώφη  Γεννηματά  είναι να δώσει τη συγκατάθεσή της στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα συμπληρώνεται ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών ( 158 ΝΔ  και 22 ΚΙΝΑΛ) που απαιτείται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να τεθεί σε άμεση ισχύ στις επόμενες εθνικές εκλογές καταργώντας στην ουσία την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα και ειδικά με τα χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος δεν συντρέχει λόγος αλλαγή εκλογικού με τη βοήθεια του ΚΙΝΑΛ.
Στο καλό σενάριο να υλοποιήσει  η ΝΔ το πρόγραμμα της, και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είναι ευχαριστημένο από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη, να είσθε βέβαιοι ότι ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής δεν θα είναι εμπόδιο.
Το ΚΙΝΑΛ δεν  πρέπει να μπει στον πειρασμό της αλλαγής του εκλογικού νόμου   δίνοντας την συγκατάθεσή του για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180  βουλευτών.  
Δυστυχώς ή ευτυχώς τα κόμματα αντιλαμβάνονται την πολιτική πραγματικότητα όταν ανοίγουν οι κάλπες χωρίς τα περισσότερα να έχουν χρόνο  αντίδρασης και μοιραία περνούν στην ιστορία.
Το ΚΙΝΑΛ από σήμερα δίνει τη  δύσκολη μάχη πολιτικής  επιβίωσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του κατά 7,78 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 31,53% από 23,75% του περασμένου Μαΐου.
Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες και καλείται να τις περάσει ή να τις παρακάμψει αν θέλει να εκπληρώσει τους  πολιτικούς και στρατηγικούς του στόχους αναλαμβάνοντας πιο  ουσιαστικό  ρόλο στο  νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο μέτωπο της ΚεντροΑριστεράς.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης