Ανοδική αντίδραση με τράπεζες από 4% έως 18% και ΧΑ +2,50% στις 861 μον. – Ακραίες διακυμάνσεις στα ομόλογα, πουλούσαν ξένα funds, το 10ετές 2,28%

Ανοδική αντίδραση με τράπεζες από 4% έως 18% και ΧΑ +2,50% στις 861 μον. – Ακραίες διακυμάνσεις στα ομόλογα, πουλούσαν ξένα funds, το 10ετές 2,28%
Με στηρίξεις από τράπεζες, ΔΕΗ, Lamda o Γενικός Δείκτης επανήλθε οριακά πάνω από τις 860 μονάδες - Μεγάλες πιέσεις στα ομόλογα
(upd18)Τραπεζική ανοδική αντίδραση μεταξύ +4% έως +18% καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το διήμερο sell off,  ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη των τίτλων του FTSE 25 που υπέστησαν την μεγαλύτερη πτώση χθες, όπως ΔΕΗ +6,21%, Lamda +3,09%...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες με την πρώτη αντίσταση  στις 890-900 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 820-830 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες.
Ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Attica Bank +18,46% και ακολούθησαν Πειραιώς +7,63%, Εθνική +4,53%, Alpha Bank +4,25% και Eurobank +3,49%.
To ενδιαφέρον εστιάζεται στις μεγάλες διακυμάνσεις στα ομόλογα, αρχικά υπήρξαν ορισμένα funds που μέσω των primary dealers πούλησαν επιθετικά τα ελληνικά ομόλογα αλλά ακολούθως εμφανίστηκαν και αγορές οδηγώντας το 10ετές από 2,18% το πρωί στο 2,34% και ακολούθως στο 2,28%
Ωστόσο μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν νωρίτερα στα ομόλογα με το 10ετές στο 2,34% με ρευστοποιήσεις για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν ανοδικά καθώς καθίσταται κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 24 δισεκ. για τις τράπεζες.
Μια λανθασμένη ερμηνεία προκάλεσε χθες επιθετικό sell off στις τράπεζες, ωστόσο ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, βρίσκονται πολύ κοντά στην υπερτιμημένη ζώνη.
Εν τω μεταξύ, τα stress tests του 2018 των τραπεζών της ΕE δεν αντικατόπτριζαν επαρκώς τους συστημικούς κινδύνους όπως δήλωσαν οι ελεγκτές σήμερα, ένα έλλειμμα που μπορεί να έχει παραπλανητικά αποτελέσματα για ορισμένες τράπεζες, ιδίως εκείνες στα ασθενέστερα κράτη.
Από την άλλη, credit positive, πιστωτικά θετική, κρίνει την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, εκτιμώντας ότι πλέον θα επιταχυνθούν οι φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές.
Οριακά χαμηλότερη η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 στο +2,1% από 2,2% τον περασμένο Μάιο, ενώ σταθερή στο 2,2% παραμένει η πρόβλεψη για το 2020 καθώς αναμένεται αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων..
Παράλληλα, η Commission διατηρεί στο 1,2% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το τρέχον έτος, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 έχει μειωθεί ελαφρά σε 1,4% από 1,5% βάσει του πιο συγκρατημένου ρυθμού που αναμένεται κατά το υπόλοιπο του έτους.
Στα της αγοράς, με άνοδο +6,21% έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ, με τους επενδυτές να αναμένουν τολμηρές και άμεσες λύσεις από την νέα κυβέρνηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ κέρδη +3,09% κατέγραψε και η  Lamda στο απόηχο της συνάντησης του διευθύνοντα σύμβουλου της Lamda με τον νέο υπουργό Επενδύσεων  Α. Γεωργιάδη ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να υπερβεί την γραφειοκρατία και θα προχωρήσει το έργο με όλα τα οφέλη για την χώρα.
Ήπια ανοδικά έκλεισε ο ΟΠΑΠ στο +0,88% μετά την χθεσινή ισχυρή πτώση στο απόηχο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης από τον τσέχικο όμιλο Sazka Group στην τιμή 9,12 ευρώ με discount 9,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής, 10,05 ευρώ.
Η βίαιη διόρθωση ήταν απόρροια λάθος ερμηνείας ότι στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι θα χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 24 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.
Αντιθέτως η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει θεσμικές και συλλογικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων χωρίς να πλήξει τους ιδιώτες μετόχους
Επί της ουσίας τα 24 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες, ο σκοπός τους είναι σαφής να χρηματοδοτήσουν την οικονομία όχι να κατευθυνθούν στις τράπεζες.
Συν τοις άλλοις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το κράτος για τις τράπεζες, θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια, η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απορρίψει τέτοια σχέδια μετά βεβαιότητας.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης παρέμειναν οι τράπεζες οι οποίες κατέγραψαν το τελευταίο διήμερο απώλειες -12,11% με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην Εθνική καθώς σήμερα 10 Ιουλίου η διοίκηση της Εθνικής και ο Παύλος Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας θα παρουσιάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια σε επενδυτές στο Λονδίνο με στόχο την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης tier 2.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η Εθνική τράπεζα εάν καταφέρει να επιτύχει επιτόκια 8% με 8,25% θα αντλήσει τα 400 εκατ κεφάλαια έως τις 11 Ιουλίου ενώ εάν το επιτόκιο κινηθεί πάνω από 8,5% θα αναβάλλει την έκδοση.
Οι τραπεζικές μετοχές γενικώς θεωρούνται ακριβές, η δομή των κεφαλαίων τους και της κερδοφορίας τους δεν θα πρέπει να υποτιμάται στις αναλύσεις για την δίκαιη αξία τους στο χρηματιστήριο.
Αν και ακόμη η ΝΔ δεν έχει σαφή σχέδιο για τις τράπεζες ωστόσο σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι θα ακολουθήσει την γραμμή που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η πρώτη προτεραιότητα είναι να επισπεύσει το APS ή Ιταλικό μοντέλο με την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος και να προωθήσει τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον μηχανισμό επιδότησης δόσης όπως αναφέρεται στον νόμο.
Επιπλέον έως τον Σεπτέμβριο θα αρθούν τα capital controls οριστικά ενώ θα προωθηθεί το σχέδιο οι τράπεζες στην Ελλάδα να αυξήσουν τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΚΤ για το ύψος των ομολόγων που μπορεί να αγοράσουν, πιθανότατα θα διπλασιαστούν.
Εν τω μεταξύ μεγάλη διακύμανση και επιδείνωση σημειώνεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές βρίσκεται στο 2,28% και το ιταλικό 10ετές στο 1,73% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 55 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 177 μ.β.
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 237 μονάδες βάσης από 235 μονάδες βάσης χθες.
Με κέρδη έκλεισαν και οι υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με εξαίρεση την Coca Cola η οποία δέχθηκε πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και έκλεισε τελικά στο -1,27%.
Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, ο όμιλος  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Ελλάκτωρ....

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,29% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,26%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς κορυφώθηκαν οι αγορές στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών άλλα και στα μη τραπεζικά blue chips - πλην της Coca Cola - και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,13% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,81%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 769,79 μονάδες με κέρδη +4,55% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,50% στις 861 μονάδες έχοντας υψηλό στις 864,16 μονάδες και χαμηλό στις 838,32 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 35,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,52 εκατ. ευρώ και όγκου 1,51 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,24 εκατ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 265 χιλ. τεμάχια αξίας 1,48 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες με την πρώτη αντίσταση  στις 890-900 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 820-830 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 769 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 730-740 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Η επικαιρότητα

Το στίγμα της νέας διακυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σκληρή δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ έκανε λόγο για νέο μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο άμεσα αποτελέσματα για τους πολίτες.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι.
«Στις 17/7 ορκιζόμαστε, στις 18/7 θα εκλέξουμε τον Τασούλα ως πρόεδρο της, στις 24/7 θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα επιδιώξει πολιτική συναίνεση, παρά την αυτοδυναμία, καθώς όπως επισήμανε η περίοδος του διχασμού τελείωσε στις 7 Ιουλίου.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Είμαστε εδώ για να κτίσουμε γέφυρες, όχι για να υψώσουμε τείχη ενώ μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα έρθει το νομοσχέδιο για την οργάνωση του κράτους και το φορολογικό νομοσχέδιο».
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι διαπραγματευτές ΗΠΑ – Κίνας στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη μεταξύ τους αντιπαράθεση στο εμπόριο με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και να επανεκκινήσει.
Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin και ο Αμερικάνος αντιπρόσωπος για το εμπόριο, Robert Lighthizer συνομίλησαν με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He, οι οποίοι συζήτησαν «για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό να επιλυθούν τα εμπορικά ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ».
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα στα τέλη του Ιουνίου, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να κηρύξουν ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο τους και αποφάσισαν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, που διεκόπησαν απότομα τον Μάιο ύστερα από τις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα υπαναχώρησε από δεσμεύσεις που είχε κάνει.
Καταδικάζει την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ το State Department και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Επιπλέον καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι η αποστολή του γεωτρύπανου Yavuz ανοιχτά της Καρπασίας αποτελεί προκλητικό βήμα.
Υπενθυμίζεται ότι την ανησυχία του για την αποστολή του Yavuz είχε εκφράσει πρόσφατα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Από την άλλη, σε δηλώσεις του ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιχειρεί εργασίες γεώτρησης στην περιοχή κανενός ενώ κατέστησε σαφές ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.
Όπως υποστήριξε ο Erdogan σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από τη Βοσνία « υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων αδελφών μας όποια και να είναι ενώ όλοι έχουν ίσα δικαιώματα είτε αφορά πετρέλαιο είτε αφορά οτιδήποτε άλλο βγαίνει από τη θάλασσα και εμείς κινούμαστε για να προστατεύσουμε αυτό το δικαίωμά τους»

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου αργότερα εντός της ημέρας.
 Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,15%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,44% στις 2915,30 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,16% στις 28161,50 μονάδες

Με θετικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές καθώς ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell τόνισε στην  ομιλία του στο Κογκρέσο πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήθεί η ανάπτυξη των ΗΠΑ
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,01%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,50%, ο S&P στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,5% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,96% (9,57 δολ)

Με κέρδη οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές μετά το διήμερο sell off με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν η Attica Bank +18,46% και ακολούθησαν Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,33 ευρώ με άνοδο +4,53% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6680 ευρώ με άνοδο +4,25% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9060 ευρώ με άνοδο +7,63% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,83 ευρώ με άνοδο +3,49%  με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6580 ευρώ με άνοδο +2,47%  και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,43 ευρώ με άνοδο +18,46% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,50 ευρώ με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 288 εκατ. ευρώ

Ανοδικά οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Κέρδη για ΔΕΗ, πιέσεις στην Coca Cola

Με κέρδη έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα πλην της Coca Cola που έκλεισε με απώλειες
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Ελλάκτωρ....
H Coca Cola έκλεισε στα 31,00 με πτώση -1,27% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,46 ευρώ με άνοδο +0,97% και αποτίμηση 5,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,3620 ευρώ με άνοδο +6,21% και αποτίμηση 548 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,10 ευρώ με άνοδο +2,44% και κεφαλαιοποίηση 487 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,73 ευρώ με άνοδο +0,88% και αποτίμηση 3,1 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,88 με άνοδο +2,52% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,14 ευρώ με άνοδο +3,16% και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,58 ευρώ με άνοδο +4,06% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,62 ευρώ με άνοδο +2,61% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,44 ευρώ με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4540 ευρώ με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,54 ευρώ με άνοδο +0,73% και με κεφαλαιοποίηση στα 287 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1320 ευρώ με άνοδο +7,32% την κεφαλαιοποίηση 124 εκατ. ευρώ

Μεγάλες διακυμάνσεις και επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,28% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 55 μ.β. και την Πορτογαλία 177 μ.β.

Επιδείνωση και ακραία διακύμανση σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα κόντρα στην σταθεροποίηση των αγορών της νοτίου Ευρώπης. 
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,28% με υψηλό 2,34% και χαμηλό 2,18%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 55 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 177 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και εσχάτως σημειώνεται σταθεροποίηση.
Στην Ιταλία καταγράφεται σταθεροποίηση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,73% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων στις 10 Ιουλίου 2019 

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,98 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,66%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 112,41 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15% με απόδοση αγοράς 2,19% και απόδοση πώλησης 2,11%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,89 μονάδες βάσης και απόδοση 2,24% με απόδοση αγοράς 2,28% και απόδοση πώλησης 2,22%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 112,72 μονάδες βάσης και απόδοση 2,76%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 113,74 μονάδες βάσης και απόδοση 2,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 115,35 μονάδες βάσης και απόδοση 3,23%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 259 μονάδες βάσης από 252 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,37% ή 237 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 1,74%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/7/2019 στο -0,31% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,73% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,74%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS