Επιμένει το Βερολίνο: «Πολιτικώς και νομικώς οριστικά διευθετημένο» το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων

Επιμένει το Βερολίνο: «Πολιτικώς και νομικώς οριστικά διευθετημένο» το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων
Η Γερμανία αν και αναγνωρίζει την ευθύνη της για τα θύματα και τις καταστροφές στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκλείει κάθε συζήτηση περί αποζημιώσεων
Την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ulrike Demmer, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την γνωμοδότηση της Bundestag για το θέμα, η οποία επισημαίνει ότι η γερμανική θέση μπορεί μεν να στηριχθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν είναι απόλυτη.
«Λάβαμε γνώση της γνωμοδότησης.
Τη θέση μας, βάσει της οποίας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολιτικά και νομικά οριστικώς διευθετημένο, την εκθέσαμε εδώ επανειλημμένα και δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτήν.
Η ίδια η Καγκελάριος εκφράστηκε για αυτό στην Αθήνα» δήλωσε η Demmer και επανέλαβε την δήλωση της Angela Merkel κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πάντως ότι «η γερμανική κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της για το παρελθόν», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε ξεκάθαρα την ευθύνη της για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού.
Δεν μπορεί κανείς να πάρει πίσω την αδικία που έχει γίνει.
Ακριβώς για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συμφιλίωση και να κοιτάξουμε από κοινού στο μέλλον, αλλά στην επί της αρχής νομική μας θέση δεν έχει αλλάξει κάτι».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία ενδιαφέρεται προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα νομικά θέματα, η Demmer περιορίστηκε να επαναλάβει την γερμανική θέση και να σημειώσει ότι «θα εργαστούμε και με διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την συνέχιση των εργασιών συμφιλίωσης».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS