Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενόχληση δανειστών για τα μέτρα ελάφρυνσης Μητσοτάκη, είναι μονομερής ενέργεια και ζητούν ισοδύναμα - Αναβολή σύσκεψης λόγω Χαλκιδικής

Ενόχληση δανειστών για τα μέτρα ελάφρυνσης Μητσοτάκη, είναι μονομερής ενέργεια και ζητούν ισοδύναμα - Αναβολή σύσκεψης λόγω Χαλκιδικής
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς
(upd)Η φονική θεομηνία στη Χαλκιδική οδήγησε σε αναβολή της σύσκεψης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις δεσμεύσεις από την 3η αξιολόγηση που εκκρεμούν που είχε προγραμματιστεί για σήμερα 11 Ιουλίου στο μέγαρο Μαξίμου.
Η πρώτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο υπό τον πρωθυπουργό αναβάλεται μέχρι νεωτέρας.

Κατά τις πληροφορίες, το επιτελείο θα εξετάσει λεπτομέρειες, σε συνάρτηση με το κόστος των μέτρων που φτάνει τα 6 δισ. ευρώ, για τη μείωση από το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μεσαίες ιδιοκτησίες αλλά και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Ακόμη θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν τη σταδιακή μείωση, σε ορίζοντα τετραετίας, των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και διορθωτικές κινήσεις στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία περισσότεροι από 170.550 οφειλέτες έχουν μέχρι στιγμής υπαχθεί στις 120 δόσεις της εφορίας ρυθμίζοντας χρέη 1,478 δισ. ευρώ με τις εισπράξεις για τον προϋπολογισμό να διαμορφώνονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιχειρεί από χθες να ανοίξει νέο δίαυλο επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει το πράσινο φως για την κατάθεση του νομοσχεδίου προτείνοντας λύσεις ή ακόμη και ισοδύναμα που θα χρηματοδοτήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης.
Η σπουδή του μεγάρου Μαξίμου να καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδιο με νέες ελαφρύνσεις έχει ενοχλήσει τους δανειστές, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για μια νέα μονομερή ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας που παραβιάζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο την επόμενη δόση ύψους 644,4 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s).
Αρνητικοί είναι οι δανειστές και στο σενάριο για βελτιωτικές κινήσεις στις 120 δόσεις λόγω της πάγιας θέσης τους για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ότι επηρεάζουν αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα και αυξάνουν αντί να μειώνουν τη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Εντελώς διαφορετική άποψη έχουν οι πιστωτές και στο θέμα της υιοθέτησης χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής διατροφής, στα εστιατόρια και στις υπηρεσίες εστίασης, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμη πολύ δρόμο ώστε μέτρα σαν και αυτά να φανούν ότι κάνουν τη διαφορά στην τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών.
Αναλυτικότερα, τα θέματα που θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, μεταξύ άλλων είναι:

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας.
- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια, και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
- Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
- Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε μόλις 500 εκατ. ευρώ ανεξόφλητα.
- Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων.
- Περαιτέρω στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο να φτάσει στους 12.500 υπαλλήλους.
- Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ.
- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης