Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χαλκιδική: Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση υποδομών και ηλεκτροδότησης - Στους 7 οι νεκροί

Χαλκιδική: Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση υποδομών και ηλεκτροδότησης - Στους 7 οι νεκροί
Ακραία καιρικά φαινόμενα με θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τη Βόρεια Ελλάδα - Η καταστροφή έγινε μέσα σε 10 λεπτά - Στοίχημα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης
(upd18) Αγώνα δρόμου για να αποκατασταθεί έως σήμερα Παρασκευή 12/7 το βράδυ η ηλεκτροδότηση σε όλο το νομό Χαλκιδικής δίνει ο κρατικός μηχανισμός και οι τεχνικοί της ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η κανονικότητα στην περιοχή, η οποία επλήγη από ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο με κύριο χαρακτηριστικό τους σφοδρότητατους ανέμους που άφησε πίσω του 7 νεκρούς, περισσότερους από 100 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της Χαλκιδικής και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, πλην εξαιρέσεων, με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά, ενώ στην περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.
Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατόν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε η ηλεκτροδότηση να αποκατασταθεί σε όλο το νομό Χαλκιδικής έως σήμερα το βράδυ ή το αργότερο έως το πρωί του Σαββάτου.
Όσον αφορά τις υποδομές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως πλην του οδικού άξονα Μουδανιών - Κασσάνδρας όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών.
«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται.
Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο κ.Μητσοτάκης.
Ενδεικτικό της σφοδρής κακοκαιρίας είναι ότι έπεσαν πάνω από 5.250 κεραυνοί στην Βόρεια Ελλάδα ενώ οι εικόνες από την καταστροφή είναι πραγματικά αποκαλυπτικές.
Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα τροχόσπιστα, ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένες στέγες και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, και ιδιαίτερα στις οδικές αρτηρίες είναι μέρος της εικόνας της τεράστιας καταστροφής.
Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής.

Αποκατάσταση ζημιών και περίθαλψη πληγέντων από τη θύελλα στη Χαλκιδική

Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο Παρασκευή η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.
Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

Τα θύματα

Μέσα σε λίγα λεπτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα σάρωσαν τα πάντα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έξι άνθρωποι, όλοι τουρίστες, έχασαν τη ζωη τους.
Συγκεκριμένα, ανασύρθηκαν από τη Σωζόπολη, δύο νεκροί, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, οι οποίοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο όταν οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν το τροχόσπιτο τους.
Στο συμβάν αυτό τραυματίστηκε ο γιος του ζευγαριού όπως και ο 19χρονος εγγονός τους.
Νεκροί είναι επίσης στη Νέα Ποτίδαια ένας Ρώσος και ο μόλις 2 ετών γιος του, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από δέντρο που ξεριζώθηκε και παρασύρθηκε από τους ανέμους ενώ μια μητέρα 54 ετώ και ο 8χρονος γιος της από τη Ρουμανία έχασαν τη ζωή τους, όταν την ώρα που έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, καταπλακώθηκαν από την οροφή που παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έλαβαν περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας στην περιοχή της Χαλκιδικής και επενέβησαν σε 235 περιπτώσεις για διασώσεις ατόμων, για αντλήσεις υδάτων και για κοπή δέντρων.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα, είκοσι άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ενώ συνεχείς είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική

Μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε διαταγή για ενεργοποίηση τμημάτων του σχεδίου «Δευκαλίων» που αφορά στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική.
Η εντολή δόθηκε χθες το βράδυ μετά το σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά, ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών επέστρεψε στη βάση του.
Ακολούθησε νέα προσπάθεια από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά συνάντησε, επίσης, τις ίδιες κακές καιρικές συνθήκες και επέστρεψε στο Κοτρώνι.
Σήμερα το πρωί, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα ξαναπέταξε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή όπου οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί. Τις έρευνες συνεχίζουν μέσα του Λιμενικού.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων» τίθενται σε ετοιμότητα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί, με εξειδικευμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το Μηχανικό, η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ), η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα CHINOOK της Αεροπορίας Στρατού και προσωπικό για θέματα Διοικητικής Μέριμνας. Η συνδρομή αφορά, μεταξύ άλλων, και υποστήριξη στην αποκατάσταση υποδομών.
Στο πλαίσιο του σχεδίου τίθενται, επίσης, σε ετοιμότητα στρατιωτικά νοσοκομεία για την παροχή υγειονομικής υποστήριξης, εφόσον ζητηθεί.
Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής διατίθενται 5 γεννήτριες για την κάλυψη των αναγκών αστυνομικών και πυροσβεστικών τμημάτων σε Νέα Μουδανιά, Νέα Καλλικράτεια, Νέο Μαρμαρά και Κασσάνδρα.

Πέτσας: Προέχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κρίση στη Χαλκιδική και όχι το επικοινωνιακό σόου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από χθες το απόγευμα, σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τις εξελίξεις στη Χαλκιδική.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς.
Ενημερώθηκε, επίσης, άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον Μ. Χρυσοχοϊδη το συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Χαλκιδική, τόνισε ο κ. Πέτσας και σημείωσε ότι μεταβαίνουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ σήμερα στους νομούς Χαλκιδικής, Ημαθίας, Ροδόπης, Λάρισας για καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν λειτουργεί ο αριθμός 112.
«Η ενεργοποίηση του αριθμού αυτού είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση.  Αύριο 12/7 θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική λειτουργία», ανακοίνωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα καλυφθούν από υπάρχοντα κονδύλια και από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις πληγείσες περιοχές, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή αν κριθεί ότι υπάρχουν εξελίξεις που το απαιτούν, προέχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την καταιγίδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπους.
Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ έχει να κάνει με την υψηλή τάση, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.
Tο αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Έκτακτη επιχορήγηση των τριών πληγέντων δήμων της Χαλκιδικής

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Τσίπρας: Απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα – Παρούσα η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της

Την θέση ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της είναι παρούσες και ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις καταστροφές στην Χαλκιδική.
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πληγέντες.
Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση.
Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ.
Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού.
Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια.
Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας.
Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε.
Αλλά ας έχουμε υπ' όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα» αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Τσίπρας.

Θεοδωρικάκος: Κύρια προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης – Συνδρομή στρατού

Την θέση ότι κύρια προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν από την χθεσινή φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή των ζημιών ώστε να προχωρήσει και η διαδικασία των αποζημιώσεων.
«Η γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι αυτή την ώρα η κύρια προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού και των φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής, η οποία έπληξε χθες τη Χαλκιδική» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η ηλεκτροδότηση, με τη συνδρομή και του στρατού που θα παράσχει γεννήτριες στους φορείς της αυτοδιοίκησης, ενόσω θα αποκαθίστανται τα δίκτυα.
«Έχει υπάρξει παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον κ. Μανουσάκη, και περιμένουμε τις ενέργειες τους, προκειμένου να γίνει όσο γίνεται νωρίτερα η αποκατάσταση του ρεύματος, αλλά έχει ήδη παρέμβει με εντολή του πρωθυπουργού και το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων -μια εντολή επίσης του ΥΕΘΑ του κ. Παναγιωτόπουλου - ο στρατός να παρέχει γεννήτριες σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια και τους τρεις δήμους» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ζημιές σε κατοικίες και σε δημόσιες υποδομές.
«Έχει, ήδη, ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και των σπιτιών και των επιχειρήσεων και του συνόλου των υποδομών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων.
Με εντολή του πρωθυπουργού θα καλυφθούν κανονικά οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από αυτή τη φυσική καταστροφή και το ΥΠΕΣ θα ενισχύσει με έκτακτη οικονομική ενίσχυση τους τρεις δήμους που έχουν πληγεί» τόνισε ο κ.Θεοδωρικάκος, υποστηρίζοντας πως «έχουν γίνει δύο συσκέψεις στην περιοχή, έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού.
«Από χθες τη νύχτα, ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις την πυροσβεστική, τα συνεργεία πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και των τριών δήμων, την αστυνομία και το λιμενικό, χάρη στις οποίες δε θρηνήσαμε άλλα θύματα και ήταν σχετικά πιο μειωμένες οι απώλειες σε υποδομές.
Δυστυχώς, βέβαια, έχουν χαθεί έξι συνάνθρωποι μας σε αυτή την τραγική κατάσταση» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Χρυσοχοΐδης: Οδύνη για τους 6 νεκρούς – Υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος αγνοούμενος

Την οδύνη του για τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στα Νέα Μουδανιά.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος αγνοούμενος στη θάλασσα για τον οποίο το λιμενικό σώμα διεξάγει έρευνες.
Όπως τόνισε, είναι παρούσες στο σημείο όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας της χώρας, είναι παρών ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεοδνίας Α. Τζιτζικώστας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να διαμορφώσουμε – τόνισε – μία συνολική εικόνα των συνεπειών της καταστροφής.
«Να εκφράσω την οδύνη μου για τον άδικο χαμό 6 ανθρώπων που ήταν επισκέπτες στην περιοχή.
Μεταξύ αυτών χάθηκαν δύο παιδιά.
Είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους.
Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών» υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές και θα το κάνουμε γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των σωμάτων ασφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζούμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος απένειμε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ομαλοποιήσουν τη ζωή των πολιτών στη Χαλκιδκή.
«Τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής.
Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο.
Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής» τόνισε ο υπουργός.


Λέκκας: Η τεράστια καταστροφή στην Χαλκιδική έγινε μέσα σε 10 λεπτά

Την θέση ότι η τεράστια καταστροφή στην Χαλκιδική έγινε μέσα σε 10 λεπτά διατύπωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιο Λέκκας, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται και διαρκούν πολύ λίγο.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm o κ. Λέκκας υποστήριξε ότι πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα.
«Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων.
«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» υποστήριξε ο κ.Λέκκας, αναφέροντας πως ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες ζημιές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».

Τζιτζικώστας: Έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στην Χαλκιδική


Την θέση ότι έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στην Χαλκιδική διατύπωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υποστήριξε ότι στους δρόμους είναι 15 κλιμάκια μηχανικών.
«Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.
Η Χαλκιδική δεν είχε δει τέτοια φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.
Βρίσκεται η Χαλκιδική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ.Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι ο αέρας, ξερίζωσε κολώνες με αποτέλεσμα περιοχές στην Χαλκιδική να βρίσκονται στο σκοτάδι.
«Πρέπει να λειτουργήσει ταχύτατα ο ΑΔΜΗΕ για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κινδυνεύουν επιχειρήσεις, κάτοικοι και τουρίστες μέσα στην τουριστική περίοδο» είπε ο κ.Τζιτζικώστας.

Πέτσας: Να δούμε πως το μήνυμα της αυτοπροστασίας θα φτάνει σε όλους - Οι 6 νεκροί είναι τουρίστες

Την ανάγκη τα προειδοποιητικά μηνύματα για την έλευση επικίνδυνων και ακραίων καιρικών φαινομένων να φτάνουν σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στην χώρα επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
«Πρέπει να μας προβληματίσει ότι και οι έξι νεκροί είναι τουρίστες.
Πρέπει να δούμε πώς φτάνει το μήνυμα της αυτοπροστασίας σε όλους όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των τουριστών» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ. Πέτσας.
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, εκτός από τους έξι νεκρούς, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες και ένας αγνοούμενος ψαράς ενώ «έχουμε πολλές καταστροφές με κυριότερες αυτές στο οδικό δίκτυο και το δίκτυο της ΔΕΗ».
Όπως τόνισε τα κυβερνητικά κλιμάκια που βρίσκονται στην περιοχή θα αρχίσουν την καταγραφή των ζημιών και τις προσπάθειες αποκατάστασης.
Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.

Κολυδάς (μετεωρολόγος): Ίδο με το φονικό μπουρίνο του 1983 το χθεσινό φαινόμενο

“Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ Θοδωρής Κολυδάς.
Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία ..." πρόσθεσε
Ο κ Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου.
“Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου.
Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα ! Στιγμιαία... Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες...
Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...”

Βαρθακογιάννης (εκπρόσωπος Πυροσβεστικής): Κάναμε περισσότερες από 50 διασώσεις σε κατοικίες, οχήματα

Σε περισσότερες από 50 διασώσεις ανθρώπων από κατοικίες και οχήματα προχώρησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία επλήγη από ισχυρότατους ανέμους και έντονη βροχόπτωση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Β. Βαρθακογιάννης.
«Οι δυνάμεις μας από την πρώτη στιγμή με εντολή του αρχηγού τέθηκαν σε γενική επιφυλακή.
Δυστυχώς είχαμε και τα έξι νεκρά άτομα από την περιοχή της Σωζόπολης, της Νέας Πλάγιας και της Ποτίδαιας.
Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50 διασώσεις σε κατοικίες, οχήματα και πάρα πολλά άτομα έχουν μεταφερθεί τραυματισμένα με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Βαρθακογιάννης.
«Οι τραυματισμοί δεν ήταν από πλημμυρικά φαινόμενα, ήταν από αντικείμενα που αιωρούνταν και κατά την πτώση τους χτύπησαν πάνω σε άτομα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για το εάν υπάρχουν αγνοούμενοι, είμαστε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κέντρα επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του ΕΚΑΒ…
Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας και οι κλήσεις αυτές αφορούσαν διασώσεις, αντλήσεις και πάρα πολλές κοπές δέντρων.
Είμαστε σε επιφυλακή και συνεχίζονται οι έρευνες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.




Νύχτα τρόμου στην Χαλκιδική

Μια πρωτόγνωρη κακοκαιρία έζησε χθες το βράδυ η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής που χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο και σφοδρές καταιγίδες.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 21.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.
Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.




Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 600 κλήσεις  για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επενέβησαν σε 235 περιπτώσεις για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.
Συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.
Παράλληλα συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.
Την ίδια στιγμή παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νομό Χαλκιδικής.


Δεκάδες συνεργεία με εργαζόμενους και εργολάβους του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εκτεταμένες καταστροφές, καθώς δεκάδες στύλοι έχουν σπάσει.
Το μεγαλύτερο μέρος της Κασσάνδρας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τους αρμόδιους από τη ΔΕΗ να δίνουν μάχη για την αποκατάταση των ζημιών έτσι ώστε έως το βράδυ να έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 70% του νομού Χαλκιδικής.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Ημαθία

Tα καιρικά φαινόμενα έπληξαν ακόμα και το κέντρο της Θεσσαλόνικης με την βροχόπτωση να είναι ιδιαίτερα έντονη.
Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετατράπηκαν σε ποτάμια εξαιτίας των έντονων φαινομένων.
Στην ανατολική πλευρά της πόλης έπεσαν δέντρα πάνω σε οχήματα.
Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τον νομό Ημαθίας, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες με τασημαντικότερα προβλήματα να καταγράφονται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου αναφέρθηκαν πτώσεις δένδρων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές του νομού.
Στη Ροδόπη η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να αποκολληθούν πολλά δέντρα, ενώ πολλές ήταν και οι ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Συγκεκριμένα η ισχυρή χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με την σφοδρή καταιγίδα, ισοπέδωσε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ιδιαίτερα της βαμβακοκαλλιέργειας, και μαζί και τους κόπους των αγροτών που ανέμεναν να βγάλουν εισόδημα.

Σύμφωνα με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια:
«Η καταστροφή στη Ροδόπη από το χαλάζι είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη.
Και αυτό διότι για πρώτη φορά έπιασε τόσο μεγάλη έκταση και δεν ήταν απλώς τοπικά.
Ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο μέρος κατέστρεψε τα πάντα.
Χάθηκαν πολλές χιλιάδες στρέμματα.
Αύριο μετά το πρώτο σοκ θα μπορέσουμε να κάνουμε και πιο ακριβή αποτίμηση. Από κάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες που έβγαλαν παραγωγοί.
Επειδή και εμείς μόλις επιστρέψαμε από μια βόλτα στο νομό, ναι η ζημιά είναι τεράστια.
Όσοι παραγωγοί έχουν μόνο μερική ζημιά σε κάποια χωράφια καλό είναι αύριο κιόλας να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους για να δουν τι μπορούν να κάνουν ώστε να σωθεί ό,τι σώζεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης