Πιέσεις από αμερικανικό fund σε τράπεζες έως -4% επέδρασαν στο ΧΑ +0,20% στις 863 μον. το πάρτι έχει τελειώσει – Προς έκδοση 7ετούς στο 1,80% με 1,85%

Πιέσεις από αμερικανικό fund σε τράπεζες έως -4% επέδρασαν στο ΧΑ +0,20% στις 863 μον. το πάρτι έχει τελειώσει – Προς έκδοση 7ετούς στο 1,80% με 1,85%
Ο Γενικός Δείκτης στις 863 μονάδες με στηρίξεις από επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips αλλά με πιέσεις σε τράπεζες.
(upd22)Με οριακή άνοδο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα η Εθνική -3,78% απόρροια κυρίως ενός αμερικανικού fund που μειώσε επενδυτικές θέσεις ύψους 7 εκατ. μετοχών.
Από την άλλη, οι απώλειες των τραπεζών αντισταθμίστηκαν από τα τα κέρδη σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +6,5%, Ελλάκτωρ +3%, Jumbo +2,98%..διατηρώντας την αγορά σε θετικό πρόσημο.
Το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει τελειώσει ειδικά στις τράπεζες, όπως έγκαιρα έχει αναφέρει το bankingnews.
Ειδικότερα στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η  Εθνική -3,78% με χαμηλό ημέρας -5,58% και η Alpha Bank -2,58% με χαμηλό ημέρας -3,3%.
Οι υπόλοιπες τράπεζες οριακά υποχώρησαν ενώ δέχθηκαν και αυτές ισχυρές πιέσεις ενδοσυνεδριακά με την Eurobank -0,84% με χαμηλό ημέρας -3,01% και την Πειραιώς -0,14% με χαμηλό ημέρας -5,64% ενώ η Attica Bank έκλεισε στο -0,23% καταγράφοντας υψηλή μεταβλητότητα, με υψηλό ημέρας +8,72% και χαμηλό -9,3%.
Κύριο
χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα ενώ διάχυτη είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών στο απόηχο των εξαγγελιών της κυβέρνησης για το φορολογικό και κατά πόσο θα πάρουν την έγκριση των θεσμών χωρίς την επιβολή ισοδύναμων μέτρων.  
Εν τω μεταξύ, στην έκδοση 7ετούς ομολόγου λήξης 2026 σχεδιάζει να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο μάλλον στις 16 Ιουλίου εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.

Στόχος είναι να αντληθούν 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 1,80% με 1,85%.
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε έκδοση 15ετούς αλλά έχει επιλεγεί η πιο ασφαλής λύση του 7ετούς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες με την πρώτη αντίσταση στις 890-900 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 820-830 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες.
Από την άλλη, αισιοδοξία επικρατεί στις διεθνείς αγορές στο απόηχο των δηλώσεων  του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ότι η τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων παρά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Στο 8,25% διαμορφώνεται το επιτόκιο στο ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης tier 2 της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews που ανέφερε εύρος επιτοκίου μεταξύ 8,25% με 8,50%.
Η Εθνική άντλησε 400 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της με τις προσφορές να φτάνουν τελικά στα 1,65 δισ. ευρώ, με τον δείκτη κάλυψης να είναι 4,12 φορές.
Σημειώνεται ότι ιδανικός στόχος θα ήταν το 7,90% επιτόκιο…αλλά και το επιτόκιο 8,25% θεωρείται ικανοποιητικό ενώ είναι χαμηλότερο από το 9,75% της Τράπεζας Πειραιώς.
Δυνητικές απώλειες που μπορεί και να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες από την αδυναμία τους να μπορούν να αγοράσουν ομόλογα λόγω των περιορισμών του 2015.
Οι περιορισμοί αυτοί πάντως είναι εξαιρετικά πιθανόν να αρθούν μαζί ή και πριν από τα capital controls, το δε θέμα αυτό απασχόλησε ιδιαιτέρως τη συνάντηση των τραπεζιτών με τον επικεφαλής του SSM Andrea Enria.
Εκτιμάται πως η έλευση της νέας κυβέρνησης αλλά και οι αναβαθμίσεις που αναμένονται από Fitch και από Moody's στις 2 και 23 Αυγούστου αντιστοίχως θα επιταχύνουν τις εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση  (εκτιμάται μέχρι το Σεπτέμβριο) και ασφαλώς πριν την άρση των capital controls που πάντως δεν θα καθυστερήσει.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο θα πραγματοποιηθεί με τον Pr. Watsa τον επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax που είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank, της Eurolife ενώ έχει συμμετοχές και σε άλλες εταιρίες όπως ο Μυτιληναίος.
Η παρουσία του στην Ελλάδα πέραν των σημαντικών επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει, σφραγίζει την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μεγάλη νευρικότητα καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές βρίσκεται στο 2,26% και το ιταλικό 10ετές στο 1,69% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 57 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 172 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 237 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΟΛΠ ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ...
Σε νέα υψηλά 5 ετών έκλεισε η μετοχή της Ιντρακόμ Κατασκευές +9,27% με υψηλό ημέρας +11,92%, ενώ αξιόλογη κίνηση κατέγραψε και ο Κέκροψ +9,31%
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως η μετοχή της Ιντρακόμ κατασκευές έχει απόδοση χαμηλότερη έναντι άλλων εταιρειών του κλάδου και μετά την είσοδο του κ.Κούτρα σηματοδοτείται η αλλαγή σελίδας στον όμιλο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,01% και τον Γενικό Δείκτη με οριακή άνοδο +0,10%.
Περί της 12:00 εντάθηκαν οι αγορές στις τραπεζικές μετοχές ειδικότερα στην Πειραιώς +2,75% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,56%.
Λίγο πριν τις 14:40 εντάθηκαν οι αγορές στα μη τραπεζικά blue chips όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.... o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,68%
Περί τις 15:00 και με κορύφωση τις 15:30 με ισχυρές τραπεζικές πιέσεις ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,71% ενώ με τα κέρδη σε επιλεγμενους τίτλους του FTSE 25 ο Γενικός Δείκτης περιορίστηκε στο -0,50%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 754,86 μονάδες με πτώση -1,94%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,20% στις 863 μονάδες έχοντας υψηλό στις 876,02 μονάδες και χαμηλό στις 857,29 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 376 χιλ. ευρώ και όγκου 30 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες με την πρώτη αντίσταση στις 890-900 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 820-830 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 754 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 790-800 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Η επικαιρότητα

Η φονική θεομηνία στη Χαλκιδική οδήγησε σε αναβολή της σύσκεψης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις δεσμεύσεις από την 3η αξιολόγηση που εκκρεμούν που είχε προγραμματιστεί για σήμερα 11 Ιουλίου στο μέγαρο Μαξίμου.
Η πρώτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο υπό τον πρωθυπουργό αναβάλεται μέχρι νεωτέρας.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες με νέες ελαφρύνσεις έχει ενοχλήσει τους δανειστές, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για μια νέα μονομερή ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας που παραβιάζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο την επόμενη δόση ύψους 644,4 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s).
Οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», τόνισε σε ομιλία του στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.
Οι δηλώσεις του Powell θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στα τέλη Ιουλίου.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο εμπόριο, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα είναι καλές, ωστόσο δεν απομακρύνουν εξ ολοκλήρου την αβεβαιότητα.
Από την άλλη, σύμφωνα με τα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, υπήρξε μια ευρεία συμφωνία ότι η ΕΚΤ έπρεπε να είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική, κατά περίπτωση.
Επίσης, την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα βιομηχανικά αγαθά ως το τέλος του έτους, εάν αποδειχθεί πως υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση γι’ αυτό διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έκρινε ότι θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στα ζητήματα για τα οποία μπορούν να συμφωνήσουν και να αφήσουν κατά μέρος τη συνεχιζόμενη διένεξή τους για το εάν και κατά πόσον τα αγροτικά προϊόντα πρέπει ή όχι να συμπεριληφθούν στην όποια διμερή συμφωνία για το εμπόριο.
Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζεται να προχωρήσει η Κομισιόν, οι οποίες ωστόσο δεν θα περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και το 2020 θα περιορίσει την προενταξιακή βοήθεια που της παρέχει εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας,  δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, μετά το μήνυμα του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
 Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,51%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,08% στις 2917,76 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,81% στις 28431,80 μονάδες

Οριακές μεταβολές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακές μεταβολές καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ ο Dow Jones ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 27.000 μονάδες, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, που αύξησαν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,38%, ο S&P στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,01% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,42% (9,58 δολ)

Πιέσεις στις τράπεζες και με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική λόγω ομολογιακού tier 2

Mε απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές πιέσεις με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική και Alpha Bank ενώ με οριακή πτώση έκλεισαν τελικά  Eurobank, Πειραιώς και Attica Bank...  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2420 ευρώ με πτώση -3,78% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6250 ευρώ με πτώση -2,58% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9020 ευρώ με πτώση -0,14% με όγκο 1,91 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8230 ευρώ με πτώση -0,84%  με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,05 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,71 ευρώ με άνοδο +3,14%  και κεφαλαιοποίηση 763 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4290 ευρώ με πτώση -0,23% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,32 ευρώ με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΟΛΠ, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,98 με πτώση -0,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,51 ευρώ με άνοδο +0,40% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,340 ευρώ με πτώση -0,93% και αποτίμηση 543 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,12 ευρώ με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,56 ευρώ με πτώση -1,75% και αποτίμηση 3,05 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,02 με άνοδο +0,78% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,24 ευρώ με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,46 ευρώ με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,79 ευρώ με άνοδο +1,60% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,96 ευρώ με άνοδο +2,96% και κεφαλαιοποίηση 2,44  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4480 ευρώ με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,70 ευρώ με άνοδο +2,89% και με κεφαλαιοποίηση στα 290 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1268 ευρώ με πτώση -3,94% την κεφαλαιοποίηση 119 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα στο 2,26% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 57 μ.β. και την Πορτογαλία 172 μ.β.

Έντονη νευρικότητα σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των χθεσινών μεγάλων διακυμάνσεων που καταγράφηκαν στα ομόλογα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,26% στις 11 Ιουλίου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 57 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 172 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται σταθεροποίηση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,69% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,05 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,68%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,19 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 112,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14% με απόδοση αγοράς 2,18% και απόδοση πώλησης 2,11%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 114,02 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21% με απόδοση αγοράς 2,26% και απόδοση πώλησης 2,19%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 113,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,69%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 114,76 μονάδες βάσης και απόδοση 2,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 116,75 μονάδες βάσης και απόδοση 3,15%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης από 249 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,37% ή 237 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νευρικότητα και στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Νευρικότητα σημειώνεται σήμερα και στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,69%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/7/2019 στο -0,27% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,40%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,69% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,75%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS