Πωλήσεις από αμερικανικό fund σε τράπεζες -5%, ΔΕΗ -4% επέδρασαν στο ΧΑ -0,58% στις 858 μον. – Παρά την νίκη της ΝΔ πτωτική η αγορά, το βασικό πάρτι τελείωσε

Πωλήσεις από αμερικανικό fund σε τράπεζες -5%, ΔΕΗ -4% επέδρασαν στο ΧΑ -0,58% στις 858 μον. – Παρά την νίκη της ΝΔ πτωτική η αγορά, το βασικό πάρτι τελείωσε
Με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας μετά τις εκλογές, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε σωρευτικές απώλειες -12,09% και ο Γενικός Δείκτης -4,06%
(upd18)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά περιορίζοντας όμως τις αρχικές ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση απόρροια των πωλήσεων από αμερικανικό fund από το Σαν Φρανσίσκο στο πλαίσιο μείωσης των επενδυτικών του θέσεων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858 μονάδες με τις πρώτες στηρίξεις στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις  875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων.

Ειδικότερα στις τράπεζες τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Πειραιώς -5,03% και Attica Bank -4,66% ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν τις αρχικές ισχυρές πιέσεις, με την Εθνική -3,21% με χαμηλό ημέρας -6,29%, Alpha Bank -1,85% με χαμηλό ημέρας -4,49% και Eurobank -1,52% με ενδοσυνεδριακές απώλειες -5,47%
Με απώλειες -3,77% η ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ -3,68% καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Χατζηδάκη η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και γι΄ αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές.
Παράλληλα, επιδείνωση καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό στο 2,34% ενώ πωλήσεις καταγράφονται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Το βασικό πάρτι στην αγορά έχει τελειώσει, οι τράπεζες είναι ακριβές, τόνιζε το bankingnews πριν τις εκλογές.
Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;
Η απάντηση είναι ότι η αγορά προεκλογικώς είχε σπεύσει να προεξοφλήσει πολλές καλές ειδήσεις που επιβεβαιώθηκαν και τώρα περιμένει τις πράξεις, τα γεγονότα που θα δώσουν νέα ώθηση.
Στα στατιστικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας από τις εθνικές εκλογές, οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη -4,06% και τον Τραπεζικό Δείκτη -12,09%
Ειδικότερα στις τράπεζες τις μεγαλύτερες σωρευτικές απώλειες κατέγραψε η Πειραιώς -14,94% και ακολούθησαν Attica Bank -13,99%,  Alpha Bank -13,55%, Εθνική -12,50% και Eurobank -8,93%

Το ενδιαφέρον στρέφεται την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή το συνέδριο του Εconomist, καθώς η κυβέρνηση με άτυπα ραντεβού με εκπροσώπους των δανειστών θα επιχειρήσει να τους πείσει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η διασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων παρεμβάσεων είναι απαραίτητη ενώ όπως και στο παρελθόν οποιαδήποτε μέτρα που δεν έχουν τη σφραγίδα των δανειστών, τότε θεωρούνται μονομερείς ενέργειες.
Από την άλλη, αισιοδοξία επικρατεί στις διεθνείς αγορές με τον Dow Jones να ξεπερνά  για πρώτη φορά τις 27.000 μονάδες, στο απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed, J. Powell, σε δύο ακροάσεις του –σε Γερουσία και Κογκρέσο- αυτήν την εβδομάδα καθώς άφησε να εννοηθεί ότι η FED θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 31 Ιουλίου 2019.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα μειώσει το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ο βασικός δείκτης κεφαλαίων (Common Equity Tier 1, CET1) των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2019,
Ειδικότερα, διαμορφωθηκε στο 14,88% έναντι 14,34% του μέσου όρου 114 σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης ενώ από την άλλη είχαν τον υψηλότερο δείκτη NPLs, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 41,41%.
Εν τω μεταξύ, την πλήρη άρση των capital controls θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
Επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές βρίσκεται στο 2,34% και το ιταλικό 10ετές στο 1,73% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 61 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 170 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 237 μονάδες βάσης .
Στην έκδοση 7ετούς ομολόγου λήξης 2026 σχεδιάζει να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο μάλλον στις 16 Ιουλίου εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.
Στόχος είναι να αντληθούν 2,5 δισεκ. με επιτόκιο κάτω από 2%.
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε έκδοση 15ετούς αλλά έχει επιλεγεί η πιο ασφαλής λύση του 7ετούς.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, Coca Cola ενώ ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,06% και τον Γενικό Δείκτη με πτώση -0,09%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική +1,92%  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,71% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο +0,22%
Λίγο πριν 14:30 κορυφώθηκαν οι πωλήσεις στο σύνολο των τραπεζών αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,5% και ο Γενικός Δείκτης -1,93%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις736,49 μονάδες με πτώση -2,43%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,58% στις 858,35 μονάδες έχοντας υψηλό στις 865,19 μονάδες και χαμηλό στις 846,65 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 32,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 23,7 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,14 εκατ. ευρώ και όγκου 505 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 250 χιλ.τεμάχια αξίας 547,5 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 205 χιλ. τεμάχια αξίας 1,97 εκατ. ευρώ  και ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 627 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858 μονάδες με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις  875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 736 μονάδες με την πρώτη στήριξη στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 790-800 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων

Η επικαιρότητα

«Κλειδώνουν» στη συνάντηση του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020.
Τον τελικό λόγο για το ακριβές «μείγμα» των μέτρων θα έχουν βέβαια οι δανειστές, με τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Εξάλλου, την επόμενη Τρίτη (16/7) και με αφορμή το συνέδριο του Εconomist, το πρόγραμμα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει επί τούτω συναντήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου με τους εκπροσώπους των θεσμών και του ΔΝΤ (Ντέκλαν Κοστέλο από Ε.Ε., Νικόλα Τζιαμαρόλι από ESM, Πίτερ Ντόλμαν από ΔΝΤ), όπως και με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.
Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.
Η διαφωνία έγκειται  στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου της δήλωσης, αναγραφόταν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις ενώ η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία σιωπηρής συμφωνίας, μέχρι αύριο.
Εάν η Κύπρος «σπάσει» την εν λόγω διαδικασία, το ζήτημα θα επανέλθει στους μόνιμους αντιπροσώπους τη Δευτέρα το πρωί και πιθανότατα θα συζητηθεί κανονικά στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ίδιας ημέρας.
Ένα νέο μήνυμα στον επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αν και αυτή τη φορά ήταν λιγότερος επιθετικός απέναντι στην κεντρική τράπεζα.
Μιλώντας σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media), ο Trump υποστήριξε ότι κατά την άποψή του η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 31 Ιουλίου 2019.
Ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας αναγνωρίζει πλέον η Ελλάδα τον Juan Guaido, έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, λίγες ημέρες μετά τη νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
H ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ προς τον σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής και δημοκρατικής λύσης προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας
Την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από τη Ρωσία είναι πηγή έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.
Μάλιστα, το State Department έχει προειδοποιήσει με «πραγματικές και αρνητικές συνέπειες».
Εν τω μεταξύ, ευθείες απειλές κατά της ΕΕ και της Κύπρου εκτόξευσε σήμερα (12/7/2019) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, την ίδια ημέρα που παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα.

Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στους αμερικανικούς δείκτες.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,20%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,44% στις 2930,55 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,14% στις 28471,62 μονάδες

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια κέρδη καταγράφουν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο ορισμένων καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για την κινεζική οικονομία, αλλά και εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο 0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%
.Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,40%, ο S&P στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,20% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,94% (9,52 δολ)

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα ενώ κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές ισχυρές απώλειες.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς και Attica bank και ακολούθησαν Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,17 ευρώ με πτώση -3,21% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5950 ευρώ με πτώση -1,85% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7560 ευρώ με πτώση -5,03% με όγκο 2,49 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8105 ευρώ με πτώση -1,52%  με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6860 ευρώ με πτώση -1,40%  και κεφαλαιοποίηση 752 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4090 ευρώ με πτώση -4,66% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 189 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,32 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, Coca Cola.
Στονν αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,69 με πτώση -0,94% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,50 ευρώ με πτώση -0,08% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 2,2540 ευρώ με πτώση -3,68% και αποτίμηση 523 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,04 ευρώ με πτώση -3,77% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,6950 ευρώ με άνοδο +1,41% και αποτίμηση 3,09 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε  στα 18,18 με άνοδο +0,89% και  κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,40 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 9,20 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 23,50 ευρώ με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 10,68 ευρώ με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 17,71 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,41  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε  στα 1,44 ευρώ με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 274 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,62 ευρώ με άνοδο +0,36% και με κεφαλαιοποίηση στα 291 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1260 ευρώ με πτώση -0,63% την κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,34% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 61 μ.β. και την Πορτογαλία 170 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των χθεσινών μεγάλων διακυμάνσεων που καταγράφηκαν στα ομόλογα…αλλά και των πωλήσεων στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,34% ενώ το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 61 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης σημείωσαν το τελευταίο διάστημαιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται σταθεροποίηση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,73% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,05 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,68%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,19 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 112,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,30% με απόδοση αγοράς 2,34% και απόδοση πώλησης 2,28%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 114,02 μονάδες βάσης και απόδοση 2,29% με απόδοση αγοράς 2,31% και απόδοση πώλησης 2,27%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 112,83 μονάδες βάσης και απόδοση 2,76%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 114 μονάδες βάσης και απόδοση 2,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 116,05 μονάδες βάσης και απόδοση 3,19%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 259 μονάδες βάσης από 249 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,37% ή 237 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,74%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/7/2019 στο -0,25% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,40%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,73% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,79%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS