Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (high)» η Ιταλία - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (high)» η Ιταλία - Σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιταλίας από τη DBRS Ratings
Σε «BBB (high)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η DBRS Ratings, χωρίς να μεταβάλλει τις σταθερές προοπτικές (trend) επαναξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η κίνηση αντικατοπτρίζει την άποψη ότι η πρόοδος των ιταλικών τραπεζών και η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης για μια πιο συνετή δημοσιονομική στρατηγική μετριάζουν τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, παρά την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα της χώρας και την χαμηλότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Η στάσιμη οικονομία και η πολύπλοκη και ασταθής πολιτική ισορροπία ανάμεσα σε δύο κυβερνώντα κόμματα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) και η Lega, που ανταγωνίζονται να επιδιώξουν φιλόδοξα σχέδια δαπανών, δεν εμπόδισαν τις ιταλικές αρχές να δεσμευτούν για έναν πιο συντηρητικό δημοσιονομικό στόχο για το 2019, σχολιάζεται.
«Η δημοσιονομική προοπτική από το 2020 και μετά εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.
Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη της DBRS, το ιστορικό της Ιταλίας προσφέρει κάποια άνεση ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει μια σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μειώνοντας την πιθανότητα μιας ουσιαστικής και παρατεταμένης απόκλισης από τους κανόνες δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2019 και το 2020, κυρίως λόγω της εύθραυστης οικονομικής ανάπτυξης.
Η σταδιακή αύξηση του ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος των τόκων, λόγω μιας σταθερής νομισματικής πολιτικής και η τήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης από την Ιταλία, θα πρέπει να μετατοπίσουν τη χειροτέρευση της δυναμικής του δημόσιου χρέους προς τη σταθεροποίηση μεσοπρόθεσμα.
Στο σημερινό περιβάλλον, παρόλο που ο κίνδυνος ανατροπής περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φαίνεται να μειώνεται, η έλλειψη πολιτικής εστίασης στην εφαρμογή μιας στρατηγικής ενίσχυσης της ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δυνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιταλίας. (…)
Οι υψηλές αξιολογήσεις της χώρας υποστηρίζονται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, το χαμηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα και την υγιή εξωτερική θέση.
Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και επωφελείται από πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 2,7% του ΑΕΠ και σχεδόν ισοσκελισμένη καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP).
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των προηγμένων χωρών και μειώνει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Επιπλέον, οι ιταλικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να καταγράφουν την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθιστώντας το τραπεζικό σύστημα πιο ανθεκτικό στις διαταραχές.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, το α’ τρίμηνο του 2019, ο συνολικός δείκτης NPLs ήταν 8,5%, από 18,2% το γ’ τρίμηνο του 2015.
Αναμένεται περαιτέρω μείωση.
Ωστόσο, η κερδοφορία του τομέα παραμένει μικρή, αντανακλώντας το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τον υψηλό ανταγωνισμό της αγοράς και την ευπάθεια των τραπεζών στην αστάθεια των αγορών και την αύξηση των διακυμάνσεων των κρατικών ομολόγων».
Η DBRS «βλέπει» στο μόλις 0,1% το τρέχον έτος, με επιτάχυνση στο 0,8% το 2020 -από 0,9% το 2018.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, θα φθάσει στο 2% φέτος, με την επιδείνωση να έρχεται όμως το 2020, στο 2,7% -από 2,1% το 2018.
Τέλος, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω, στο 133,4% και 134,1% του ΑΕΠ το 2019 και 2020, αντίστοιχα -από 132,2% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης